dilluns, 30 de novembre del 2015

Descobrint el grafòpata Lluís Giralt, fill de Calaf

En motiu d'una entrada publicada a ComiCat fa uns dies, he descobert un fill de Calaf, actualment, des de la seva infantesa, residint a Sabadell, relacionat amb el món del còmic i la il·lustració, es tracta de Lluís Giralt i Llordés.


Lluís Giralt es conegut per la seva faceta de col·leccionista d'originals d'il·lustracions. Tal com ja he avançat va néixer a Calaf el 1943, traslladant-se a Sabadell el 1951 amb la seva família, on resideix des de llavors. 

A Humoristan, el museu digital de l'humor gràfic, es va inaugurar una exposició dedicada a la col·lecció de dibuixos de Lluís Giralt, on es mostren més de 120 originals que provenen fonamentalment de la revista TBO

Reprodueixo el text que acompanya aquesta exposició virtual, que ens permetrà conèixer en Lluís Giralt: 

"... La seva passió pels còmics, i més concretament per la revista TBO, va començar durant la seva infantesa, i va anar creixent amb els anys, sense defallir en cap moment.

Giralt volia ser dibuixant de còmics. Ho va intentar amb 13 anys però els revessos no el van descoratjar. La vida el va portar al final per un altre camí: va començar a treballar com a aprenent a la impremta Comercial Tipogràfica, i als 16 anys es va convertir en comercial d’una empresa tèxtil. Va aprofitar els seus viatges per visitar llibreries de vell, i va començar així a adquirir no només vells còmics sinó també originals, ja que en aquells dies ningú els donava importància. Giralt sí, i molta. Alguns anys després es va dedicar a la publicitat, muntant fins i tot la seva pròpia agència, Plumilla, publicitat i màrqueting, que li va permetre sentir-se a prop del dibuix.

I així va començar la seva condició de “grafòpata”, que el mateix Giralt defineix així:

Grafòpata: Tot aquell que pateix Grafopatia. Persona que col·lecciona dibuixos originals -peces úniques- realitzades per dibuixants o il·lustradors.

Grafopatia: Monomania cerebral que consisteix a col·leccionar dibuixos originals de certs artistes.

L’any 1979 un encàrrec de l’agència de publicitat en la qual treballava li va oferir l’oportunitat de contactar amb TBO. Per promocionar un producte, se li va ocórrer que seria una bona idea utilitzar una de les historietes de La familia Ulises, “La arquilla moruna”. Va ser rebut per Albert Viña, el director del setmanari, amb qui va confraternitzar ràpidament, fins al punt que aquest li va demanar si podia col·laborar a la revista, tenint en compte que en aquells dies TBO patia un important sot en les seves vendes. A Giralt se li va obrir el cel. “La idea que li vaig proposar”, assegura, “era recórrer a èxits d’èpoques passades que van tenir molts seguidors; em va semblar oportú establir un pont entre el que havia tingut categoria de clàssic de la mà de TBO, i un futur innovador”.

Giralt va estar tres anys compaginant TBO, fins a la seva desaparició el 1983 quan Editorial Bruguera va comprar la capçalera.

Amb el pas del temps, Giralt ha anat guardant milers d’originals, la gran majoria de la seva estimada capçalera TBO. I per divulgar aquest patrimoni, cuidar-lo i estudiar-lo, va fer dues coses. Va concebre la pàgina www.grafopata.com, un web excel·lent en la qual exposa els seus amplis coneixements sobre el dibuix en general i TBO en particular, investigant sempre amb dades de primera mà per documentar les seves excelses biografies. I convertir-se en comissari d’exposicions dels seus originals i dels del seu gran amic Francesc Regàs, amb qui ha compartit també la coordinació de diverses d’aquestes mostres. Giralt, en solitari o amb Regàs i Marcel·lí Mora, ha estat també responsable dels catàlegs d’aquestes exposicions."

Altra informació de Lluís Giralt a Tebeosfera