dissabte, 31 de maig del 2025

Lectures còmic: Una història catalana

Títol: Una història catalana
Autors: Jordi Casanovas (text) i Andrea Lucio (il·lustracions)
Col·lecció: Doble Tinta núm. 8

Publicat per: Pagès Editors, març de 2025
Format: Rústic amb solapes  - 17 x 24 cm - 232 pàgines - Color
Preu: 24 €









El març de 2021, Pagès Editors va estrenar la seva col·lecció de còmic titulada Doble Tinta, amb 
8Hores. El Noi del Sucre i la vaga de la Canadenca, de Pepe Gálvez i Alfons López. 

Des de llavors, han publicat vuit títols tots ells ben diversos, amb autors de renom al darrere, però ha estat el darrer número publicat el passat març, que ha esdevingut el primer de la col·lecció que ha entrat a formar part de la meva biblioteca personal. Una història catalana, de Jordi Casanovas i Andrea Lucio, ha estat l'afortunada, ja que al seu moment me'l van vendre molt bé. 

Fou el passat 43 Comic Barcelona, dissabte al migdia quan va tenir lloc la presentació editorial d'Una història catalana, comptant amb la presència dels seus dos autors i de Jaume Barrull, l'editor de la col·leccióEra el primer cop que Pagès Editors realitzava un acte d'aquesta mena al Saló del Còmic. Tenint temps per assistir-hi, vaig ser-hi present. 


Una història catalana és en origen una obra de teatre estrenada dos cops al Teatre Nacional de Catalunya, el 2011 i 2013, obra del dramaturg Jordi Casanovas, que la considera un "western" català, i que ara ha adaptat a còmic, juntament amb la il·lustradora Andrea Lucio. El que van comentar, em va atraure, i tot seguit vaig passar per l'estand de Pagès a comprar-la. 

Mentre que aquest títol és el primer còmic de Jordi Casanovas, per part d'Andrea Lucio, ja la vam conèixer a l'adaptació a còmic d'Homenatge a Catalunya de George Orwell (Rosa dels Vents, març de 2019), juntament amb en Jordi de Miguel Capell. Posteriorment, també va participar en el Vinyetari vol. 2 (Norma Editorial, desembre de 2022) amb la historieta Remei Varo i Uranga.

Una història catalana 
és un obra que en la qual viatjarem durant quasi dues dècades de la historia del nostre país, des de l’inici de la transició fins a la Barcelona postolímpica. Definida com a "western" pel seu autor, no hi mancaran els elements bàsics dels films d'aquest gènere, unes localitzacions inhòspites amb els seus habitants també peculiars i durs de tractar. I molt sovint aquestes localitzacions acostumen a ser fronteres, zones on la llei se la manega un mateix. I són dues fronteres ben diferents, el que apareixeran bon inici en aquesta història. Una és un poblet mig abandonat del Pallars, als Pirineus, tocant la frontera estatal. L'altra és una frontera ben urbana, la que es dibuixa o desdibuixa segons el cas, als barris perifèrics de Barcelona.

A la primera localització hi resideix una família, les dones de la família Farràs, que viuen en un mas aïllat i que es resisteixen a les pressions dels veïns del poble, que tenen una oferta que segons ells els hauria de portar progrès i prosperitat, però que les Farràs no en volen sentir ni parlar, i ben fortes aguantaran el que calgui. 

A la segona localització, ens aproximarà a un grup de joves delinqüents traficants de droga, on també faran el sigui necessari per resistir i sobreviure a la seva peculiar frontera, on la mort hi és ben present. Un d'ells, el Luis Calanda "El Cala" veurà com l'arribada dels Jocs Olímpics serà una oportunitat per canviar d'aires gràcies a la febra de la construcció que es va despertar, continuant sense tenir cap mena d'escrúpols.  

A mesura que ens anem aprofundint en les dues línies argumentals, arribarà un moment que les dues s'entrelligaran, esdevenint el Pallars on es desenvoluparà el desenllaç. 

Les persones fan els llocs, sí, però els llocs també fan les persones. Ambdues coses són indestriables tal com veure'm. La supervivència vista des de molts punts de vista possible, serà allò que mourà els personatges principals de la història. I en aquest cas, els mitjans justifiquen el fi. Tot si valdrà per aconseguir allò que es vol. 

Ens trobem amb una història que retrata una petita part de Catalunya, però que sense dubte podríem trobar situacions semblants en molts punts de la geografia del nostre país. La cobdicia i l'avarícia viurem en aquesta obra són omnipresents, tal com prou bé saben els habitants d'un altre llogaret del Pallars, que es va popularitzar a partir d'un reportatge de 1997, per part d'un periodista de Pla d'Urgell. No cal dir a què ens referim, oi? És inevitable, tot just obrir el llibre i mirar les primeres pàgines, no pensar-hi. Com hem dit, hi ha coses que no són compartides en l'espai i en el temps.  

Aquest títol presenta dues peculiaritats ben especials. Una és la que comparteix amb la resta de títols de la Doble Tinta, on a part del blanc i negre i la seva escala de grisos, només hi apareix un altre color. En aquest cas en són dos, però sense barrejar-se. El groc a la primera meitat de la història i el rosa a la segona part. 

L'altra peculiaritat és el tractament lingüístic que li dona més versemblança allò que veiem i vivim. Si al Pallars, el català que parlen els personatges és el pallarès; els personatges de la perifèria de Barcelona parlen un castellà ple de paraules del seu argot del món de delinqüència. 


Tal com ens diu l'actriu Vicky Luengo al text de la contraportada, que va interpretar un dels personatges a l'estrena del 2013: "Aquest llibre es pot entendre com un retrat del país i de nosaltres mateixos. Una finestra de temps on viuen uns personatges d'una Catalunya ja llunyana, però que ens segueix descrivint." 

Sense dubte, Una història catalana és un relat ben trepidant, i per aquells que han viscut la terra, hi veuran situacions ben similars i de proximitat. 

dijous, 29 de maig del 2025

Neix Catway Edicions, el segell de manga de Continuarà Còmics

Tal com ComiCat avançar aquest passat dimarts, Continuarà Còmics, la coneguda llibreria de Barcelona i responsable del segell editorial Trilita Edicions, ha creat un segell de manga anomenat Catway Edicions.

Aquesta informació la va confiar a ComiCat l'Albert Mestres, el responsable màxim de Continuarà el passat Comic Barcelona, i que aquest passat dimarts, ja ho va poder divulgar, primerament a xarxes i més tard en aquest en seu blog.

El motiu rau en el fet que des de les xarxes de Continuarà feien publicitat de la xerrada "45 anys de manga a Espanya" a càrrec d'Antonio Martín i Vicent Sanchis, que va tenir lloc ahir dimecres a la tarda, on a la imatge si mostra el primer volum del manga Cube Arts, indicant-se que és publicat per "Catway Edicions". Així, amb el permís d'Albert Mestres, ComiCat va fer-ne una primera difusió d'aquest nou segell editorial, sent aquest títol, una de les primeres obres que publicarien i que ens arribaria en català.

Tot i no poder ser a la xerrada, ComiCat n'ha fet un breu resum a partir de les paraules que l'usuari fmcotaku ha compartit al seu perfil d'X (Twitter). La presentació va començar amb un repàs de la història del manga a la península per part de l'Antonio Martín (antic editor de Planeta) des de la pàgina de Rakuten Kitazawa a Cavall Fort fins a l'edició de Bola de drac més o menys.

Tot seguit, en Vicent Sanchis (periodista i exdirector de TV3) va fer un resum del seu pas per la CCMA i com es van veure en la tessitura de la crisi econòmica i les retallades en la programació infantil.

El gruix de la presentació van ser les seves intervencions. Per acabar, van presentar la nova editorial de manera breu i comentant que publicaran tant en castellà com en català, donant prioritat al català. Les persones implicades directament en aquest projecte són el mateix Vicent Sanchis i l'Albert Mestres.

Així durant la xerrada, no només van confirmar Cube Arts, sinó que també van afegir dos títols més: Azami no shiro no majo/La bruixa del castell dels cards i Okashiratsuki/A tail's tale.

Les tres primeres llicències de manga en català de Catway Edicions (sinopsis extretes de Listado Manga):





- Cube arts  (キューブアーツ), de Tomomi Usui

Sèrie de 3 volums, tancada
Seinen - isekai, fantasia i acció

En Takuto, un estudiant de secundària, ha estat seleccionat com a beta tester del nou videojoc d'estil sandbox, Cube Arts, i no podria estar més content.

Tan bon punt es posa les ulleres de realitat virtual del joc, en Takuto es troba immers en un món extens fet completament de blocs, on pot minar, construir i caçar tant com vulgui.

Però de cop el joc entra en manteniment i els jugadors no poden tancar sessió. El que complica les coses és que sis hores al món real equivalen a mig any en el joc, i per fer-ho encara més desafiador, el sistema de reviure als jugadors sembla que ja no està actiu...

Arribarà a finals d'any.


- La bruixa del castell dels cards (アザミの城の魔女, Azami no Shiro no Majo ), de John Tarachine
Sèrie de 4 volums, tancada.
Shôjo - fantasia, màgia, drama i sobrenatural

La Marie és una bruixa que domina l'art de negociar amb els esperits que posseeix una petita botiga de màgia. La seva vida canviarà quan l'Església de Londres porta a casa seva un jove aprenent de mag. La terrible maledicció que pesa sobre aquest nen posarà en greus dificultats a la nostra bruixa.







- A tail's tale (尾かしら付き), Okashiratsuki), de Mizu Sahara
Sèrie de 4 volums, tancada
Seinen - Romanç, comèdia, drama, slice of life

La Nachi Hiyama, una estudiant de secundària normal, passa els dies practicant softball i somiant amb una pell bronzejada. Un dia descobreix un secret sobre el seu company de classe Utsumi: té una petita cua.






Les xarxes de Catway: Bluesky, Instagram i X (Twitter)



Font
: ComiCat

dijous, 22 de maig del 2025

Lectures manga: Doraemon vol. 1

Títol: Doraemon vol. 1
Títol original: ドラえもん (Doraemon)
Autor: Fujiko F. Fujio
Traducció per: Agnès Pérez Massegú (Daruma SL)
Publicat per: Planeta Cómic, abril de 2025
Format: Rústica amb solapes - 12,8 x 18 cm - 568 pàgines -  B/N
Preu: 17,95 €


 




Tot just començava la presentació de Planeta Cómic al passat 30 Manga Barcelona de 2024, quan una cançó va anunciar el seu segon títol de la jornada i la primera llicència de manga en català (de les tres que hi hauria), que a molts ens va transportar a la nostra infantesa, i que també vam cantar. Planeta va anunciar un dels mangues kodomo per excel·lència: Doraemon, de Fujiko F. Fujio.  Aquesta nova edició ens arribaria en format de triple volum, paral·lelament amb una edició en castellà, constant de 15 volums, recollint així els 45 volums originals que té la sèrie. Amb llançament simultani, el primer volum es va publicar aquest passat abril, com a com novetat del 43 Comic Barcelona.

Aquest anunci va anar acompanyat de dues obres de rellevància com són Nausicaä de la Vall del Vent, de Hayao Miyazaki, i ja al temps afegit, també van anunciar Nana, d'Ai Yazawa. Els seus respectius primers volums també van sortir juntament amb el primer de Doraemon.

Doraemon, de Fujiko F. Fujio, pseudònim de Fujimoto Hiroshi, fou publicat en diverses revistes infantils de l'editorial Shogakukan del 1969 al 1997. Al llarg de la seva etapa de publicació se'n van publicar 1300 capítols curts, d'aquests 821 capítols van ser recopilats en l'edició Tentômushi Comics constant de 45 volums en total, sortint el seu primer volum el 1974 i el darrer el 1996. Pel que he trobat, la nostra edició es basa en aquesta, constant doncs de 15 volums, sent la nostra una edició 3 en 1.

Doraemon amb el pas dels anys ha esdevingut una franquícia amb gran reeiximent al Japó, sent-ne tot un emblema, una de les seves sèries més conegudes i internacionals. Aquest reconeixement es deu en gran part a les diferents adaptacions animades que ha tingut al llarg de la seva història, com també els diferents films que s'han creat.

Respecte a les seves sèries d'animació, n'ha tingut tres, les del 1973, 1979 i 2005. Són aquestes dues darreres les que ens han arribat en català, i és la del 1979 que es va estrenar a la nostra llengua el febrer de 1994, amb la que vam conèixer les aventures del famós gat còsmic, i la que principalment forma part de la nostàlgia de diverses generacions, entre les quals m'hi compto.

La història prou que la coneixem. En Nobita Nobi és un nen d'uns deu anys maldestre, mandrós i gens estudiós, que rarament les coses li surten bé, i tampoc s'hi esforça a canviar-ho. Però un dia qualsevol, tot li canvia quan rep la visita d'un altre nen que prové del futur, és en Sewashi, el seu rebesnet del segle XXII. Sense pèls a la llengua, li diu que si no canvia la manera que té d'encara la vida, els seus descendents ho passaran malament. Així, que per intentar ajudar-lo, ve acompanyat d'un gat robot anomenat Doraemon, que tindrà com a objectiu ajudar a en Nobita per tal que encamini correctament el seu futur, i així els seus descendents tinguin més prosperitat. 

I com ho farà en Doremon per ajudar el maldestre d'en Nobita? Doncs gràcies als seus múltiples invents que guarda a la seva butxaca màgica. Però tal com veure'm, tot i les bones intencions que tindrà en Doraemon, en Nobita acostumarà a utilitzar incorrectament els invents i en conseqüència, se li girarà tot en contra, tot i que de tant en tant, també li sortiran bé les coses.

En aquestes aventures per a millorar el seu destí, en Nobita ho farà acompanyat dels seus pares, en Nobisuke i la Tamako, i els seus principals quatre amics, la Shizuka Minamoto,  en Takeshi Goda, conegut com a Gegant, i en Suneo Honekawa. Cada un amb un perfil molt definit, donaran joc a les diverses aventures i, per tant, d'una manera o altra, també es veuran involucrats en les diverses situacions que donaran a lloc els diversos invents d'en Doraemon.

No és la primera vegada que es publica el manga en català de Doraemon. Planeta deAgostini Comics, ara Planeta Cómic, entre 1994 i 1995, va publicar-ne 15 quaderns grapats, que corresponen als tres primers volums originals del manga, justament, el que ara tenim recopilat en aquesta nova edició del manga. El que vingui a partir d'ara serà inèdit pel que fa al manga en la nostra llengua.

Aquesta edició de triple volum està feta expressament per Planeta, i comparteix moltes característiques, amb altres sèries publicades en aquest format. És rústica amb solapes, una mica més gran que els volums tankôbons estàndards de l'editorial. La il·lustració de la portada correspon a la del volum 1 original, i la que tenim a la contraportada correspon a la del volum 3 original. Manca doncs la del volum 2 original. Ja s'haurien pogut incloure les portades originals com a material extra, i així tenir-les totes. Tant a l'índex  com a l'interior del volum, els volums originals estant clarament diferenciats, cosa que permet saber on comença i s'acabava cada un. Afortunadament, en algunes sèries s'ha retocat el concepte de la franja blava on hi posa "edició en català", i en el cas de Doraemon s'indica en petit sobre el corresponent número del volum, tal com podem veure.

Sobre la terminologia dels invents, pel nom d'un dels més coneguts, el casquet volador, ens podem imaginar, que s'ha seguit el criteri de la sèrie de TV3. Així i tot, havent-hi molt i molts invents, és possible que algun difereixi, pels motius que siguin. Evidentment, desconec fins si es pot arribar a comparar-ho.

Com prou bé sabem, Doraemon és una sèrie on el temps podem dir que no passa, o dit d'una altra manera, els personatges no creixen a pesar del pas del temps, o bé aquest passa molt lentament. D'exemples d'animes d'aquest estil en tenim dos de ben coneguts: Shin-chan i Detectiu Conan. I si anem als Estats Units d'Amèrica, Els Simpson, n'és un conegut exemple. Desconec si aquest fenomen té un nom en concret.

A pesar d'això, no hi falten elements del pas del temps, com dates, una de les quals justament és la del naixement d'en Nobita, que és el 7 d'agost de 1964. Així doncs, en temps real, enguany farà 61 anys. Amb això vull que tot i que per a molts, ha estat, un company d'entremaliadures, que l'hem considerat de la nostra edat. Vist tot en perspectiva, realment, podria ser el nostre pare. Es fa estrany pensar-ho, oi?

Tot i que el manga està ambientat a mitjans dels anys setanta, els corresponents animes mostren les característiques de les dècades a les quals s'han emès. Així la segona sèrie original, que és la primera que ens va arribar, està ambientada a les dècades dels 80 i 90, donant a lloc que ens sigui d'alguna manera molt pròxima i, per tant, ens hi puguem sentir identificats.

El segon volum serà novetat del 18 de juny, i sent una sèrie trimestral, així el tercer, segurament serà novetat de setembre i el quart pel desembre.

Doraemon vol. 2, Planeta, juny de 2025

Dit tot això, ara podem conèixer les aventures d'en Doraemon i en Nobita en el format amb el qual va ser concebut, en paper, recordant així els nostres passats dies d'infantesa, i fent-ho amb la llengua que ho vam viure, en català. 

dimarts, 6 de maig del 2025

Lectures còmic: La recerca de la rosa

Títol: La recerca de la rosa
Títol original: Rose quest
Autoria: Sarybomb (Sarah Bonifacio)
Traducció per: Oriol Estefanell
Publicat per: Sextories, abril de 2025
Format: Rústic  - 17 x 24 cm - 76 pàgines - Color
Preu: 14 €








Una sorpresa editorial de còmic que va arribar a temps pel 43 Comic Barcelona fou el primer còmic en català de Sextories, l'editorial especialitzada en còmic eròtic, que el va anunciar a mitjan març i amb un argument molt adient pel mes d'abril, tractant-se d'una versió pujada de to de la llegenda de Sant Jordi. Sextories s'ha estrenat en català amb La recerca de la rosa de Sarybomb, nom artístic de Sarah Bonifacio, una obra que fou publicada com a webcòmic originalment el 2021 en anglès sota el nom de Rose quest.

El còmic es va anunciar acompanyat d'una sèrie de materials extres per aquells que fessin la pre-compra. El pack només podent-se aconseguir en aquell període de pre-compra incloïa el còmic, un punt de llibre, una làmina A4, una postal A6, un adhesiu i un gel efecte FOC, de Nuei Cosmetics.


Un bon pack per a promocionar aquest nou títol de l'editorial i sent també el seu primer títol en català.

La recerca de la rosa comença igual com coneixem la llegenda que envolta el cavaller cristià Sant Jordi, qui accepta la missió de rescatar la princesa de les urpes del temible drac, i posar fi a la vida de la temible bèstia que està atemorint tot el regne.

Però tot es capgira, quan el cavaller arriba a la cova del drac, que en realitat és un ésser humanoide i se'l troba tenint relacions carnals amb la princesa a qui ve a salvar. Ves per on, el cavaller també caurà a les temibles urpes del drac, i s'unirà a l'estrena parella d'amants, formant-se un trio sexual, on no hi faltarà de res. Sense cap mena de mania, sense cap mena de tabú, cada un s'aparellarà amb els altres dos, on només el sexe i seu el gaudi serà el que realment importa en aquesta situació. I així, més que sang, seran altres fluids els qui sortiran dels seus cossos. Els tres amants trencaran els estereotips amb els coneixem.

Així doncs, amb aquest ambient tan escalfat, el nostre valerós cavaller Jordi serà capaç de complir la seva missió? Per saber com es resol tot plegat, només podeu fer una cosa, llegir-lo i gaudir-lo, que, al cap i a la fi, tots som un pèl depravats, que la moral no us allunyi del plaer carnal.

El llibre a part d'incloure les cinquanta-vuit pàgines de l'obra originals de l'obra en format webcòmic, també inclou un epíleg de deu pàgines i una sèrie de pàgines amb il·lustracions i vinyetes extres.

El català ha de ser present a tot arreu, com és el còmic eròtic, i a pesar de la moralitat religiosa que ens ha tocat, la nostra llengua és ben viva amb expressions eròtiques de tota mena i amb tot un joc de dobles significats. Segurament un dels precedents de la vinyeta eròtica en català fou amb la revista Papitu que es va publicar del 1908 al 1937.
 
El còmic en la nostra llengua, en català, també ha de ser una forma d'expressió de l'erotisme, i esperem que aquesta versió de la història de Sant Jordi, La recerca de la rosa, si la punta de llança amb què Sextories vagi creant una col·lecció perquè tots aquells lectors que se senten orfes en aquests tres aspectes: còmic, erotisme i llengua catalana, i que de mica en mica hi puguin trobar les seves obres de referència. En el fons, simplement ens hem de desinhibir, tal com ho fa el cavaller d'aquesta història.

diumenge, 4 de maig del 2025

Lectures còmic: Bon cop de JAM 2025

Títol: Bon cop de JAM 2025
Autors: Diversos autors. Portada de DAC
Publicat per: Rockmedia, abril de 2025
Format: Rústic  - 14,8 x 21 cm - 112 pàgines - B/N
Preu: 7,5 €










No sempre les sorpreses provenen de grans editorials, també poden venir de petites editorials o fins i tot des dels fanzins. Si depèn com ja costa seguir el que publiquen i deixen de publicar les diverses editorials de còmic en català, pel que fa al món fanzinarie, m'és molt desconegut. I si un no arriba a saber que s'hi mou, potser algú d'aquest món t'ho faci saber.

És el que justament va passar amb l'obra d'aquesta ressenya. Un dels seus autors em va avisar de la seva pròxima publicació, a finals de març, i a partir d'aquí, un comença a investigar que hi ha al darrere d'allò que t'anuncien.

Tot va començar el 2018, quan un grup d'autors sota el sostre de Rockmedia van crear un fanzín de còmics en llengua castellana, anomenat One-Shot JAM, tot homenatjant el cinquantè aniversari de la Weekly Shônen Jump, sortint-ne set números fins avui en dia, el darrer número de l'any passat. Però amb el temps va sorgir la idea de fer una JAM en català, i després de pensar com fer-la, van arribar a la conclusió de fer un producte original, amb essència pròpia, naixent així Bon cop de JAM, comptant amb autors provenint de la One-Shot JAM, d'altres nous per aquesta ocasió i amb històries totalment noves.  Així doncs, el resultat és un primer número amb set historietes ben diverses, de vuit autors diferents.

Presentant-se com a novetat d'abril, va arribar a temps posar-se a la venda al passat 43 Comic Barcelona, per tant, sent una bona ocasió per tenir-la dedicada a mans dels seus autors.

Cada una de les historietes ve precedida d'una pàgina on ens presenten els autors que hi han participat, amb una breu trajectòria artística, les seves xarxes com també les obres que hagin publicat. Vegem tot seguit les obres que recopila aquest primer número de Bon cop de JAM:

- Fortress Eleven, de DAC, Alan i Quimtuk.
Ves per on els castells, les nostres famoses torres humanes, han esdevingut tota una competició de ple dret. A l'estil spokon, gaudirem i riurem d'aquesta història amb tots els seus inversemblants esdeveniments. Una obra plena de tota mena de referències de manganime, començant pel mateix títol. Té tot el que ha de tenir una obra d'aquest gènere. 

- Atac al gegant, de Fifu
Sota un nom que ens recordarà a un dels grans títols del manganime, ens explicarà a la seva manera l'origen del pa amb tomàquet.

- La Miraculosa Montserrat, de Mahô Usagi (Conill Màgic):
I si la Patrona de Catalunya fos una magical girl? Una història amb pastorets, calçots i els famosos ovnis que tothom cerca a la nostra apreciada muntanya.

- Catàmon, d'Ivan Rockmedia
Us imagineu que el nostre bestiari català i altres criatures del nostre folklore fossin monstres de butxaca, com els de la popular franquícia? Prepareu-vos per ser entrenadors de catàmons.

- Otger i els Cavallers de la Terra, de Quimtuk
Un homenatge a la llegenda d'Otger Cataló i els Nou Barons de la Fama, tot barrejant-la amb el manganime dels cavallers del zodíac, amb armadures incloses, en una història amb aventures intergalàctiques.

- Intercanvi Cuentural, de Gemmkafa
Un divertit entrecreuament amb dos protagonistes ben remenuts com són el Patufet i l'Issunboshi, tot compartint les seves respectives experiències.

- La plaça del Diamant, d'Uxito.
I acabem amb l'adapMercè Rodoreda. I pel que he trobat, una adaptació molt ben reeixida.

Ens trobem doncs amb historietes de tota mena, cada una amb els seus estils de dibuix, i totes elles amb elements de la cultura catalana, i en la majoria dels casos, l'humor hi és omnipresent. I alhora que les gaudim, també podrem conèixer els autors que les han ideades i creades.

Esperem doncs que Bon cop de JAM hagi nascut per quedar-se, i que any rere any, puguem gaudir de nous números, ja que de talent no en falta, tal com podem comprovar en aquest primer número, i veient que alguna història continuar, esperem poder veure-ho. Totalment encertat que és un còmic de proximitat, i que al pot petit hi ha la bona confitura, tal com ens diu la portada d'aquest primer número.