dissabte, 31 de maig del 2008

L'Alta Segarra, terra fragmentada


Tal com diu la segona part del meu nick “Sigarrensis”, em refereixo a la Segarra, i es que la Segarra, en concret l’Alta Segarra es la meva comarca natural.
Visc a l’Altiplà de la Segarra, quan era petit jugava a la Plaça Alta Segarra, i l’escola de primària del meu poble es diu Alta Segarra. Però llavors per que quan miro els mapes politics de Catalunya? Calaf se situa a la comarca de l’Anoia, i la Segarra queda a l’oest d’aquesta.
Però no sempre ha sigut així. Tal dia com avui els romans fundaren el “Municipium Sigarrensis”, el que avui es “Prats de Rei”, municipi adjacent a Calaf. Prats de Rei segles abans havia rebut el nom de Prats de Segarra i una mica abans simplement Segarra. Així encara que Calaf com a poble més gran de la contrada sigui en certa manera la Capital Administrativa, Prats n’és la Capital Històrica.
Durant molt segles i en varies distribucions administratives i territorials sempre hem sigut segarrencs, però en temps ja més moderns, la creació de les províncies actuals, i la creació del Partit Judicial d’Igualada (Capital de l’Anoia), entre altres coses dels segles XIX i cap endavant, el gran territori de la Segarra quedaria dividit i la Segarra més antiga, l’Alta Segarra quedaria dividida en 4 comarques.
A l’Anoia, nom en que es va rebatejar el mencionat Partit Judicial degut al Riu Anoia, s’inclourien els municipis següents: Calaf, Calonge de Segarra, Castellfollit de Riubregós, Copons, Prats de Rei, Pujalt, Rubió, Sant Martí de Sesgueioles, Sant Pere Sallavinera i Veciana.
Al Bages, el municipi d’Aguilar de Segarra.
Al Solsonès, la Molsosa i Pinós
I a la Segarra, Ivorra i Torà.
Ara amb el tema de les vegueries, seria el moment més adequat per reactivar la reivindicació territorial, la reivindicació de la nostra comarca natural, el qual seria situada a la Vegueria de la Catalunya Central. Però pel sud, un territori està reivindicant la seva pròpia vegueria, el Penedès. No hi tinc res en contra. Tenen tota la legitimat de reivindicar. I jo pertanyent a un altra realitat hi estic a favor. Però 2 municipis de l’Alta Segarra, ho veuen tot amb uns altres ulls, i han mostrat la intenció clara de pertànyer al Penedès, es tracta de Rubió i Veciana, i respecte Copons, es qüestió de temps que també s’hi posicioni.
Respecte els altres municipis són pocs els qui han mostrat una clara intenció cap a l’Alta Segarra, d’altres no en conec la opinió.
Com he intentat fer dir, hi ha coses que no entenc, perquè anar tant lluny i pertànyer a un territori diferent al teu, si ben a prop de casa pots trobar les teves necessitats.
L’Alta Segarra es un territori fragmentat, però passi el passi, jo sempre seré Segarrenc, Alt Segarrenc. No soc historiador, ni geògraf, sóc un simple estudiant de Biologia, i per tant hauré comés errors, però mai es tard per aprendre d’ells i corregir. Espero que això passi a l’Alta Segarra, i que en futur no gaire llunyà sigui una plena realitat.