dimarts, 28 de gener de 2014

Doctor Who. 5a temporada (nova etapa)

El Doctor s'ha regenerat, i en quan al seu aspecte també s'ha rejovenit. El TARDIS es troba fet pols per la regeneració del Senyor del Temps i s'estavella cap a la Terra. Així comença la cinquena temporada (abril 2010 - juny 2010) de Doctor Who i el seu primer episodi, L'onzena hora. El TARDIS però cau a la Terra,  a l'Anglaterra del 1996 essent de nit, al pati de la casa d'una nena anomenada Amelia Pond. La criatura a la seva habitació hi té una estranya esquerda que el Doctor identifica com dues parts d'espai i temps que no s'haurien d'haver tocat però que es estan juntes. Abans de tancar-la però investigant que hi ha a l'altra banda descobreix que hi ha una presó de la qual se n'ha escapat el Presoner Zero. El Doctor però ha de tornar al TARDIS immediatament ja que els motors estan en perill i li promet a la petita Amelia que en en qüestió de minuts tornarà a ser amb ella. El TARDIS desapareix.

La petita Amelia Pond
Quan reapareix és de dia, i com se sabrà s'ha descomptat temporalment una mica, i ja no és troba a la Terra del 1996 si no que ara és el 2008. I aquests sí anys si que han passat per la petita Amelia, la qual ara tota una dona és fa anomenar Amy. I els dos junts s'hauran d'enfrontar al Presoner Zero que des de que es va escapar s'ha amagat a la casa de l'Amy en una habitació oculta per un filtre per un filtre de percepció visual. Però el problema no és tant el Presoner Zero, si no els Atraxis els seus capturadors i que l'han vingut a recuperar, i si no ho poden fer destruiran la Terra. El Doctor però no només tindrà l'ajut de l'Amy si no del seu promès, en Rory Williams.

L'adulta Amelia "Amy" Pond
En Rory Williams
Fent servir el seu enginy, i a contra-rellotge aconseguirà que els Atraxis capturint el Presoner però aquest profetitza que al que "La Pandorica s'obrirà" i "És farà el Silenci".  Amb el Presoner Zero capturat, el Doctor fent gala de la seva autoritat fa fugir els Atraxis per la seva intenció de destruir al Terra. Resoltes les amenaces el Doctor torna cap al TARDIS el qual ja s'ha reparat, i se'n mor de ganes de posar-lo en marxa i se'n va a fer una volta cap a la Lluna. Però es veu que encara no domina de tot els controls, i quan torna a la Terra ho fa dos anys després, l'any 2010, 14 anys després que el Doctor conegués per primer cop l'Amy. Ara sí, l'Amy marxarà de viatge amb el Doctor, fent-li prometre que l'endemà ha de ser a casa, i es que aquest dia l'Amy es casa amb en Rory.

Al segon episodi, La bèstia de sota, el Doctor i l'Amy viatjaran al futur, al 3295, on coneixeran a la reina Elisabet X d'Anglaterra, coneguda com a Liz Deu. Al final de l'episodi, veurem una altra de les misterioses esquerdes.

L'Elisabet X
Al segon tercer, La victòria dels Dàleks, el Doctor i l'Amy viatjaran al 1941, en plena Segona Guerra Mundial, on el Senyor del Temps es retrobarà amb el Primer Ministre Winston Churchill, a més es retrobarà amb els Daleks que es pensava que havia destruït (final 4a temporada) però que uns quants es van salvar viatjant al passat. El Doctor malgrat tot, per salvar la Terra, ha de deixar marxar els Daleks, els qual s'han reconstruït i millorat. Però hi ha una cosa que li preocupa, l'Amy no coneix de res els Daleks, quan els hauria de conèixer tant de la Batalla de Canary Warf (final 2a temporada) com Batalla de la Cascada de Medusa quan essent els Desè Doctor els va destruir junt amb els seu amics. També al final de l'episodi, veurem una altra de les misterioses esquerdes.
 
Winston Churchill
Els nous Daleks
Als episodis 4 i 5, Els temps dels Àngels i Carn i pedra, els dos viatgers al segle LI, el Doctor es retrobarà amb la River Song però sent una temporalment anterior a la que vam conèixer a la 4a temporada. També se'ns presentarà l'Església, una organització militar i religiosa.  Entre tots s'haurà d'enfrontar a l'amenaça dels Àngels Ploraners. L'aparició d'una esquerda permetrà als nostres amics desfer-se'n dels Àngels, ara bé si algú es veu exposat a la llum de l'esquerda deixa d'existir en l'espai-temps. Les esquerdes són conseqüència d'una explosió temporal el qual està reescrivint l'univers, i que té el punt d'origen el dia 26 de juny de 2010, tenint relació amb el temps de l'Amy ja que el 25 de juny a la nit fou quan l'Amy marxa per primer cop amb el Doctor. També sabrem que la River és una presonera sota custodia de l'Esglesia esperant el seu perdó per haver matat una persona molt bona. I l'Amy a més intueix que el Doctor en el seu futur es casarà amb la River. Altre cop al TARDIS, l'Amy vol tornar a casa, hi ho fan 5 minuts després de la seva primera marxa, que es quan el Doctor descobreix que l'Amy i en Rory es casen.  Llavors s'adona, el Doctor s'adona que el dia 26 de juny, l'endemà, coincideix amb el casament i a més a més amb l'explosió temporal. Davant d'això entren altre cop al TARDIS marxant. 

A l'episodi 6, Els vampirs de Venècia, el Doctor recull en Rory dels seu comiat de solter, i se l'emporta junt amb l'Amy a la Venècia de 1580, per tal que tinguin un cita ben amorosa, ara bé la ciutat es veu amenaçada per uns extraterrestres que la volen inundar. Tot i no sortir cap esquerda se'n farà menció com també al Silenci. 

A l'episodi 7, La decisió de l'Amy, està centrat en les relacions de l'Amy envers en Rory i el Doctor. 

Als episodis 8 i 9, La terra famolenca i Sang freda, els nostres tres amics, a la Terra del 2020, hauran d'evitar l'amenaça dels Silurians, una espècie reptiliana terrestre que va dominar la Terra abans dels humans. La situació però no es resol bé. En Rory cau ferit de mort per una siluriana i a més a més, una esquerda apareix i la seva llum el toca, acabant amb la seva existència. El Doctor obliga a l'Amy a entrar al Tardis, abans però el Senyor del Temps aconsegueix agafar metralla de dins l'esquerda. Al TARDIS, l'Amy tot i està destrossada amb qüestió de poc temps oblida en Rory. L'únic que en queda d'ell, és l'anell de compromís i el records del Doctor, i a més a més el Senyor del Temps descobreix que el tros de metralla prové del TARDIS.

Siluriana
A l'episodi 10, En Vincent i el Doctor, els dos viatgers coneixeran en Vincent Van Gogh, mesos abans de la seva mort.

Vincent Van Gogh
A l'episodi 11, L'inquilí, una força misteriosa obliga a l'Amy a quedar-se al TARDIS evitant que aquest pugui aterrar. El Doctor, buscant el que ho provoca i així resoldre-ho farà de cupido entre en Craig Owens i la Sophie.

Craig Owens
I arribem als dos episodis finals, comencem per S'obre la Pandorica.
En Vincent van Gogh va dibuixar un misteriós quadre, que va sobreviure al temps, que passant per les mans d'en Winston Chuchill, i aquest posant-se en contacte amb la River Song, escapant-se de la presó on es troba, trobarà el quadre a la Col·lecció Reial custodiada per la Liz Deu, i posteriorment aconsegueix un manipulador de vòrtex per viatjar pel temps. Dir aquesta River és temporalment anterior a la que surt als espisodis 4 i 5

El Doctor i l'Amy trobaran la River a la Britania Romana gràcies a un missatge escrit per ella a un penya-segat del Planeta 1, on en un penya-segat on hi ha l'escrit més antic de l'univers i el qual no està desxifrat. Al  campament romà on es troben, la River els hi ensenya el quadre d'en Vincent: mostra el TARDIS explotant i rebent el nom de "S'obre la Pandorica". Segons la llegenda, la Pandorica és la presó que conté allò més temut de l'univers. Gràcies a unes coordenades que hi ha al quadre, saben que la Pandorica és a sota d'Stonehenge. Un cop allà, estudiant-la aquesta es comença a activar. Els pilars que hi ha a l'habitacle emeten un senyal a l'espai-temps d'aquí que en Vincent en dibuixes el quadre. A més a més, els senyals comporten que els nostres amics s'adonin que a l'orbita de la Terra hi hagi naus de diferents espècies enemigues del Doctor.  Aquest envia la River a buscar ajuda al campament romà entre els quals el primer en presentar-se voluntari és un centurió.

El quadre d'en Van Gogh
 A Stonehenge, el centurió apareix salvant el Doctor i l'Amy d'unes parts d'un ciber-cos, revelant-se que el romà és en Rory, amb plena consciencia de qui ell és, però l'Amy no el reconeix. El Doctor ignora en Rory, capficant-se amb el que està passant, però finalment se n'adona de la seva presencia, qui li diu que després de morir per culpa dels silurians i en ser tocat per la llum de l'esquerda, en despertar-se ja era un soldat romà. Tot seguit, el Doctor es posa en contacte amb la flota recordant-los les varies vegades han estat derrotats i animant-los qui vol ser el primer en baixar. La flota s'allunya momentàniament. Tot seguit l'Amy la qual estava adormida per un ciber-dard es desperta. El Doctor li diu a en Rory que s'estigui amb ella per tal d'una manera o altra, se'n recordi de qui és ell.

La River mentrestant vol portar el TARDIS amb el Doctor però alguna cosa no funciona i va a parar a la casa de l'Amy el dia 26 de juny de 2010. A fora a l'herba hi troba unes estranyes marques, i a la seva habitació hi troba un llibre sobre els romans a Britania, un sobre la Caixa de Pandora i una foto de l'Amy i en Rory aquest vestit de centurió. De seguida truca al Doctor, advertint-lo que hi ha alguna cosa que no quadra, que algú ha utilitzat els records de l'Amy, i que els romans inclosos en Rory no sigui en realitat humans, si no una altra cosa. Tot indica que es una trampa pel Doctor. El TARDIS comença a funcionar malament, i el Doctor en saber la data on es troba la River li diu que en marxi, però no pot, està atrapada dins el TARDIS.

Just llavors, sona un xiulet activant els romans, en Rory però intenta resistir-se al canvi, i la Pandorica s'obre definitvament. Els romans són en realitat Autons controlats per la Consciencia de Nestene, que ja vam conèixer a l'epsiodi Rose, el primer de la primera temporada. Alguns agafen el Doctor i llavors van apareixent davant d'ell diferents dels seus enemics: Daleks, Ciberhumans, Judoons, Sontarans, entre d'altres. Es revela que la Pandorica és en realitat una presó creada per tancar al Senyor del Temps, ja que per aquests és la cosa més temuda de l'Univers, i altrament pensant que ell és el causant directe de la destrucció del Cosmos.

Mentre succeeixen aquests fets, l'Amy que està amb en Rory als exteriors recorda qui és en Rory, el qual intenta resistir-se deixar de ser ell, però malauradament sense volguer-ho fereix l'Amy greument amb un arma incorporada a la mà. 

El Doctor es tancat a la Pandorica i el TARDIS amb la River a dins explota. La Terra i la Lluna com el punt d'origen, a l'ull de l'huracà, és l'únic element que queda dempeus en l'espai temps.

La destrucció de l'Univers
I tanquem aquest doble episodi i també la temporada amb El Big Bang
Ens trobem l'any 1996, la petita Amelia demana ajuda a Santa Claus per que repari l'esquerda de la seva habitació i per altra banda fa un dibuix d'un cel nocturn estrellat cosa que preocupa a la seva tieta i també la psiquiatra ja que al cel l'únic que hi ha és la Lluna. En un moment determiant, quan les escolta d'amagat veu com algú tira un paper per la bústia de la porta de casa seva. El paper és un fullet sobre l'exposició Pandorica al Museu Nacional. S'hi ressalta un "Vine, Pond".

Així que l'Amelia i la seva tieta van al museu. Allà la petita Pond va directe fins a la Pandorica, on algú li agafa el refresc que bevia i llavors veu una nota a la Pandorica on hi diu "No marxis, Pond". Així que encuriosida decideix amagar-se entre els exposicions, per saber qui escriu les notes.  
 Després del tancament del museu, amb el fracàs de la seva tieta de trobar-la, l'Amelia torna a la Pandorica i posant la seva mà sobre ella. Llavors els mecanismes de la caixa, obrint-se. Però en lloc d'haver-hi el Doctor, el seu lloc és ocupat per l'adulta Amy. 

Tornat a la Britania Romana, l'Autó Rory Williams plora la mort de l'Amy, quan de sobte, un onzè Doctor amb un barret peculiar apareix davant d'ells, portant també una fregona . Ell Doctor intenta calmar en Rory dient-li que malgrat tot hi ha una solució. El Doctor desapareix i torna a aparèixer sense el pal de fregar i li diu a en Rory que ha d'obrir la Pandorica, canviant el Doctor de dins per l'Amy que ha de portar el tornavís del Doctor del barret. I així passa per sorpresa del Doctor fins ara empresonat.

Posent l'Amy a la Pandorica, el Doctor explica que ella no és una noia normal, a causa de l'esquerda que durant temps hi ha hagut a la seva habitació i tot el que ha comportat, tant per les coses dolentes com per les bones, tal que l'ànima d'en Rory es conservi dins de l'Autó. Amb la Pandorica altre cop tancada, el Doctor amb el manipulador de vortex de la River decideix anar cap al futur però en Rory decideix quedar-se ja que com a esser immortal protegirà la Pandorica al llarg del segles fins que arribi el moment.

Al museu, l'Amy explora l'exhibició Pandorica, on s'explica que un misteriós centurió a protegit la Pandorica al llarg dels segles, adonant-se que es tracte d'en Rory. Però llavors degut a la llum que surt de la Pandorica, un Dalek fossilitzat es reactiva.  Just llavors apareix el Doctor provenint del passat. Els tres s'escapen i llavors el Doctor agafa un peculiar barret. A més a pareix un guàrdia del museu que resulta ser l'Autó Rory disparant el Dalek, però aquest es va tornant a recuperar gràcies a la llum.
El Doctor dirigeix el grup lluny del Dalek, el qual amb el barret i agafant un pal de fregar, per indicació d'en Rory, viatja cap al passat, per explicar el Rory d'allà que ha de fer.  Tot seguit agafa el Tornavís que té l'Amy a la butxaca i comença a deixar les notes per la petita Amelia. 

A mesura que es dirigeixen cap als pisos superiors, una altra versió del doctor apareix a la part superior de les escales, greument ferit. Ell cau per les escales i li xiuxiueja alguna cosa al Doctor abans de morir. El Doctor anuncia que té només dotze minuts de vida, llavors s'adonen que la petita Amelia, però al cap de cop aquesta desapareix degut a que l'Univers desapareix.
Al terrat, la seva atenció és atreta pel "sol" que hi ha al cel, essent en realitat el TARDIS explotant. L'Amy es qüestiona el per què, contestant-li el Doctor "Són preguntes per un altre dia". Gràcies a l'audició millorada de l'Autó Rory, es recull una veu que el doctor amplifica amb una antena parabòlica . És la River Song dient "Perdona'm, amor meu" que es repeteix una i altra vegada. Els protocols d'emergència del TARDIS van posar la sala de control en un bucle de temps salvant la vida de la River. El Doctor amb el manipulador va al Tardis per rescatar-la i portar-la al terrat. Llavors però apareix el Dalek restaurat i el grup entra a l'edifici. 

Un cop a dins, El Doctor dedueix que, juntament amb el camp de la restauració, la Pandorica conté uns mil milions d'àtoms de l'univers tal com era. Així és com el Dalek  s'ha restaurat, tot i ser esborrat de la història. Així doncs el Senyor del Temps pensa un pla per reiniciar l'Univers, fer un Big Bang però llavors es disparat pel Dalek i utilitza el manipulador de vòrtex per anar al passat a aviar l'altre Doctor. L'Amy i Rory van allà on hi hauria d'haver-hi el cos però no hi és, mentre la River s'ha carregat el Dalek. Altre cop els tres junts, la River els hi diu que de tant en tant el Doctor diu mentides es a dir estava viu. 

El Doctor es troba a dins de la Pandorica i amb el manipulador el fa enlairar en direcció al TARDIS per crear una gran explosió, i així recuperar tot l'Univers. Però per que el pla funcioni el Doctor haurà d'entrar a una esquerda, comportant que ell deixi d'existir. Abans però en el comiat entre el Doctor i l'Amy, aquest li fa entendre a ella que ha de recordar l'existència dels seus pares, els quals van ser consumits per la llum de l'esquerda de l'habitació, per tal de recuperar-los. Ara sí que s'enlaira cap al TARDIS, havent-hi un nou Big Bang i recuperant-se tot l'Univers.

La Pandorica cap al TARDIS per provocar el Big Bang
De cop el Doctor va revivint escenes del seu passat més immediat junt amb l'Amy, la seva línia de temps s'està esborrant. Així arriba al 1996 trobant-se la petita Amelia dormint, dient-li unes paraules i finalment travessa l'esquerda de l'habitació.

Es fa de dia, esdevenint-se el 26 de juny de 2010, el dia del casament, en que coneixerem els pares de l'Amy. Ja al banquet, on a partir d'algunes pistes, d'algunes fets, l'Amy comença a recorda alguna cosa oblidada, fins que recorda finalment el Doctor i llavors el TARDIS apareix, sortint-ne el Doctor ben elegant i també sorprès. En Rory llavors també recupera tots els records.

Acabada la festa, al jardí de la casa de l'Amy, el Doctor es retroba amb la River, tornant-li el manipulador i el seu diari, que ha servit de pista per a l'Amy. El Doctor preguntant-se qui és ella, aquesta desapareix. Tot seguit la parella acabada de casa entra al TARDIS i el Doctor es comença a preguntar els motius de per què va explotar i també què és el Silenci. Llavors reben una trucada i una nova aventura comença pel Doctor, l'Amy i en Rory.