dilluns, 1 de juny del 2015

17. Vivir, revivir, sobrevivir

Autor: Àlex Santaló
Publicat per: Panini Comics, març 2015
Format: Cartoné, 112 pàgines, B/N i Color
Preu: 16€

Sota el segell d'Evolution Comics, Panini Comics ha publicat la primera obra en solitari de l'Àlex Santaló, 17. Vivir, revivir, sobrevivir, en que a part de ser-ne el dibuixat també n'és el guionista. I és que l'obra és autobiogràfica.

Explicar la teva vida o un dels seus episodi a desconeguts, sigui quin sigui el format i si a més es tracta de relatar una malaltia, com és el càncer, quelcom durant molt de temps ha estat un tema tabú, és un sense cap manera de dubte un acte de valentia. 

El càncer se li ha manifestat a l'Àlex Santaló dos vegades en la seva vida, la primera quan tenia 17 anys (1994), la segona justament al cap de 17 anys (2011). Que un adolescent, en plena flor de la vida, li diagnostiquin aquesta malaltia és cop molt dur tant per ell com per la seva família. 

Així a llarg del còmic, es van alternant les dues èpoques, veient-ne la seva progressió, tenint un major gruix la primera època. Fou en aquesta, a que part del suport de la seva família, el còmics i la música també van ajudar-lo a resistir i superar el càncer el primer cop. Tal com es deixa entreveure fou llavors quan es va interessar en el dibuix. 

El dibuix tot i que és blanc i negre principalment, en els moments que així la situació ho requereix, s'utilitza el color, per donar-li humor, molt necessari en una obra al cap i a la fi dramàtica.

Al passat Saló del Còmic li vaig preguntar si li havia costat molt fer el còmic. L'Àlex em respongué que en la primera etapa, en traslladar la realitat al paper del guió li va ser dur. Però hi va haver un moment que s'ho va començar a mirar d'una altra manera, com si de ficció fos, per així portar a bon terme l'obra.

El còmic amb pròleg d'Éric Abidal, ex-jugador del FC Barcelona, qui el vam veure lluitar contra un càncer de fetge, es complementa amb tota una sèrie d'extres, que inclou escrits idibuixos dels seus pares i amics, i diversos esbossos i dissenys del còmic. 

17. Vivir, revivir, sobrevivir de l'Àlex Santaló és un tota una mostra de valentia, com ja he comentat, molt més que recomanable, de lectura obligatoria i que tothom que hagi viscut el càncer de prop, sigui en pròpia pell, famíliars o amics propers entendran plenament el que s'hi relata.