dimarts, 22 de desembre del 2015

Neix el Centre d'Estudi Segarrencs

El passat dissabte 12 de desembre de 2015, es va celebrar la reunió fundacional del nou Centre d’Estudis Segarrencs.

La reunió, celebrada al Centre Cívic de Sant Guim de Freixenet, aplegà aproximadament unes 30 persones interessades, amb motivacions culturals, científiques i tècniques diverses.

Es procedí a validar la proposta del nous estatuts, i els càrrecs del Secretariat. Posteriorment es realitzà el primer registre de socis fundadors.

Tot plegat, la reunió va demostrar ser plena d’il·lusió i ganes de treballar.

Maria Garganté, Max Turull i Daniel Espejo, presentant la proposta del nou Centre d’Estudis Segarrencs


Què és el Centre d'Estudis Segarrencs? 

La comarca natural de la Segarra, de nom bimil·lenari, inclou històricament i en la tradició popular una gran part dels altiplans i de les valls de capçalera de la dorsal central de Catalunya, molt més enllà de la vintena de municipis que en alguns períodes del segle XX, i encara actualment, constitueixen la demarcació oficial que n’empra el nom.

Aquesta extensa comarca compta, a desgrat de la seva minvada demografia, amb un enorme patrimoni històric, artístic, arquitectònic, natural i paisatgístic, i presenta internament una diversitat fisiogràfica, lingüística i etnogràfica més que remarcable, al bell mig del Principat.

Per tot plegat, i bevent també d’un pòsit d’activitat cultural i de recerca de notable rellevància (noms com els del cerverí Agustí Duran i Sanpere, el colomí Joan Segura i Valls o el guissonenc Eduard Camps i Cava, entre altres, en donen fe), són múltiples les persones i, sobretot, les associacions locals i comarcals que per pròpia iniciativa posen en valor aquest patrimoni, i diverses les generacions, ja, que s’han dedicat i es dediquen al conreu de la recerca en qualsevol dels seus àmbits científics i humanístics.

El CENTRE D’ESTUDIS SEGARRENCS (CES) se sent i es reclama hereu, per tant, d’una llarga i ben diversa tradició, i proclama com a propis tots els vessants de la recerca en tots els àmbits geogràfics de tradició segarrenca, més enllà dels límits administratius imposats, de les conjuntures favorables o desfavorables i de les legítimes dinàmiques personals i de grup, i aspira a esdevenir l’associació on de forma natural, lliure i voluntària conflueixi tothom que estigui interessat en aquest territori i en l’exploració de la seva cultura i del seu fons patrimonial i natural.

Panoràmica de la capçalera del riu Sió, des d’Altadill, amb vistes a Gàver i Pujalt; (c) Daniel Espejo Fraga, octubre 2015