dilluns, 12 de febrer del 2018

Gunnm (Battle Angel Alita) vol. 1

Títol original: Gunnm (銃夢) vol. 1
Autor: Yukito Kishiro
Traducció per: Marcelo Vicente
Publicat per: Editorial Ivrea, desembre 2017.
Format: Rústic amb sobrecoberta, volum B6 (128x180), 224 pàgines, B/N i color
Preu: 8,5€

Al passat Saló del Manga de Barcelona, Editorial Ivrea va anunciar que posseïa la llicencia d'un dels mangues clàssics del gènere cyberpunk, Gunnm de Yukito Kishiro, que es va publicar del desembre de 1990 a l'abril de 1995, i recopilant-se els seus capítols en 9 volums.

Pronunciant-se "gan-mu" i significant els seus kanjis "arma-somni", és una obra amb llarg recorregut a l'Estat espanyol, ja que s'ha publicat en diferents formats i que ara finalment a mans d'Ivrea tindrà realment l'edició que realment es mereix. El seu primer volum es va posar a la venda el passat desembre, sortint amb una periodicitat mensual.

Finalitzant properament Bleach, i tenint en compte que les sèries manga en curs que segueixo tenen una periodicitat irregular o bé espaiada, ja fa dies que em rondava pel cap iniciar-ne una de nova. La descoberta de Ghost in the Shell, tant del manga clàssic com de GITS Arise: Sleepless Eye, aquest a 3 volums de finalitzar-se, i havent vist recentment les seves versions animades, m'ha agafat interès pel gènere cyberpunk. Així que amb les passades compres de còmic i manga finals de gener, creuant-me amb el primer volum de Gunnm, el vaig comprar.

A Gunnm, en un Terra devastada i futurista, en Daisuke Ido, entre la ferralla provinent de la ciutat flotant de Salem, troba una cíborg feta pols però amb el cervell amb bon estat. Així que se l'emporta a casa per arreglar-la, i quan aquesta torna en sí, mostra amnèsia, així que ell decideix anomenar-la Gally. La cíborg però descobreix que en Daisuke és un Hunter-warrior (Caçador-guerrer), un caça-recompenses, i en contra del que ell desitja, la Gally també n'esdevé una. Des d'un primer moment, en Daisuke veurà les habilitats ocultes de combat que té la Gally, i això comportarà que canvii d'opinió i accepti el camí que ha escollit la Gally. D'aquesta manera, veient ella el que pot arribar a ser, i com una forma de descobrir el seu propi passat que no recorda, es posarà a prova davant de situacions que l'estimulin i que despertin aquestes habilitats.

Les diverses edicions espanyoles
 
Gunnm també és coneguda per Battle Angel Alita, o sigui Alita, Àngel de Combat. Quan Viz Media la va llicenciar pels EUA, el seu traductor va decidir fer molt canvis en els noms, sent un d'ells el canvi de nom de la protagonista, la Gally fou rebatejada a Alita. I aquests canvis foren heretats en les altres primeres edicions occidentals entre elles, l'espanyola.

Aquella primera edició espanyola va recaure a mans de Planeta DeAgostini Comics (ara Planeta Cómic), amb el nom d'Alita, Ángel de Combate, on van partir del material americà en format comic-book, amb sentit de lectura occidental i alguns noms canviats, com Gally es deia Alita i la ciutat de Salem es deia Tiphares. Aquesta edició va dividir als 9 toms originals en 6 parts, amb un total de 45 números que van aparèixer entre juliol de 1993 i juny de 1998.

Més tard va aparèixer al Japó una nova edició del manga (Gunnm Aizôban) de 6 volums, que també va arribar a mans de Planeta, en un format encara més gran, en lectura occidental i dividit en mitjos volums, fent un total de 12 números publicats mensualment entre novembre de 2002 i octubre de 2003. Aquesta vegada titulada com Gunnm - Alita, Ángel de Combate i amb nova traducció mantenint els noms originals.

Aquesta segona edició de Planeta incloïa també noves històries curtes, posteriorment recopilades en Gunnm Gaiden, però amb un final diferent a l'original. Això es degut a que l'autor, en Yukito Kishiro, al seu moment per problemes de salut, va haver d'acabar prematurament el manga, i donar-li un final. Anys més tard va decidir continuar la història amb Gunnm Last Order, implicant que hagués de suprimir part del material inclòs en el darrer volum de la primera edició i creant un de nou per aquesta segona edició i així poder enllaçar-lo amb la seqüela.

I així arribem a la nova edició d'Ivrea, la qual respecta el format original japonès en volums B6, mantenint el sentit de lectura oriental, incloent pàgines a color, i també el canvi de final mencionat. A més de respectar els noms originals, i subtitulant el títol amb el Battle Angel Alita, entenc que com a element nostàlgic, però quedant-se aquí la cosa, la Gally és la Gally.   

Cada volum porta sobrecobertes iguals que la japonesa, modificant això sí la part del llom, respectant les il·lustracions originals i on podrem veure la totalitat del dibuix a la contraportada (excepte en els volums 8 i 9 les il·lustracions no són panoràmiques). Tant la coberta com la sobrecoberta porten tinta metal·litzada.

Per aquest apartat he utilitzat com a font l'entrada que van fer a Listado Manga, on hi podreu veure a través d'imatges comparacions entre les tres edicions que té el manga.

Les continuacions de Gunnm

La història de la Gally té dues continuacions, la ja mencionada Gunnm Last Order (19 volums) i per altra banda Gunnm Mars Chronicle (5 volums i oberta)

La primera també fou publicada per Planeta, però també una edició amb diferents formats a llarg de la seva publicació, primerament la va començar a publicar en mitjos volums, per més endavant ja publicar-la en volums sencers, variant la periodicitat i ja  faltant-ne quatre pel final hi va haver un llarga pausa llarga motivada per canvis editorials al Japó. Vegem-ne la història, informació de la qual també extrec de Listado Manga.

- Els 12 mitjos volums en castellà del número 1 al 12, publicats del març de 2004 al març de 2005, corresponen als volums japonesos 1 al 6.
- Els 13 volums complets en castellà del número 13 al 25 corresponen als volums japonesos del 7 al 19. Del 13 al 21 van ser publicats del novembre del 2005 al novembre de 2011, i els quatre volums finals, del 22 al 25, foren publicats de l'octubre de 2014 al maig de 2016.

Per altra banda hi ha el tema de canvi d'editorial.

- Els primers 15 volums van ser editats per Shueisha al Japó.
- A partir del volum japonès 16 (equivalent al volum espanyol 22) al 19 (el 25 espanyol) l'editorial va passar a ser Kodansha, re-editant també els 15 anteriors i canviant el disseny de les portades.

I finalment tenim la tercera sèrie del manga: Gunnm Mars Chronicle. Aquesta sent una sèrie oberta i comptant fins al moment amb 5 volums, serà publicada per Planeta a partir d'aquest març, la qual van anunciar la seva llicencia el Saló del Manga del 2016, i per primer cop amb el format que li toca, res d'invents estranys, amb les mateixes mides que Gunnm d'Ivrea.

Gunnm Mars Chronicle vol. 1, Planeta Cómic, març 2018

Així arribant al proper març, els qui ens hem endinsat ara amb Gunnm ens trobarem que de la sèrie original en sortirà el volum 4 i de la tercera sèrie, el primer volum, tenint el buit de la segona sèrie, i tot i que els quatre últims volums s'han publicat "recentment", i es podrien trobar amb certa facilitat, la resta és tota una altra història. Sempre hi ha l'opció de comprar Mars Chronicle, que deurà sortir amb una periodicitat espaiada, i guardar-los, mentre esperem que es reeditin els 19 volums de Last Order amb el format que li pertoca. El temps ho dirà.