divendres, 13 de setembre del 2019

Foc i Sang

Títol: Foc i Sang
Títol original: Fire & Blood
Autors: George R. R. Martin i Doug Whatley (Il·lustracions)
Traducció de: Anna Llisterri, Esther Roig i Mar Albacar
Publicat per: Alfaguara, novembre de 2018
Format: Cartoné amb sobrecoberta - 160 x 240 mm - 880 pàgines
Preu: 32,90 €


Foc i Sang
Història dels reis Targaryen de Westeros

Primer volum d'Aegon I el Conqueridor
 a la regència d'Aegon III, el Flagell dels Dracs

Escrita per l'arximestre Gyldayn de la Ciutadella d'Antiga. 
Transcrita aquí per George R. R. Martin 


Durant aquest primer tram d'any, he estat immers de manera doble al continent de Westeros i terres circumdants, per una banda amb la visió de la vuitena i darrera temporada de Game of Thrones i per una altra banda, amb la lectura de Foc i Sang, escrita per en George R.R. Martin i il·lustrada per en Doug Whatley. La seva lectura ha anat de finals de gener a finals d'agost, tot llegint el llibre a èpoques dins d'aquest període.

A diferència dels llibres de saga Cançó de gel i foc on seguim una sèrie de personatges i les seves aventures al llarg de les seves pàgines, moltes pàgines en aquest cas, Foc i Sang, funcionat com a preqüela de la saga menciona, ve a ser unes cròniques històriques, basant-se en els diferents testimonis escrits i orals de les seves corresponents èpoques, dels diferents reis de la dinastia Targaryen que han regnat a Westeros. En aquest cas anirem des del primer rei, Aegon I el Conqueridor al final de la regència prèvia al govern de l'Aegon III en un període de 130 anys. Així doncs s'espera un segon volum que vaig des del regnat i govern de l'Aegon III fins a  l'Aerys II qui fou destronat per en Robert I de la Casa Baratheon, i així enllaçant-ho amb Joc de trons, el primer llibre de la saga.

Els Targaryen fou un dels grans llinatges originaris del Feu Franc de Valyria. Preveient que a la seva terra hi hauria un gran cataclisme, la coneguda Maledicció de Valyria, es van establir a Rocadrac, una illa rocosa del mar Estret entre els continents de Westeros a l'oest i Essos a l'est.  Durant temps van ignorar Westeros, composta per diferents regnes amb els conflictes que hi poguessin haver. Però va arribar al dia que un Targaryen va mirar cap a l'oest i va decidir conquerir-lo i esdevenir-ne l'únic rei, i ho va fer juntament amb les seves germanes alhora esposes i els seus tres dracs. Sí, els Targaryen tenen enormes dracs.

  • Aegon I, el Conqueridor (nascut el 27 aC -  mort el 37 dC)
Fill de l'Aerion Targaryen i la Valaena Velaryon, fou el prmer rei Targaryen de Westeros. Va regnar de l'l al 37 dC. Amb la seva conquesta s'inicia una nova cronològica, dC vol dir "Després de la Conquesta". Casat amb les seves germanes, la Visenya i al Rhaenys, i gràcies als seus poderosos dracs, Balerion, Vhagar i Meraxes, amb foc i sang (el lema de la família) van conquerir Westeros. Amb ells s'inicia un llinatge que governaria el continent o quasi tot ell, durant uns 300 anys, això sí amb molts alts i baixos. Durant el seu regnat es va fundar Port Reial, i s'inicià la construcció de la Fortalesa Roja, es crearien diverses institucions governamentals i es consolidarien moltes de les grans cases que coneixem.

  • Aenys I (nascut el 7 dC - mort el 42 dC)
Fill de l'Aegon i la Rhaenys, va succeir el seu pare quan aquest va morir. Va regnar del 37 dC fins al 42 dC. Es va casar amb l'Alyssa Velaryon, i van tenir 3 fills i 3 filles. Durant el seu regnat hi va haver vàries revoltes com conflictes amb la Fe del Set.

  • Maegor I, el Cruel (nascut el 12 dC - mort el 48 dC)
Fill de l'Aegon  i la Visenya, va succeir el seu germanastre Aenys a la seva mort, tot i aquest tenia fills vius. Casat múltiples vegades, mai va tenir descendents.Va regnar del 42 dC al 48 dC. El seu regnat també va estar ple de conflictes i revoltes, tan familiars com amb la Fe. El seu sobrenom ja ens diu que va governar amb crueltat.

  • Jaehaerys I, anomenat el rei Vell i el Conciliador. (nascut el 34 dC - mort el 103 dC)
Quart fill, el tercer mascle, de l'Aenys i l'Allysa. Es va casar amb la seva germana Alysanne, i van tenir un total de 13 fills i filles. Va regnar del 48 dC al 103 dC. Dels quatres primers reis, fou qui va regnar més anys tal com ens indica un dels seus sobrenoms. L'altre ens diu que posar pau, posant fi a molts dels conflictes que s'havien iniciat amb el seu pare i oncle. La seva germana i esposa va ser el seu gran puntal, tot i això també hi va haver alguna època de distanciament. Cap fill seu li va sobreviure. En morir el seu fill Baelon el 101 dC, va tenir lloc un conflicte successori. El rei Jaehaerys I va resoldre'l convocant un Gran Consell aquell any havent-hi dos contendents pel tron:  el seu nét Viserys, fill d'en Baleon i l'Alyssa (germans) i en Laenor Velaryon, fill de la Rhaenys Targaryen, la qual era néta del rei. Tot i que els dos estaven ben posicionats, en Viserys va ser nomenat successor del seu avi, ja que es va considerar predominat els descendents per via masculina en compte dels de via femenina.

  • Viserys I (nascut el 77 dC - mort el 129 dC)
Fill d'en Baleon i l'Allyssa, va succeir el seu avi Jaehaerys I. Es va casar dues vegades. La primera amb l'Aemma Arryn, amb qui va tenir la Rhaenyra i en Baelon. I la segona vegada amb l'Alicent Hightower, amb qui va tenir quatre fills: L'Aegon, l'Helaena, l'Aemon i en Dareon. Va regnar del 103 dC al 129 dC. Va mantenir el llegat del seu avi, alhora que amb ell la casa Targaryen aconseguiria el seu apogeu a Westeros. Va mantenir una relació agredolça amb el seu germà, el príncep Daemon, alhora que se sembrarien les llavors que donarien lloc a la gran guerra que hi hauria després de la seva mort: la Dansa dels  Dracs.

  • La Dansa dels Dracs (129 - 131): L'Aegon II contra la Rhaenyra.  
 Ja en vida d'en Viserys, es va crear dues faccions Targaryen: Els Negres, els partidaris de la Rhaenyra, i els Verds, els partidaris de l'Aegon. La mort d'en Viserys, va donar lloc que l'Aegon fos coronat com Aegon II, en contra del testament del rei difunt, on s'estipulava que la legítima hereva era la Rhaenya. La guerra va ser inevitable: Mort, dolor, foc, destrucció i tota altra penúria s'escamparien per tot Westeros.

La Rhaenya Targaryen, nascuda el 97 dC, es va casar dues vegades, la primera  amb en Laeonor Velaryon, el perdedor del Gran Consell del 101 dC, amb qui va tenir tres fills: en Jacaerys, en Lucerys i en Jofferey, i la segona vegada es va casar amb el seu oncle Daemon, tenint dos fills, l'Aegon i en Viserys i una filla, la Visenya, que va néixer morta.

L'Aegon Targaryen, nascut el 107 dC, es va casar amb la seva germana Helaena, tenint primer dos bessons, en Jaehaerys i la Jaehaera, i després en Maleor.

Dels dos, qui va morir primer fou la Rhaenyra, el 130 dC. La guerra continuaria, ja que llavors, els Negres van coronar el seu fill Aegon, el tercer del seu nom. La guerra no es va acabar fins a la mort de l'Aegon II, el 131. Llavors per tal de reunificar la casa Targaryen, es van fer casar l'Aegon III, fill de la Rhaenyra, amb la seva cosina Jaehaera, filla de l'Aegon II. Sent l'Aegon III, encara menor d'edat, començaria una etapa de regència, en la qual tot i ser rei no governaria.

  • La regència abans del govern de l'Aegon III (131 dC - 136 dC)
L'Aegon III, nascut el 120 dC, va ser fill de la reina Rhaenyra i del príncep Daemon. Al final de la Dansa dels Dracs, el 131, fou coronat rei, però sent menor d'edat, només tenia 11 anys, s'iniciaria un llarg període de regència, on serien uns regents qui governarien en nom del rei, on s'intentaria posar ordre al caos que s'estenia pels devastats Set Regnes. Durant aquest període es va viure de tot, de traïcions i maquinacions no en van faltar, la feblesa del rei, voldria ser aprofitada per d'altres.  L'any 133 l'Aegon III va quedar vidu, en morir la Jaehaera. Llavors es va tornar a casar amb la Daenaera Velayron. Finalment va arribar el 136, i així en arribar el 16è dia del seu nom, el rei va arribar a la majoria d'edat, posant fir al govern dels regents i començant el seu propi govern. 


Així acabem aquest primer llibre de Foc i Sang. Al llarg dels diferents regnats veiem com es va creant el Westeros que coneixem al llarg de la saga Cançó de Gel i Foc. Cases que s'eleven, cases que cauen, ciutats que es construeixen, ciutats que es destrueixen, naixements, mort, amor, enemistat, guerrers, tot d'elements que també veurem al llarg de la lectura, i sobretot molts noms, molts personatges, cada un aportant el seu gra de sorra en els regnats d'aquests primers reis Targaryen que van governar Westeros.

El llibre es complementa amb una llista dels reis Targaryen, des de l'Aegon I fins a l'Aerys II, amb els seus respectius anys de regnat i alguna altra dada important, i també un arbre genealògic de la família començant amb l'Aerion Targaryen i la Valaena Velaryon, pare i mare de l'Aegon I, acabant amb l'Aegon III i la resta familiars apareguts en les darreres pàgines del llibre. De l'Aegon III cap endavant i tota la resta d'aquestes cròniques històriques dels Targaryen doncs tocarà de cara al segon llibre de Foc i Sang.