divendres, 20 de setembre del 2019

Lupin III

Títol: Lupin III
Títol original: Lupin Sansei (ルパン三世, Lupin III (Tercer))
Autor: Monkey Punch (Kazuhiko Katô)
Traducció de: Marc Bernabé (Daruma Serveis Lingüístics)
Publicat per: Panini Comics, agost de 2018 a agost de 2019
Format: Volum doble B6 - 130x180 mm - Rústic amb sobrecobertes - 400 pàgines - B/N
Núm. de volums: 7
Preu: 13.95€/volum. 97,65€ en total.




Lupin III és una obra amb una gran trajectòria a la seva esquena, sent tot un clàssic del manga, la qual ha estat una de les meves lectures durant aquest darrer any. El seu autor és en Kazuhiko Katô conegut sota el seu àlies Monkey Punch, qui malauradament ens va deixar el passat abril, amb 81 anys. 

L'edició que he seguit és la més recent del mercat espanyol, la que ha publicat Panini Comics de l'agost de 2018 a l'agost de 2019, en 7 volums. Abans de parlar-ne, recupero alguns paràgrafs que vaig escriure en la  ressenya del primer volum de l'obra.   

El primer  capítol del manga de Lupin III amb el qual es va iniciar aquest univers del manga i anime, fou publicat el 10 d'agost de 1967 a la revista Weekly Manga Action de l'editorial Futabasha, i l'últim capítol es va publicar el 27 d'abril de 1972, donant a lloc un total de 129 capítols més un capítol extra, recopilats en 14 volums. Més correctament aquesta publicació es va fer en dues tongades, una de 94 capítols del 10 d'agost de 1967 al 22 de maig de 1969 i una segona de 36 capítols del 12 d'agost del 1971 al 27 d'abril del 1972.

Tot i que tenir més o menys coneixements de l'existència d'aquesta obra, ja que com tracta de tot un univers, del qual s'han originat altres mangues, animes, pel·lícules i videojocs, el meu primer contacte directe amb Lupin III, tal com vaig dir a la ressenya del primer volum, fou finals de desembre del 2016 quan vaig mirar una de les seves pel·lícules: El castell de Cagliostro, estrenada el 1979, pel fet d'haver estat doblada en català i també perquè el seu director és el tan conegut actualment Hayao Miyazaki, que llavors encara no havia creat l'Studio Ghibli. Aquesta fou la  primera pel·lícula d'animació que va dirigir.
 
El manga de Lupin III ens presenta un personatge del mateix nom el qual és un lladre. Aquest segons l'autor és el nét del lladre de quant blanc Arsène Lupin, personatge de novel·la creat per en Maurice Leblanc. D'aquí que en Lupin III també es conegui com a Arsène Lupin III, encara que el nom Arsène pel protagonista no s'utilitzi al manga. Això va donar lloc que per qüestions de dret d'autor durant molt de temps, fora del Japó, no es pogués utilitzar el nom "Lupin" i aquest fos reanomenat com "Rupan" o "Wolf", justament a la versió catalana d'El castell de Cagliostro, és anomenat d'aquesta darrera manera.
 
La història de Lupin III no s'estructura en arcs argumentals, sinó que cada capítol és una aventura per si sol. A partir del volum quatre ja apareix alguna història que té lloc durant 2 capítols o rarament en 3, fent-se dominant aquesta situació als volums 5, 6 i 7. Aquesta peculiaritat dóna lloc a què les situacions que es trobarà en Lupin, siguin del tot diverses i algunes d'elles ben inversemblants. Si en Lupin és alguna cosa, és un supervivent nat, fent-lo etern per molt temps que passi.

En un context general, seguirem les aventures del lladre internacional anomenat Lupin III, el qual roba tot allò que li interessa i normalment sempre ho aconsegueix i també és un gran mestre de la disfressa, habilitat molt útil durant les seves missions. En aquestes té l'ajuda de tres amics, no sempre tots tres alhora. Per una banda tenim en Daisuke Jigen, que és el pistoler i tirador del grup, també tenim la Fujiko Mine, que és l'amor d'en Lupin però també una rival. A en Lupin li encanten les dones belles, és tot un luxuriós, no dubtant ni un moment aprofitar-se'n sexualment si pot, i sabent aquesta debilitat per les dones, la Fujiko se n'aprofita. D'aquí que el paper de la Fujiko vagi variant segons l'aventura en què aparegui. I finalment tenim en Goemon Ishikawa XIII, un samurai descendent d'en Goemon Ishikawa, el llegendari bandit japonès.

Però en Lupin també té qui el persegueix, es tracta de l'inspector Koichi Zenigata. Aquest aconseguirà capturar-lo diverses vegades, però en Lupin és tan bo que sempre aconsegueix escapar-se. Si una cosa té en Zenigata és la persistència, i que utilitzarà tot mètode que es posi a les seves mans per capturar-lo.

La primera edició espanyola del manga fou per part d'Ediciones Mangaline que en va publicar una edició de 5 volums entre l'octubre de 2006 i  el juny de 2007 i anomenant-lo Lupin The IIIrd.  Fent un salt en el temps, arribem ara l'actual edició vigent. Panini Comics va recuperar l'obra, llançant el primer volum l'agost de 2018 finalitzant-la aquest passat agost de 2019, en un total 7 volums, tal com les mateixes portades ens indiquen, així doncs la meitat volums que l'edició original japonesa. A més cada volum, és característic pels colors utilitzats a la sobrecoberta, donant variabilitat al conjunt dels volums. No en va, també comentar l'error que hi ha a l'índex del volum dos, on hi ha un error en els números de pàgines posats.



Lupin III evidentment presenta un dibuix antiquat respecte avui en dia, té una edat però presenta històries plenes d'acció, humor i també tocs eròtics i sexuals però lleugers, no pas explícits. L'autor al seu dia sabia que havia de dibuixar i que no, ell mateix ja indica que "ara toca censura", ho deixa doncs a la imaginació del lector. En tot cas ha estat tot una bona lectura, la descoberta d'aquest clàssic del manga.

Com ja he dit comentat, Lupin III és tota una franquícia, i de mangues de Lupin III n'hi ha varis, molts d'ells de diversos autors. La continuació d'obra original és Shin Lupin III, també d'en Monkey Punch, de 17 volums. Veurem si aquesta segona obra ens arribarà o no, tot dependrà de com funcioni el Lupin III original.