dimecres, 8 de gener del 2020

La Saga d'Altas & Axis - Edició Integral

Títol: La Saga d'Altas & Axis - Edició Integral  
Autor: Pau
Traducció de: Antònia Maria Sbert Mestre
Publicat per: Escápula Cómics, novembre de 2019
Format: Cartoné - 272 pàgines - 20 x 27,6 cm - Color
Preu: 35 €

La Saga d'Atlas & Axis és l'obra que ha projectat internacionalment l'autor mallorquí Pau. Formada per quatre volums, el primer fou publicat per l'editorial francesa Ankama, el 2011, sent doncs el francès la primera llengua amb què es va publicar. Tot seguit es va anar publicant en castellà, neerlandès, italià, polonès, alemany, rus, anglès i xinès. Però hi havia una llengua amb la qual no s'havia publicat, en català.

Així que va posar en marxa una campanya a Verkami per poder publicar-la en un volum integral en el seu segell editorial Escápula Cómics. Iniciant-se a finals de març, l'objectiu es va poder assolir a principis de maig. Més de tres-cents mecenes van contribuir en la campanya. Finalment el passat novembre de 2019, el volum integral de  La Saga d'Atlas & Axis va arribar a les nostres mans, amb les recompenses pertinents segons l'aportació de cadascú, i trobant-se disponible al públic en general.

N'Atlas i n'Axis són dos gossos que viuen a Pangea, on els animals parlen i caminen a dues potes. Però a diferència d'altres còmics, no són persones amb cap d'animal, per dir-ho de manera simple, sinó que tenen els costums de les seves espècies, així als dos protagonistes els veurem córrer darrere les cabres i ovelles, menjar ossos, o tractar els herbívors com simple menjar. Els carnívors amb els gossos al capdavant vindrien a ser el grup d'animals dominants de planeta.

Un dia però marcarà la vida dels dos cans. La destrucció del seu poble, Kanina, per part dels norcands els uneix en una aventura que comença amb un intent de rescat dels supervivents del poble i  les seves aventures continuaran amb la recerca del llegendari os màgic Khimera, que permet a qui el trobi no haver-se de preocupar més per la subsistència. Pel camí descobriran tot un món de nord a sud i d'est a oest, coneixeran animals de tota mena, alguns que es pensaven que ja s'havien extingit, trobant-se amb gossos amb cultures ben diferents de la seva i també viuran l'amistat, la traïció, l'amor, la venjança, la dignitat, la guerra i en el fons tot el que comporta viure.

Adreçada a totes les edats, La Saga d'Atlas & Axis ens sorprendrà per la proximitat de molts dels temes que es tracten i sobretot per l'excel·lent dibuix i en especial per la utilització dels colors que donen molta vida en aquesta fantàstica aventura.

El volum es completa amb una sèrie de material extra, com algunes pàgines dedicades a com es va gestar aquesta història, l'acolorit d'una de les pàgines com també un recull de curiositat que apareixen al llarg de l'obra, finalitzant amb la pàgina on es recullen tots els mecenes que han fet possible aquesta edició en català, fent menció especial a en Jaume Tugores.

He trobat a faltar les portades dels quatre volums originals, ja fossin utilitzades com a portades per dividir els volums com a capítols o bé com a material extra al final de l'integral.


A més mencionar que la il·lustració que ocupa tota la coberta (portada, llom i contraportada) és exclusiva de la nostra edició en català. La portada de l'edició integral francesa (inclosa però sense color) publicada el 2017 és diferent, i és la que ha estat la utilitzada en l'edició integral en castellà, aquesta també fou publicada el passat novembre de 2019.


Una obra la qual volia llegir amb tranquil·litat, en diferents moments, i així ha estat pel que seria el contingut dels dos primers volums, però a partir d'aquí, la resta ho he llegit de cop, arriba un moment que un vol saber com anirà la història sense voler esperar a un altre moment. Sense dubte he gaudit de les aventures dels famosos cans d'en Pau i més si un ha posat un granet de sorra per fer possible La Saga d'Atlas & Axis en català.