dimecres, 14 d’octubre del 2020

Kharmeg. Salvar el océano

Títol:
Kharmeg. Salvar el océano
Autors: Agus Vera (idea original/argument), Santi Casas (guió), Mariano de la Torre (dibuix) i Fran Vázquez (color)
Publicat per: Panini Cómics, setembre de 2020.
Format: Cartoné - 21 x 29,7 cm - 64 pàgines - Color
Preu: 15€

El divendres del Saló del Còmic de Barcelona de 2017, tot fent l'última volta abans d'anar-me'n, en passar per l'estand de l'Escola Joso, vaig veure que hi estava firmat en Mariano de la Torre, un dels autors del còmic de Lliures i Morts. Dedicava exemplars de llavors la seva nova obra Kharmeg, juntament amb els altres dos autors d'aquest, n'Agus Vera i en Fran Vázquez
 
Ja havia vist pel Twitter d'en Mariano de la Torre, que s'havia creat un campanya de micro-mecenatge per poder portar a terme la publicació d'aquest còmic, el qual s'hi reflecteix l'extermini de moltes espècies de taurons, només per obtenir-ne les seves aletes, una pràctica destructiva per l'equilibri ecològic dels oceans. El còmic finalment va sortir a la llum a finals de l'any passat a mans d'Aleta Ediciones.  Així que aprofitant l'ocasió el vaig comprar i obtenint-ne també les corresponent dedicatòries dels autors.

Els anys han passat, fins que enguany o potser a finals del 2019, vaig veure també a través del Twitter d'en Mariano de la Torre, que ja s'estava preparant la continuació de Kharmeg. I finalment aquest setembre de 2020 va sortir a la venda amb el títol Kharmeg. Salvar el océano, aquest cop a mans d'Evolution Comics, segell de Panini Comics, i aquesta ocasió afegint-se als tres autors originals, en Santi Casas com a guionista.

Recuperant el que vaig escriure a la ressenya de Kharmeg i totalment aplicable aquesta continuació, les dues obres són més que dos còmics, són també un mitjà de denuncia social i mediambiental com també un mitjà solidari. Ho és de denuncia per que ens mostra la cruel realitat que pateixen moltes poblacions de diverses espècies de taurons, el que es coneix com "aleteig", en anglès shark finning. Aquesta pràctica consisteix a atrapar taurons, tallar les seves aletes i retornar-los mutilats al mar, on inevitablement moren  ja sigui asfixiats ja que no es poden moure, dessagnats o bé devorats per altres peixos.

Tot això per una tradició gastronòmica absurda i lligat això l'alt valor de les aletes. Considerades un producte de luxe al mercat asiàtic, per les quals s'arriben a pagar grans quantitats. Amb elles es prepara la sopa d'aleta de tauró, en la qual l'aleta només hi porta la textura, res més, ja que són insípides i de valor nutricional nul. Aquest costum gastronòmic està portant a l'extinció d'aquests peixos magnífics dels nostres mars i oceans, ja que s'estima que es capturen uns 100 milions de taurons l'any.

Els taurons com a superdepredadors, trobant-se a dalt de tot de la xarxa tròfica, tenen un paper fonamental en l'equilibri i regulació de l'ecosistema oceànic. 
 
A Kharmeg. Salvar el oceano seguirem l'Elise, en Johan i Max tot continuant enfrontant-se a les màfies de l'aleteig, encara que impliqui fregar el fil que separa la legalitat de la il·legalitat. De mica en mica les seves actuacions estan cada vegada més en boca del públic, molts d'ells famosos amb gran influència ajudant a la causa per protegir els taurons. 

Això ha provocat que l'Elise estigui al punt de mira dels grans traficants, i amb ella també el seu gran amic Kharmeg, l'immens Carcharodon megalodon, un supervivent d'èpoques llunyanes. Per sort, compten amb aliats que els ajudaran els moments més complicats. 
 
Si a la primera part se'ns va parlar de la contaminació per productes químics com el mercuri i la BBMA (beta-metilamino-l-alanina) que s'acaben acumulant als teixits dels gran depredadors, provenint dels nivells tròfics més baixos, que han anat passant de nivell a nivell fins a ells, en aquesta segona part ens fan menció de la problemàtica tan actual i tan present als diversos mitjans com és la contaminació per plàstics, causant la mort de multituds d'animals marins, sigui per ingestió per que si queden atrapats. 

Aquest volum però a més hi tindrem personatges reals convidats que han col·laborat amb l'obra: En Paul Rose, en Kike Ballesteros, la Jessica Cramp i en Mauricio Hoyos. Tots ells científics experts en els oceans i la seva biodiversitat, i alguns d'ells coneguts pels seus reportatges a la revista National Geographic

El tauró Kharmeg esdevé l'esperança dels oceans, una esperança que té més de 20 milions d'anys. Que els taurons que han sobreviscut grans catàstrofes naturals, fem possible que sobrevisquin el que està suposant la nostra espècie, no només per ells sinó també pel conjunt del planeta, i al cap i a la fi per nosaltres mateixos. 

Kharmeg (Aleta Ediciones, desembre de 2016) i
Kharmeg. Salvar el océano (Panini Comics/Evolution Comics, setembre de 2020))