dijous, 17 de desembre del 2020

Levius


Títol: Levius
Títol original:
Levius - Shinsôban (レビウス - 新装版)
Autor:
Haruhisa Nakata
Traducció de
: Sol Jennerich
Publicat per:
Editorial Ivrea, setembre i novembre de 2020
Format:
Rústic amb sobrecoberta  - Volum B6 (13 x 18 cm) - 360 pàgines aprox. - B/N i color
Núm. de volums
: 2
Preu:
14 €/volum = 28 € en total

Aquesta tardor, Editorial Ivrea ha publicat els dos volums de Levius d'en Haruhisa Nakata. La seva llicència fou anunciada al passat juliol, però ja anys abans una altra editorial havia pensat publicar-la, però al final se'n va desdir. Aquesta era Ponent Mon, anunciant-la l'octubre de 2017 i l'hauria publicat en tres volums. 

Originalment Levius fou publicada a la revista Monthly Ikki de Shogakukan del desembre de 2012 al setembre de 2014, i els seus 18 capítols foren recopilats en tres volums. L'any passat Shueisha la va republicar en dos volums, l'edició Shinsôban, que és la que ha utilitzat Ivrea per fer la seva edició. I aquesta Shinsôban a més porta dos capítols extres, un a cada volum, per tant en total són 20 capítols.
 
Justament a la revista Ultra Jump de Shueisha, el 2015, va començar a publicar-se Levius/est, la seva continuació, havent-hi fins al moment nou volums individuals, sortint el novè aquest desembre.
 
Si una cosa té peculiar aquest manga, és que el seu sentit de lectura és occidental, segons sembla essent el seu autor admirador del còmic franco-belga.
 

En una peculiar i molt diferent Europa del segle XIX que reneix d'una guerra, a la capital imperial neix una nova disciplina d'arts marcials coneguda com a "steam boxing", en la que els seus participants posseeixen parts del cos modificades mecànicament que utilitzen el vapor per propulsar-les.  

En Levius Cromwell és un jove lluitador entrenat pel seu oncle Zacks Cromwell. En Levius que des del seu inici ha quedat sempre imbatible, ha anat pujant de categoria i ara finalment aconsegueix el seu objectiu, una oportunitat per ascendir al Grau I, que és el rang elevat que qualsevol boxador podria assolir. Per aconseguir-ho en Levius ha de derrotar l'Hugo Stratus, però en un combat previ de l'Hugo, l'aparició de la jove i  misteriosa boxejadora A.J. Langdon ho capgirarà tot.

L'edició de Levius

L'edició publicada per Ivrea com he dit està basada en la Shinsôban de Shueisha. Unint les dues portades, tal com podem observar, es forma un estadi d'steam boxing. Als lloms i a les contraportades hi ha un mosaic de vinyetes del manga.

Aquesta edició presenta pàgines a color al principi de cada volum, i curiosament els capítols 7 i 13 que eren els capítols inicials dels volums dos i tres de Shogakukan, s'aprecia que les seves primeres pàgines també eren color, en aquesta edició, però han arribat en blanc i negre. 

I com he dit anteriorment, aquesta edició té dos capítols extres on cada un d'ells ens permet aprofundir en un personatge. Al primer volum hi ha el dedicat a l'Hugo Stratus, i al volum dos hi ha el dedicat a en Bill Weinberg, l'enginyer d'en Levius.
 
Conclusions

Quan al seu dia, fou anunciada per Ponent Mon, no li vaig fer cas, ja que llavors no estava immers en el gènere cyberpunk, tot i que Levius, concretament és steampunk, i el fet de ser una sèrie curta, tenia molts números a ser comprat.

Certament m'ha sorprès, potser perquè no estic gaire familiaritzat en obres d'steampunk, la combinació d'elements d'èpoques diferents: segle XIX, mecanització dels cossos i l'essencial vapor, i també per l'argument que presenta que a mesura que avança es va tornant atractiu. Destacar també el seu dibuix realista que aporta un gran dinamisme en els combats que tenen lloc. Una obra que espero que funcioni i així ens arribi Levius/est,  per que tal com se'ns diu al final de Levius: The story still won't end... Encara hi ha molt per explicar. Esperem que la sèrie d'animació que hi ha a Netflix hi ajudi.