divendres, 14 de maig de 2021

Battle Royale Edición Deluxe

Títol: Battle Royale Edición Deluxe
Títol original: Battle Royale Bunkoban (バトル・ロワイアル 文庫版)
Autors: Koushun Takami (Idea original) i Masayuki Taguchi (realització)
Traducció de: Agustín Gomez Sanz
Publicat per: Editorial Ivrea, octubre de 2019 a març de 2021.
Format: Rústic amb sobrecoberta  - Volum B6 (13 x 18 cm) - 400 pàgines - B/N
Núm. de volums: 8
Preu: 14 €/ volum. Total = 112 €

El concepte "battle royale" tradicionalment ha fet referència a una lluita que involucra molts combatents que finalitza quan només un d'aquests queda dret esdevenint el vencedor. És un concepte utilitzat en el món esportiu, especialment en la lluita.

Aquest concepte, però va agafar un nou significat amb la publicació de la novel·la Battle Royale d'en Koushun Takami. Aquesta acabada d'escriure el 1996, no fou publicada fins al 1999. La història explica com uns estudiants de secundària es veuen obligats a lluitar entre ells fins a la mort en un programa dirigit pel govern de la Gran República d'Àsia Oriental, un nou estat japonès per fer front a l'imperialisme i influència dels Estats Units d'Amèrica. De tots els estudiants, només hi pot haver un supervivent, el qui serà el vencedor del programa.

Aquesta novel·la de distopia va participar prèviament als premis Japan Horror Fiction de 1997, però finalment va ser rebutjada a la ronda final amb motiu del seu argument. Després de la seva publicació el 1999, la novel·la va esdevenir un best-seller. La novel·la ha estat publicada en castellà pels segells Booket i Minotauro d'Editorial Planeta.

El 2000, un any després de la publicació de la novel·la,  aquesta es va adaptar tant en una pel·lícula dirigida per en Kinjiki Fukasaku i escrita per en Kenta Fukasaku, com també una sèrie de manga, a càrrec del mateix Koushun Takami i en Masayuki Taguchi.

El manga Battle Royale fou serialitzat originalment a la revista Young Magazine d'Akita Shoten del 2000 al 2005,  recopilant-se en 15 volums. Del maig de 2004 a l'agost de 2006, el manga fou publicat per Editorial Ivrea. El manga consta de 119 capítols més tres històries extres.

Tant la pel·lícula com el manga van comptar amb les seves respectives seqüeles, però amb arguments diferents: Battle Royale II: Requiem i Battle Royale II: Blitz Royale, aquesta de dos volums, que també fou publicat per Ivrea, l'octubre i el desembre de 2005. 

L'octubre de 2019, Ivrea va recuperar el manga original, publicant-lo en una nova edició, anomenada Deluxe, basada en la japonesa bunkoban, de només 8 volums,  d'unes 400 pàgines cada un, publicat en format B6, incloent-hi alguna pàgina a color, amb la sobrecoberta amb detalls de tinta platejada i la coberta amb tinta daurada.   

La seva periodicitat ha estat en general bimestral, però l'any passat a causa de la situació pandèmica que va implicar reestructurar els llançaments, hi va haver certa irregularitat. Si no hagués passat res,  i mantenint la periodicitat bimestral, el darrer que ha sortit el passat març, haguera sortit el passat desembre de 2020. 


 
El manga està protagonitzat pels 42 estudiants de la classe de Tercer B de Secundària de l'Institut Shiroiwa, els quals han estat escollits contra la seva voluntat, obligats, a participar en un horrible joc anomenat precisament El Programa, creat pel govern. Les regles del joc són ben senzilles i clares. Els estudiants situats en una illa totalment aïllada s'hauran de matar entre ells, i el qui sobrevisqui, l'única persona que arribi fins al final viva, serà qui guanyarà. Però si durant 24 h no hi ha hagut cap mort, tots els estudiants moriran a causa d'un collar explosiu que porten, i per tant no hi haurà cap vencedor. O un o cap. En el moment que comenci el joc ens trobarem amb estudiants que participaran per pròpia voluntat o a contracor i d'altres que malgrat saber les funestes conseqüències en què es trobaran, voldran fer equip per sortir vius de l'illa, comportant desafiar la llei del joc, la llei del govern. Horror, bogeria és el que es trobaran els estudiants mentre que amb el pas del temps, els alumnes aniran caient morts, com si es tractés d'un compte enrere tot aproximant-se la fi del joc. Del sector que es proposa desafiar el govern i no matar si no és absolutament necessari, hi ha en Shuuya Nanahara, qui apareix a la portada d'aquest primer volum, esdevenint el cap visible d'aquest grup d'estudiants. Aconseguirà formar un grup? Quins perills es trobaran? Aconseguiran fugir? I si és que sí, com actuarà els representants del govern? Ens trobem doncs davant d'una horrible aventura, on la crueltat, la mort i la por seran presents des del primer moment un cop són conscients que han estat escollits en aquest macabre joc. Cada estudiant actuarà segons com més li convingui. Això és Battle Royale

Al llarg del manga coneixerem cada un dels 42 alumnes, evidentment alguns amb més profunditat que d'altres, cada un amb la seva psicologia i manera de fer i pensar. I amb tanta diversitat d'alumnes, també hi haurà molta diversitat de morts i maneres de matar. Prepareu-vos per veure de tot, des de morts ràpides, un tret al cap, per posar un exemple, a morts més lentes dures, cruels, amb parts del cos destrossades, òrgans sortint del cos, res no us deixarà indiferents. Fins i tot podrem arribar tenir empatia amb els personatges més dolents un cop els coneixem amb certa profunditat .

Ha estat una lectura que sap atrapar, amb misteri, sense saber com i quan morirà tal personatge, i fins als darrers capítols, el desenllaç és inimaginable. En el sentit que podem pensar que certs personatges sobreviuran, ara bé, el com ja no. Fins a l'última pàgina hi ha misteri i fins als darrers moments sang i mort. Malgrat la crueltat, també hi ha moments per humor, romanticisme i també erotisme pujat de to. En els moments més durs de la teva vida, un realitza el que calgui per sobreviure.

Una obra impactant i també ben realitzada, ara bé hi ha alguns moments una mica fantasiosos,  però ho podem entendre per donar espectacularitat i per voler aprofundir en la situació i en els personatges implicats. 
 
Entrant en el contingut d'aquesta edició, la cara interior de les portades i contraportades com també la pàgina següent a l'índex hi apareixen tots els alumnes. Al llarg dels volums, se'ns indicarà quins ja estan morts. Una bona manera per saber qui és qui i qui encara juga a aquest cruel joc. Per altra banda tenim dues pàgines a tot color, i a més tenim tres històries extres, una a cada un dels tres primers volums. En el primer hi ha la història extra Energía, on s'explica com es coneixen en Shuuya Nanahara i la Noriko Nakagawa, principal protagonista femení de la història; al segon volum hi ha la història Ángel maldito, dedicat a la Mitsuko Souma, al tercer hi ha Un hombre justo, dedicat a també en Shuuya Nanahara. Al primer volum a més hi ha un epíleg, on en Koushun Takami, l'autor original ens parla tot posant d'exemple una escena amb les diferències entre novel·la, manga i pel·lícula. 
 
Ara havent acabat el manga, tocarà llegir-ne la novel·la i així poder comparar l'obra original amb l'adaptació manga. Amb el film vaig fer una mica de recerca i sembla ser més complicat de trobar.