divendres, 27 de maig del 2022

My Hero Academia vol. 1

Títol: My Hero Academia vol. 1
Títol original: Boku no Hero Academia (僕のヒーローアカデミア)
Autor: Kohei Horikoshi
Traducció per: Agnès Pérez (Daruma SL)
Publicat per: Planeta Cómic, març de 2022
Format: Rústica amb solapes - 11,1 x 17,7 cm - 192 pàgines -  B/N
Preu: 6,95 €








Conjuntament amb la publicació dels dos primers volums en català de l'Edició Definitiva del manga de Dr. Slump, el passat març, Planeta Cómic també va posar a la venda els dos primers volums de My Hero Academia, un dels shônens amb més reeiximent actualment.

El manga de My Hero Academia va començar a publicar-se a la revista Weekly Shônen Jump de Shueisa, el juliol del 2014 comptant fins a avui en dia de 34 volums tankôbons publicats, a partir dels quals se'n realitza la nostra edició en català.

A My Hero Academia, el 80% de la població mundial ha desenvolupat uns superpoders anomenats dons, que des que hi va haver el primer cas, ha donat lloc a què apareguessin tant superherois com superdolents. L'Izuku Midoriya, el nostre protagonista, però forma part del 20% de la població sense cap do. Tanmateix, el seu desig més gran és poder estudiar a l'Institut U.A. (pronunciat Yûei) i esdevenir en un heroi com el seu ídol, l'All Might, el millor heroi del món i també el símbol de la pau. Els camins d'aquests dos es creuran i a més l'Izuku coneixerà el secret que amaga l'All Might. Segurament en qualsevol altre shônen aquest secret es descobriria més endavant, però revelar-lo amb tot el que comporta a l'inici serà rellevant pel desenvolupament d'en Midoriya, i així amb el seu heroi com a mentor, amb molt d'esforç i a contra pronostic superarà les proves d'accés a l'Institut U.A. Ara sent un alumne de ple dret, haurà de demostrar-se a si mateix i a l'All Might que no tot ha estat una il·lusió, i que es mereix el que ha rebut. És l'hora que l'Izuku Midoriya esdevingui l'heroi que vol ser.

L'anunci de la publicació en català per part de Planeta fou tot una sorpresa que es va comunicar el passat 27 Manga Barcelona, junt amb l'Edició Definitiva de Dr. Slump, sent el manga de Kohei Horikoshi una de les obres de més èxit de Shûeisha. Fou tot una inesperada però molt benvinguda aquesta notícia. Per fi el nostre jovent, o gent més crescuda, podria llegir un manga diguem-ne actual en català.

Tot i anunciar-se per abril, es va avançar un mes, i el passat març, en van sortir els dos primers volums. La idea que es vagin sortint dos mesos per mes fins a atrapar l'edició en castellà. Actualment, ja disposem de 6 volums.

Però a diferència la corresponent edició en castellà, i de la majoria dels mangues que es publiquen en l'actualitat, ens ha arribat sense sobrecoberta, amb solapes, segons van dir per estalviar-se sobrecostos, ja que actualment s'està vivint una crisi en el sector del paper, no obstant això, el preu de les dues edicions, català i castellà, és el mateix. L'eliminació de les sobrecobertes, ha implicat que les il·lustracions de la coberta i contracoberta s'hagin perdut, i no s'hagin inclòs com a extres al final del volum. Una cosa que s'hauria pogut solucionar fàcilment i tenir-ho més complet, però que malauradament no ha estat així. 

Esperem que Planeta no s'ho agafi per costum, i per futures obres, aquestes es publiquin amb sobrecobertes, i si malauradament es publiquen sense, puguem gaudir de les il·lustracions de les cobertes. És l'únic punt negatiu d'aquesta edició. Per tant, hi ha una discriminació negativa envers la nostra edició en català.

Sobre la traducció del manga no en puc dir res, ja que amb la lectura d'aquest primer volum, és el primer cop que m'endinso en aquesta sèrie, doncs, la desconec totalment. No en va, per la presència de terminologia en anglès, que es respecta, intueixo que es tradueix com cal seguint el text original.

Dit tot això, finalment després de molts anys, tenim un nou èxit en català de la Weekly Shônen Jump de Shûeisha, i malgrat el format de la publicació amb els seus punts negatius, m'ha agradat molt poder-lo llegir, no sé com evolucionarà, però el començament és interessant. Estic molt content de poder-lo tenir a la biblioteca, per tot el que implica la seva publicació.

Sigueu benvinguts a l'Institut U.A. per a joves aprenents d'herois!