dijous, 12 d’octubre del 2023

Las Tortugas Ninja vol. 16

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 16
Títols originals: TMNT núms. 67-71, TMNT Universe (main) núms. 9 i 10 (Toad Baron's Ball) USA
Autors: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz (història), Tom Waltz, Sophie Campbell i Bobby Curnow (guió); Mateus Santolouco, Pablo Tunica i Dave Wachter (dibuix); Ronda Pattison i Pablo Tunica (color); i Chris Johnson i Mark Englert (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, agost de 2023
Format: Rústica - 160  pàgines - Color
Preu: 19,50 €


A finals del passat agost d'enguany, ECC va posar a la venda el volum 16 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja. Però per poder-lo llegir m'he hagut d'esperar força, ja que per un problema de distribució no m'ha arribat fins a principis d'octubre, que és quan l'he llegit.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 el contingut és el mateix que el d'ECC, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi. Per tant, aquest 16è volum d'ECC correspon a la primera meitat del novè de l'IDW Collection.

Endinsem-mos en aquest setzè volum, que inclou els números 67 a 71  de la sèrie regular, més els números 9 i 10 d'Universo Tortugas Ninja (TMNT Universe), una sèrie que se centra en els personatges secundaris de la continuïtat d'IDW. Originalment, cada número incloïa una història principal "main" i una secundària "backup", curta de quatre pàgines.

Núms. 67 a 70, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial de Mateus Santolouco i alternatives de Karl Moline, Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color), Nick Roche (dibuix) i Tomi Varga (color), Chris Johnson (dibuix) i Mark Englert (color) (febrer  a juny de 2017). Aquests capítols constitueixen la part principal de l'arc argumental Desperate Measures (Mesures desesperades). El seu pròleg, el capítol 66, es va publicar al volum anterior.

Les Forces de Defensa de la Terra, amb l'agent Bishop al capdavant, posen com a objectiu els Mutanimals, i per això capturen l'Slash controlant-lo mentalment, per utilitzar-lo com arma. Així capturaran a tots els Mutanimals inclosa la Lindsey, exceptuant en Hob que haurà de recórrer a les Tortugues per alliberar els seus companys.

Tot i que capturats, en Ray se les manega, per tal que la Sally i en Mondo es puguin escapar, i així reunir-se amb les Tortugues i en Hob, que a partir de les noves informacions obtingudes, elaborarà una estratègia, tot aconseguint alliberar a tots els seus companys i infligint una important derrota a en Bishop. Com a punt negatiu, l'Slash continuarà sota el seu control.

Universo Tortugas Ninja núms. 9 i 10 (main), de Sophie Campbell i Bobby Curnow (guió), Pablo Tunica (dibuix i color). Portades oficials de Freddie E. Williams II (dibuix) i Jeremy Colwell (color), i alternatives de Pablo Tunica i Sophie Campbell (abril i maig de 2017). Història de dos capítols anomenada El Baile del Barón Sapo (Toad Baron's Ball).

Alliberada del control de la Kitsune, l'Alopex i l'Angel passen uns dies de tranquil·litat i repòs a Northampton, quan involuntàriament esdevenen convidats de la festa interminable organitzada pel Baró Gripau, un dels membres del Panteó. Tot i els esforços per escapar d'aquest món festiu, les dues noies aconsegueixen sortir i retornar la seva dimensió, amb una informació important: El Baró Gripau està a punt de reunir-se amb els seus altres germans del Panteó, i com poden tornar al seu palau.

Núm. 71, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Dave Wachter (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial de Dave Wachter i alternativa de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (juny de 2017). Aquest és el primer capítol de dos de l'arc argumental Pantheon Family Reunion (Reunió familiar del Panteó).

Finalment, al palau del Baró Gripau té lloc la reunió entre els diferents germans del Panteó. Quatre d'ells els hem anat coneixent al llarg d'aquesta sèrie, un el vam conèixer al primer entrecreuament amb els Caçafantasmes i tres els coneixerem ara. En total són vuit germans. Per ordre de naixement ells són: L'Aka, en Manmoth, en Gothano, en Chi-You (atrapat i, per tant, absent a la reunió), el Rei Rata, el Baró Gripau, la Jagwar i la Kitsune.

Entre els set presents a la reunió, veurem que hi ha certes diferències, i alhora coneixerem les veritables intencions de la Kitsune amb l'Oroku Saki, poder-lo utilitzar com a recipient per fer retornar el pare de tots ells, el Drac.

Però just llavors, el Rei Rata sent uns xiuxiuejos i veu un parell de rates levitant, o millor dit, enfilant-se sobre alguna cosa invisible, que en realitat són les tortugues, que porten les capes dels Fantasmes del carrer, apareixen davant dels set germans del Panteó.


En aquest setzè volum,  per una banda, hem vist la important derrota que ha patit l'Agent Bishop al capdavant de les Forces de Protecció de la Terra, i altra banda l'aparició de tots els germans del Panteó.

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa, el qual ho he indicat als crèdits de cada historieta. Al final de volum, hi tenim la portada del dissetè volum recopilatori original, Desperate Measures, de Mateus Santolouco, i una portada alternativa del número 71, de Dylan Burnett.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el dissetè volum el tenim programat per finals d'aquest octubre, i el divuitè volum per desembre. A més des d'aquest passat setembre ja tenim disponible el segon número de Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Los años perdidos (que ja tinc), tenint programat el tercer com a novetat de novembre. A més la col·lecció s'amplia amb l'entrecreuament amb Street Fighter, ja tenint programats els dos primers números per novembre i desembre. I per acabar, el desembre també es recupera Bodycount, una història protagonitzada per en Casey Jones i en Raphael. El 2008 fou publicada per Norma Editorial.