dissabte, 15 de març del 2025

Lectures: La senda del llop

Títol: La senda del llop
Títol original: L'axe du loup
Autors: Virgile Dureuil. Adaptació del text original de Sylvain Tesson
Traducció de: Jana Lüscher Alemany
Col·lecció: Il·lustrada
Publicat per: Símbol Editors, febrer de 2025
Format: Cartoné - 136 pàgines - 19 x 26,8 cm - Color
Preu: 25 €




 
Pas a pas, Símbol Editors va ampliant el seu catàleg de còmic en català. La seva nova obra La senda del llop, obra creada per en Virgile Dureuil, adaptant el llibre homònim d'en Sylavin Tesson, dels quals, autors i editorial, també n'hem gaudit de Dins els boscos de Sibèria l'octubre de 2020 i Berézina, el març de 2022.

El viatger i escriptor francès Sylvain Tesson és conegut pels seus relats de viatges.  En aquesta ocasió, L'axe du loup, el seu nom original, fou publicat per Éditions Robert Laffont el 2004, i l'any 2023, en fou publicada la seva adaptació a còmic per Casterman.  

La senda del llop ens acosta a les fugides que molts i molts fugitius dels gulags soviètics, feien des de Sibèria fins a la llunyana Índia. Un viatge de nord a sud, d'uns llarguíssims i durs millers de quilòmetres, travessant una geografia humana i física molt variable.

Aquest viatge que al seu moment va fer Tesson, el va fer inspirant-se a partir de la lectura de La llarga caminada (Símbol Editors, 2025), llibre escrit per l'expresoner i miliar polonès Slavomir Rawicz (1915-2004), fugint acompanyat d'altres persones. Segons se'ns explica al llarg de la lectura d'aquesta adaptació, el més segur, és que Rawicz s'inventés gran part del relat, ja que diversos elements del que va escriure són clarament invencions, i sense mostrar realment el que hi ha en aquesta llarga ruta. Més enllà de la seva veridicitat, és un relat inspirador, que Tesson va emular per sentir a la seva pròpia pell el que de debò van experimentar fugitius de tota mena, que al seu dia van seguir aquesta ruta, això sí, amb una geopolítica molt diferent.

De París, viatjarà fins a Iakutsk, a l'est de Sibèria, que serà el quilòmetre 0 d'en Sylvain Tesson. Principalment en solitari, a peu, a cavall i amb bicicleta, només utilitzarà mitjans mecànics quan s'hi veig obligat; i en direcció sud travessarà la taigà siberiana, s'endinsarà a les estepes mongoles, travessarà la diversa geografia xinesa, i un cop superada la gran muralla que és l'Himàlaia, entrarà a l'Índia, amb Calcuta sent el seu punt final.

Desconeixent el relat original de Tesson, Virgile Dureuil ens mostra el que segurament és tot allò clau perquè el lector del còmic pugui copsar amb facilitat la duresa d'aquest viatge. Al llarg d'aquest viatge, el nostre viatger coneixerà tota mena de gent, la qual molt sovint l'ajudarà a prosseguir en aquesta senda. Amb tota la gent, que es creuarà com tota la diversa geografia que travessarà, també en coneixerem la història. Sense dubte la repressió soviètica i comunista de Russia i com també de la Xina, seran dos elements ben presents d'aquesta ruta, i en el gegant asiàtic no ens hi manca pas l'ocupació xinesa del Tíbet.

A pesar, que la geopolítica és diferent la de l'època de Rawicz, les fronteres són omnipresents, no són pas línies en els mapes, ja que Tesson prou bé les viurà, i algunes no seran pas fàcils de creuar. No només, experimentarà  perills que ens podem trobar a la natura, si no que el perill humà també hi serà ben present, per diversos motius, polítics o no, tal com veurem.

Amb les adaptacions de Virgile Dureuil, i especialment amb aquesta obra, La senda de llop, em fascina i m'intriga aquesta valentia que té Sylavin Tesson per portar a terme aquests viatges, no pas còmodes i amb tots els luxes, tot el contrari, en terres inhòspites, misterioses i desconegudes, però que a la vegada hi trobarà la cordialitat de la gent local.

La senda del llop ens apropa a un viatge que molts homes van seguir per trobar la llibertat, tot explorant terres desconegudes, tal com el mateix protagonista d'aquesta obra experimenta.