dimecres, 4 de febrer del 2015

Avatar: L'últim mestre de l'aire. Llibre 1: Aigua

Toca parlar d'una de les sèries d'animació més importants dels darrers anys, si més no des de que es va estrenar ja fa deu anys, el febrer de 2005. Parlo d'Avatar: The last airbender, coneguda en català com a Avatar: L'últim mestre de l'aire, la qual he començat a reveure per tercera vegada, crec, aquest gener.

La història es remunta en un món on existeixen quatre pobles, quatre nacions: Les Tribus de l'Aigua, el Regne de la Terra, la Nació del Foc i els Nòmades de l'Aire. En cada una d'elles hi ha gent que es capaç de dominar l'element que caracteritza la seva nació, són els mestres. En cas dels Nòmades de l'Aire, aquests tots són mestres. Des de fa molt de temps però existeix un mestre que es capaç de dominar els quatre elements, l'Avatar. La seva funció es mantenir l'equilibri entre les quatre nacions. Quan aquest  mor, es reencarna, reneix, en un mestre de la nació següent segons el cicle tal com he ordenat en presentar les nacions: Foc - Aire - Aigua - Terra - Foc - etc.


Un dia l'equilibri es va trencar, la Nació del Foc va començar atacar les altres 3, però l'Avatar que se'l necessitava havia desaparegut. L'últim Avatar conegut fou un mestre de la Nació del Foc, per tant que el següent hauria d'haver estat un mestre de l'aire, però en no haver aparegut en el conflicte, molts van creure que el cicle de l'Avatar s'havia trencat. Des de llavors l'inici de la guerra ja han passat 100 anys, i es en aquest punt on comença la sèrie. 

Dos joves germans de la Tribu de l'Aigua del Sud, en Sokka i la Katara, per casualitat troben un nen i un bisó volador, tancats dins un iceberg, els quals els alliberen. El nen es un mestre de l'aire, de nom Aang i el bisó volador és l'Appa. Però l'Aang no és un Nòmada de l'Aire qualsevol, és l'últim del seus, és l'últim mestre de l'aire existent, és l'Avatar.




 Quan fa 100 anys la Nació del Foc va començar la guerra, va començar atacant els temples dels Nòmades de l'Aire, amb l'esperança de trobar-hi l'Avatar, i així matar-lo o millor capturar-lo, ja que així no es reencarnaria. Però no el van trobar. I es que l'Aang i l'Appa abans de l'inici de la guerra foren tancat dins de l'iceberg, on en Sokka i la Katara els han trobat. 

Aquests 100 anys d'absència, han donat a lloc a molts canvis que l'Aang desconeix. El jove mestre de l'aire té només 12 anys biològics o 112 reals. Una de les coses que desconeix es l'existència de la guerra, el que entre moltes coses, ha comportat que a la Tribu de l'Aigua del Sud, la Katara sigui l'única mestra de l'aigua existent però amb un nivell de domini força baix. I segurament la cosa més impactant i dura per l'Aang és quan coneix el genocidi de la seva gent i saber que és l'últim del seus. 

L'Aang tot i ser l'Avatar només coneix el domini de l'aire, els seu natiu, i per ser un complet Avatar ha de dominar els altres tres elements, i el primer que ha d'aprendre a dominar ha de ser l'aigua, segons el cicle. Així que juntament amb la Katara i en Sokka, sobre l'Appa com a mitjà de transport, i afegint-s'hi en Momo, un lèmur volador, també és l'únic del seus, que es troben al Temple de l'Aire del Sud, d'on prové l'Aang, iniciaran un viatge cap a l'altre pol, cap a la Tribu de l'Aigua del Nord, per trobar-hi un mestre de l'aigua tant per l'Aang com per la Katara. I d'aquí és d'on surt el títol de la primera temporada de la sèrie: Llibre 1: Aigua (Book One: Water), el primer element que ha d'aprendre a dominar l'Aang.


El viatge però no serà flors hi violes, i es que hi ha algú de la Nació de Foc que està buscant l'Avatar, creient que ha de ser molt i molt vell. És en Zuko, el príncep del Foc, desterrat de la seva Nació i que busca l'Avatar per recuperar el seu honor com a príncep i hereu del seu pare, el Senyor del Foc Ozai. Té una característica que el fa reconeixible, una important cremada al cantó esquerre de la cara. El viatge, el fa acompanyat del seu oncle Iroh, un general tot i que retirat continua un excel·lent mestre del foc, que a diferència del seu nebot, ens serà més amistós. Així que quan troba l'Aang es troba amb un Avatar més jove del que es pensava i així s'inicia la persecució. 


Més endavant serà un altre soldat de la Nació del Foc, que competint amb en Zuko, s'afegirà a la persecució de l'Avatar. És en Zhao, que esdevindrà almirall al llarg de la temporada.  


A llarg del viatge dels nostre protagonistes, en gran part voltarem pel Regne de la Terra sempre en direcció nord. Així coneixerem les guerreres de l'illa de Kyoshi (nom d'una antiga Avatar mestre de la terra), amb la Suki al capdavant.


També ens aturarem a la ciutat d'Omashu, ciutat autònoma del Regne de la Terra, que té el seu propi rei,  en Bumi, qui encara amb els seus 112 anys és un poderós mestre la terra i amic de la infantesa de l'Aang.


I així arribem al doble episodi El Solstici d'Hivern (1x7 i 1x8 ) Coneixerem que l'Avatar és també el pont entre el món humà i el món dels esperits, i per primer cop l'Aang es reconec tarà amb el seu predecessor, l'Avatar Roku. Això ens portarà un viatge a una illa de la Nació del Foc on hi ha el seu respectiu Temple de l'Avatar. En conèixer-se els dos Avatar, en Roku li explica com va començar la guerra. Temps després de que l'Aang i l'Appa quedessin atrapats, el Senyor del Foc Sozin, l'avi de l'actual, amb l'arribada del cometa que portaria a partir de llavors el seu nom, aprofitaria el poder que va atorgar als mestres del foc per començar la guerra. Però la cosa no s'acaba aquí i és que el cometa Sozin està a punt de tornar, i això serà finals d'estiu de l'any vinent, complint-se els 100 anys de la guerra, moment que el Senyor del Foc Ozai ho aprofitarà per acabar la guerra.  L'Aang doncs ha de fer una cursa contra rellotge, aprendre a dominar els tres elements restant i derrotar el Senyor del Foc amb mig any i escaig abans de l'arribada del cometa.  

Roku
 A partir d'aquí l'Aang començarà aprendre les primeres nocions del domini de l'aigua amb la Katara.


En Jet serà un altre personatge que el nostre equip es trobaran durant el seu viatge. Havent perdut la seva família per culpa de la Nació del Foc, viu amb d'altres supervivents com els seu cap, actuant com bandoler i lluitant contra els soldats del Foc.


A l'episodi La Tempesta (1x12) se'ns revelarà elements del passat de l'Aang i en Zuko. Començant per l'Aang, els monjos del Temple de l'Aire del Sud, li van revelar que ell era l'Avatar, als 12 anys, quan normalment  aquest fet té lloc quan té 16 anys. El motiu és que preveien l'adveniment d'un cataclisme. Davant d'això van decidir que es traslladés al Temple de l'Aire de l'Est per tal de complementar el seu entrenament com a mestre de l'aire, tot i que el seu mentor, el monjo Gyatso hi estava en desacord. Així que l'Aang agafant-s'ho malament, juntament amb l'Appa, van marxar, trobant-se una forta tempesta, comportant que caiguessin al mar, donant a lloc que l'Estat d'Avatar de l'Aang s'activés, tancant l'Aang i l'Appa en un iceberg durant 100 anys. 
Per la banda d'en Zuko, un dia en un consell de guerra, va contradir un general. Una ofensa entre mestres del foc s'arregla en un Agni Kai, un duel. En Zuko no tenia cap por a enfrontar-se al general, però tot va canviar quan es va trobar al seu davant el seu pare. I és que en el consell de guerra, la màxima autoritat és el Senyor del Foc i fou ell, l'ofès. Acovardit en Zuko, com a càstig el seu pare li cremaria el cantó esquerre de la cara, i l'enviaria a l'exili a trobar l'Avatar si aquest existia. 

I així continuant amb els episodis coneixerem o ens retrobarem amb diversos personatges: 

En Bato que és un company d'en Hakoda, el pare d'en Sokka i la Katara. En Bato el qual va quedar i en Hakoda juntament amb d'altres  van marxar a la guerra fa dos anys. En Bato trobant-se ferit en un monestir, es quan coneix l'Equip Avatar, esperant trobar més endavant els seus companys.

Bato
Hakoda

La June, una noia que té com a mascota la Nyla, un animal conegut com a shirshu, els quals tot i no tenir ulls posseeix un poderós olfacte. 

En Jeong Jeong, un general desertor de la Nació del Foc, que li ensenyarà les primeres nacions del domini del foc a l'Aang tot i que tot just a començat a dominar l'aigua, i no sap res del domini de la terra. El foc ha de ser l'últim element que ha d'aprendre a dominar.



I abans d'arribar al Pol Nord, ens aturarem al Temple de l'Aire del Nord el qual està ocupat per refugiats de la guerra, on un d'ell és un enginyer de molts curiosos invents, i que es veu obligat a treballar per la Nació del Foc, fins que amb l'arribada de l'Avatar ho canvia.


I finalment arribem a la Tribu de l'Aigua del Nord. En aquesta Tribu que està molt més desenvolupada de la seva germana del sud, l'Aang i la Katara hi trobaran un mestre que els hi ensenyarà el domini de l'aigua, en Paku. Tot i que inicialment serà reticent a ensenyar-li a la Katara ja que tenen el costum que a les dones han d'utilitzar el domini de l'aigua per sanar, no per lluitar. Habilitat, la de sanar, la qual la Katara l'ha descobert recentment.


Per la banda d'en Sokka, aquest farà una especial amistat amb la Yue, la princesa d'aquesta tribu i fill del cap Arnook.


Però l'estada no serà gens tranquil·la. L'Almirall Zhao comanda una gran flota contra la Tribu del Nord, on hi està infiltrat en Zuko per tal de capturar l'Avatar. El primer atac de dia la Tribu del Nord aconsegueix repel·lir-lo, ja que en fer-se de nit amb la Lluna casi plena,  els poders dels mestres de l'aigua augmenten. I es que la Lluna fou la primera mestra de l'aigua, de la qual veient com movia les marees els primers mestres en van aprendre aquest domini.  

L'endemà es reinicia l'atac, canviant tot quan arriba la nit. Ell lloc més espiritual de la Tribu és l'Oasis Espirtual on hi ha dos peixos koi, Tui (blanc) i La (negre), els esperits en forma mortal de la Lluna i de l'Oceà. En Zhao mata el koi Tui, l'Esperit de la Lluna, comportant una mena d'eclipsi lunar i donant a lloc que els mestres de l'aigua perdin els seus poders. Davant d'això l'Aang i La, l'esperit de l'Oceà, es fusionen en un gran esperit dirigint-se a atacar els soldats del Foc. Es llavors que la Yue explica que la seva vida li fou concedida per la Lluna, així es sacrifica tot i les protestes d'en Sokka, esdevenint ella el nou esperit de la Lluna. En ser derrotats tots els soldats del foc, tant els de dins de la ciutat com els vaixells i en veure que la Lluna torna a brillar, La i l'Aang se separen. L'Esperit de l'Oceà de camí a la bassa, veu en Zhao que havent fugit de l'estany, ara s'enfronta a en Zuko. Així que captura l'almirall emportant-se'l a qui sap on.



Durant la nit després del primer atac, l'Aang per tal buscar l'ajut dels esperits de la Lluna i de l'Oceà es desplaça fins al món dels esperits, o un d'ells, Koh, el lladre de cares, li dóna les pistes d'on són els esperits, els peixos koi de l'estany. També sabrem que  Koh va robar la cara de la persona que més estimava a un dels Avatars passats. A més durant la seva estada al món dels esperits,  es  temporalment capturat per en Zuko i rescatat pels seus amics. En retornar a l'estany, és quan en Zhao ataca l'esperit de la Lluna.

 
Després de la batalla, en Pakku anuncia amb d'altres companys aniran cap a la Tribu de l'Aigua del Sud a ajudar-la i reconstruir-la. Així que ara la Katara esdevindrà la mestra de l'Aang en el domini de l'aigua. 

Reunits en Zuko i l'Iroh, qui també ha presenciat la batalla, desisteixen de capturar l'Avatar.

Fent un salt geogràfic a la capital de la Nació del Foc, el Senyor del Foc Ozai d'esquena està en presència de la seva filla. Davant la traïció de l'Iroh i el fracàs d'en Zuko, li encomana una missió.


L'Aang havent salvat la Tribu de l'Aigua del Nord, la Lluna restablerta i amb la Katara com la seva mestra de l'aigua, ara toca buscar un mestre que li ensenyi el domini de la terra. I ara amb en Zuko havent-se retirat,  sa germana esdevé la nova amenaça tant per en Zuko i l'oncle Iroh, com per l'Avatar i companys de viatge. Tot això a Avatar: L'últim mestre de l'aire. Llibre 2: Terra

2 comentaris:

Jestellar ha dit...

Hola, saps on puc comprar la sèrie o descarregar-la?

Llop Segarrenc ha dit...

Hola, jo la vaig trobar a Animelliure. Salut!