dimarts, 17 de maig del 2016

Generació Tomàtic. Jo també vaig sobreviure als 90!

Títol: Generació Tomàtic. Jo també vaig sobreviure als 90!
Autor: Andrés Palomino
Publicat per: Fanbooks, març 2016
Format: Cartoné, Color, 18 x 23 cm, 224 pàgines
Preu: 16,95€


Aquest any celebrem el 25è aniversari del club televisiu i infantil (i no tant infantil) per excel·lència, no sé si de tot el món però d'un trosset d'aquest segur, de Catalunya i d'altres territoris de parla catalana segur. L'11 de febrer de 1991 va néixer el Club Super3.

Inicialment un programa contenidor de sèries d'animació, amb el temps ha anat creixent fins a esdevenir un canal propi de Televisió de Catalunya, el Canal Super3. I amb ell també el número de socis de club, el Súpers, en que des del primer dia, l'interès de la canalla (i de més grans) per ser-ho va superar totes les expectatives dels seus creadors.

25 anys dóna per a molt i són diversos els canvis que hi han hagut al Super3. El principal són els personatges protagonistes, amb un important canvi d'etapa al setembre del 2006, ja en farà 10 anys, i juntament amb ells tot el canvi tecnològic que hi ha hagut i que hi ha. De les cartes de paper convencionals de tota la vida, a l'arribada de l'Internet i amb ell els correus electrònics i tot el món digital que ens ha comportat.

Per celebrar aquesta important efemèride aquest passat març es va publicar un llibre recordant, tot fent nostàlgia, el que fou la primera etapa dels Club Súper 3, els seus primers 15 anys. Titulat en motiu d'un dels seus personatges icònics: Generació Tomàtic, és el llibre oficial del 25 anys del Club Súper3. Al seu darrere hi ha l'Andrés Palomino, ninotaire i també guionista del Súper3 des de fa ja una bona tira d'anys. Ell és un dels "culpables" en el bon sentit del terme, quan en aquell setembre de 2006, els personatges del Súper3 clàssic de llavors, el Lèmak, la Kès, el Krust, etc. van donar pas a la Família del Súper3, i jo ja he dit abans, ja porten 10 anys en activitat, i amb ells tot una nova generació de Súpers. Però parlem de la nostra,  la que vam conèixer el Súper3 amb els seus primers personatges: La Nets, la Noti, el Petri i també el Tomàtic, entre d'altres.

El llibre es divideix en quatre grans blocs. El primer titulat Supervivents dels 90, és fa un repàs als aspectes esportius, tecnològics, musicals, com també a les joguines, lectures, sèries de televisió, cinema i altres elements amb que vam viure aquella dècada, on aquells nascuts als 80 com un servidor, vam créixer veient tot de canvis any rere any. I dos exemples ben clars, de viure els Jocs Olímpics de Barcelona el 1992 a arribar-nos a casa a finals de la dècada allò tant nou anomenat Internet,  superimportant per fer els treballs de l'escola o institut.

El segon gran bloc, anomenat Super3! Fiuuuuuuuu! recordarem tots els personatges clàssics del Club i amb ells breument els diferents arcs argumentals que van fer evolucionar i canviar els personatges. Començarem amb la Supermà, el Megazero, la Nets original, el Petri i la Noti, entre d'altres fins a arribar els personatges finals: La Rüinosa Gratandós, el Lèmak, el Krust i la Kès. Tot un reguitzell de personatges i aventures que ens entretenir juntament amb les sèries que miràvem. Aquest bloc acaba amb una breu menció a la Família del Super3, la nova etapa del Club. 

El tercer bloc anomenat Jo també era Súper ens parla de tot allò que anomenem marxandatge. Els primers elements, la postal per fer-se Súper i el Carnet, i tots els avantatges que comportava i comporta tenir-lo si tens l'edat en poder visitar i fer turisme per aquí i per allà, els quals els més endavant els vam conèixer per la Guia dels Súpers. Un dels altres objectes icònics era el guant de la Supermà, qui el té és un afortunat!. També tenim els concursos sent el més rellevant el Superquè de la quinzena. No ens podem oblidar de la felicitació d'aniversari diària i de la seva cançó  "Anys i anys, per molts anys". I d'altres elements icònics són els discos (casset i CD), el Clubiàlbum, la Revista del Súpers, i com no la Festa del Súpers, i amb l'evolució tecnològica que ja he fet referència, la web del Super3. 

I finalment el darrer bloc és Els dibuixos més súper, aquell dedicat als dibuixos animats i sèries d'imatge real que miràvem pel televisor. Es fa un repàs a aquelles estrenades tan abans de l'inici del Club Super3 com aquelles a partir d'aquest. Per posar alguns exemples emblemàtics del que ens mostra el llibre, tot començant a partir del 1985 tenim Fes Flash!!!, el primer programa infantil de TV3, Els Barrufets, l'Oliana Molls, amb la seva segona temporada al 1986. El 1987 ens va arribar El Doctor Slump. Al 1988, Els Bobobobs i Història de Catalunya protagonitzada per en Dragui. El 1989, es va estrenar Matraca, No! presentat per en Marc Martínez. I al febrer de 1990 es va estrenar la sèrie d'animació per excel·lència de TV3 i de moltes generacions: Bola de drac. També aquell mateix any es va estrenar les Tortugues Ninja. I ja al al 1991 amb el Club Súper3 estrenat, Musculman, Pingu i Bola de drac Z, la continuació de les aventures d'en Goku i amics. I amb l'arribada de les Olimpíades de Barcelona el 1992, l'estrena de la sèrie de la seva mascota, The Cobi Troupe. Aquest mateix any també ens va arribar L'imperdible Parker Lewis, "Senyors, rellotges sincronitzats". El 1993, Les aventures d'en Fly i La penya del pollastre. El 1994 va arribar El Capità Enciam, amb els seus petits canvis poderosos, i l'altre gran sèrie d'animació japonesa estrenada a TV3: Doraemon. I a finals d'any va arriba la sèrie de divulgació científica del moment: El món d'en Beakman, amb les cartes personalitzades amb noms i localitats catalanes. El 1995 van arribar Les Tres Bessones. El 1996, Les aventures extraordinàries d'en Massagran i sense saber-ho al 100%, la primera sèrie d'animació per ordinador, Reboot. I el 1998, els Teletubbies, amb els vídeos personalitzats amb quitxalla catalana.

Com ja us podeu fer una idea són moltes, moltíssimes les hores que ens hem passat enganxats al televisor mirant dibuixos animats i sèries d'imatge real. 

I per si no us ha quedat clar, companys Súpers, aquest llibre, Generació Tomàtic, no us el podeu perdre. Tot una lectura fent memòria i recordant vells temps.