dimarts, 23 d’agost del 2016

Maria Closa

Títol: Maria Closa
Autor: Jordi Badia Perea
Publicat per: Arola Editors, novembre de 2012
Format: Rústic, B/N, 13,5 x 21 cm, 200 pàgines
Preu: 15€

Després de tres llibres d'assaig, sent l'últim d'aquests Josep Suñol i Garriga. Viure i morir per Catalunya; l'any 2012, Jordi Badia va publicar la seva primera novel·la, titulada Maria Closa, nom de la protagonista de la història, filla de la Guàrdia Pilosa, petit poblet del municipi de Pujalt, a l'Alta Segarra, i també el mateix lloc on ja fa uns 16 anys que en Jordi Badia hi va establir la seva llar.

Durant alguns anys, la Guàrdia Pilosa fou abandonada, el que comportà el seu deteriorament, fins que va arribar el dia que les cases es van anar reconstruint i per tant altre cop el poble es va anar habitant. Però reconstruir un poble no només vol dir aixecar parets, si no també recuperar la seva memòria, la seva història. Així doncs ens trobem amb la Maria Closa, de 86 anys, la qual en coneixerem la seva història, qui de ben jove va marxar de la Guàrdia, l'any 1930, degut a un esdeveniment que la marcaria per sempre, comportant no hi tornés mai més. Serà a través del fil conductor de la seva història, narrat en primera persona, com si ella mateixa en persona ens l'expliqués, que anirem coneixent relats i llegendes d'aquest petit poble de l'altiplà segarrenc.

La història ens atraparà i ens captivarà des del primera frase escrita, coneixent no més el poble, sobre tot les històries del seu passat, si no també una dona d'un coratge excepcional que va haver de viure un fet personal cruel com també els fets històrics amb que es va trobar. Ens trobem doncs, amb una història molt propera i molt commovedora.