dimarts, 27 de setembre de 2016

Batman/Tortugas Ninja

Títol: Batman/Tortugas Ninja
Títol original: Batman/Teenage Mutant Ninja Turtles nº1-6
Autor: James Tynion IV (guió), Freddie E. Williams II (dibuix), Jeremy Colwell (color). Portades de Freddie E. Williams II i Kevin Eastman.
Batman creat per Bob Kane amb Bill Finger
Tortugues Ninja (Teenage Mutant Ninja Turtles) creades per Kevin Eastman i Peter Laird 
Traducció per: Francisco San Rafael Simó.
Publicat per: ECC Ediciones, setembre 2016.
Format: Rústic, 144 pàgines, color
Preu: 13'95€


En Batman, el Cavaller Fosc, el detectiu de Gotham City, molt o poc tothom el coneix, ja sigui per les múltiples històries explicades als còmic, per la mítica sèrie  dels anys 60 del segle passat protagonitzada per Adam West, o per les diverses pel·lícules d'aquest personatge, l'alter ego del multimilionari Bruce Wayne. Sense cap mena de dubte tota una icona popular i un dels pals de paller de l'editorial DC.

Tot i haver vist la sèrie dels 60 i varies pel·lícules, mai no m'he endinsat al seu món dels còmics, per ser més exacte de cap dels superherois existents, ja sigui de DC o de l'altra gran editorial, Marvel. Bàsicament ja que per cada superheroi i hi ha múltiples històries, i no sabria per on començar, tot seria preguntar-ho. A més a més, hi ha el fet que cap editorial espanyola que hagi tingut o tingui els drets de les dues editorials mencionades, mai ha fet el pas de publicar en català, ni que sigui a compte gotes i a poc a poc. Ara bé hi un cas excepcional, quan Planeta deAgostini Comics  (ara Planeta Comic) tenia els drets de DC abans de perdre'ls a favor d'ECC Ediciones (situada a Catalunya com Planeta) i va publicar un Batman en català, el 2009, parlo de Batman: Barcelona, el cavaller i el drac (Batman in Barcelona: Dragon's Knight). Com ja he dit, fou un cas excepcional que al seu moment es va merèixer la meva compra. Veure en Batman fent de Sant Jordi, tot voltant per Barcelona no s'acostuma a veure. Ara bé, quan ECC va adquirir el drets de DC l'agost de 2011 i va començar a publicar-ne les obres a partir del gener de 2012, quan va reeditar aquest títol el 2014, només ho va fer en castellà.

I així hem un salt de 7 anys, fins a aquest setembre de 2016, en que ECC ha publicat un Batman que m'interessa, i no per que sigui de Batman, si no principalment pels altres superherois que acompanyen el Cavaller Fosc, les Teenage Mutant Ninja Turtles, o simplement Tortugues Ninja com les coneixem en català.  I es que a part dels superherois de DC o Marvel, altres editorials també en tenen els seu catàleg, com són els quelonis mutants, actualment a IDW Publishing. Breument, el meu primer contacte amb les Tortugues Ninja fou quan es va estrenar la sèrie d'animació clàssica l'octubre de 1990 a TV3. Anys més tard Norma Editorial, al llarg del 2007, va publicar en 5 volums  els còmics originals d'en Kevin Eastman i en Peter Laird. Tot i així, no contenen tots els números originals, segurament per drets d'autor, ja que també hi participaven altres autors. Posteriorment en va publicar un "pack" recopilant els 5 volums, el qual el vaig adquirir el Saló del Còmic del 2013. Actualment aquests volums estan descatalogats. Podeu ampliar informació sobre la meva relació els Herois de Mitja Closca com les ressenyes del volums de Norma a l'etiqueta TMNT d'aquest blog.

Havent fet aquesta introducció, llarga però necessària, toca parlar d'aquest entrecreuament de dos franquícies de superherois i de dues editorials diferents,  Batman/Tortugas Ninja. Les Tortuges Ninja com a convidades d'aquest títol, ja han protagonitzat altres entrecreuaments, entre els quals destacar que el tenen amb els Caçafantasmes (Ghostbusters), però en aquest cas, ambdós grups de superherois formen part de la mateixa IDW (enllaç).

A Gotham City, hi han arribat éssers d'una altra dimensió: Ninges, causants de certs robatoris d'aparells d'alta tecnologia. Tot investigant aquest robatoris, en Batman tindrà el primer cara a cara amb els culpables, el Clan del Peu del malvat Shredder. I tot seguidament, el Cavaller Fosc tindrà contacte amb qui ha vingut a aturar els plans de l'Shredder, les Tortuges Ninja i el mestre Splinter, però aquest primer contacte no serà gens cordial. Tot i així, en el transcurs de la història, a mesura que es vagin coneixent, entre el Cavaller Fosc i els Herois de Mitja Closca s'establirà l'amistat i l'aliança necessària per aturar l'Shredder, el qual també s'ha associarà amb els enemics d'en Batman, entre ells, el Pingüí i en Ra's al Ghul. No només s'haurà d'evitar els plans dels dolents, si no que també els bons s'ho hauran de manegar com sigui, per que en retornar les Tortugues i el mestre Splinter a la seva dimensió, amb elles també ho hauran de fer l'Shredder i seu el Clan del Peu. Tota una aventura a contra-rellotge, ja que es de vital importància pels quelonis retornar com més aviat millor a la seva dimensió. 

La història es desenvolupa i es tanca de tal manera que no afecta a la normalitat dels dos universos. La utilització del recurs de les dimensions així ho afavoreix. El guionista James Tynion IV ha sabut elaborar una gran història amb intriga, acció i humor, sent aquest un element propi dels quartet de quelonis, tot donant-hi un bon ritme en l'argument. El guió va acompanyant del magnífic dibuix d'en Freddie E. Williams II rematat amb la gran aportació del colorista Jeremy Colwell, aportant-nos unes magnífiques il·lustracions i escenes al llarg del còmic. Cal afegir que el volum es completa amb 6 portades alternatives pels 6 capítols que es recopilen creades per en Kevin Eastman i també una de David Finch

Tant de bo, aquest còmic que té les Tortugues Ninja com a protagonistes convidades, tingui una gran acollida, per tal alguna editorial, la que sigui, s'animi a portar-nos el gran univers de còmics que tenen les Teenage Mutant Ninja Turtles actualment.

Cap comentari: