dimecres, 21 de setembre del 2016

El ple de l’Ajuntament de Calaf aprova per unanimitat una moció per a la creació de l’Alta Segarra

La moció insta al Parlament i a la Generalitat de Catalunya a iniciar els tràmits per al reconeixement urgent i efectiu de la comarca de l'Alta Segarra. Els tres grups coincideixen en la necessitat de crear aquesta comarca com a reconeixement a una realitat territorial i per donar millor servei als seus ciutadans.


Ple 19/09/2016 moció Alta Segarra

En el ple ordinari celebrat aquest dilluns, 19 de setembre, l'Ajuntament de Calaf ha aprovat, per unanimitat, una moció a favor de la creació de la comarca de l'Alta Segarra. Partint d'uns antecedents històrics que reafirmen la realitat territorial d'aquesta comarca, els tres grups municipals han pres diferents acords. El principal, el d'instar al Parlament de Catalunya i al Govern de la Generalitat perquè iniciïn els tràmits necessaris perquè la comarca pugui ser reconeguda de forma urgent i efectiva, juntament amb els municipis veïns que s'hi manifestin a favor.

Per aquest motiu, en el segon punt, s'acorda traslladar aquest acord als municipis que l'any 2004 van signar el Manifest de l'Alta Segarra i a la resta de municipis veïns perquè pugin manifestar lliurement la seva adhesió. Per altra part, també s'acorda comunicar els acords als partits polítics amb representació al Parlament i es reclama el seu suport a les reivindicacions del territori.

A més, es té en compte la difusió dels acords a tota la població perquè puguin conèixer els avantatges i inconvenients d'esdevenir comarca. Així, arribat el moment, podran prendre una decisió informada sobre el futur del territori.

L'opinió dels grups
Abans de procedir a la lectura del manifest, el portaveu de CiU, Joan Caballol, va agrair l'adhesió de tots els grups i la col·laboració a l'hora d'enriquir el document ja que “és un tema important per Calaf i el seu futur”. Per la seva part, el portaveu del GIC, Josep Casulleras, va manifestar que el seu partit està d'acord amb aquelles accions que promoguin el reconeixement d'aquesta realitat territorial. Alhora va afegir que abans que sigui una realitat queden “detalls per analitzar, marcar les delimitacions, i veure quin estructura ha de tenir”. Igual que el representant de CiU, va valorar el fet que els tres grups del municipi que pretén ser la capital de la comarca, Calaf, se sumin unànimement a la moció.

Finalment, l'alcalde de Calaf, Jordi Badia, va recordar que “aconseguir que l'Alta Segarra sigui comarca és un dels nostres objectius”, ja que considera que és una necessitat. Va recordar que en aquests moments, amb la nova vegueria del Penedès damunt la taula i la possible divisió de l'Anoia, el tema de l'Alta Segarra torna a estar en l'agenda política.

Per aquest motiu, va assegurar que des dels ajuntaments i els partits polítics s'hi està treballant, però també va compartir la idea de que cal anar més enllà. Badia va exposar que “si volem una nova comarca és per poder servir millor els nostres ciutadans, perquè creiem que ho faríem d'una manera més eficaç. Per això, com que ja tenim instruments com la Mancomunitat de l'Alta Segarra, estem treballant mancomunar el major nombre de serveis possibles”.