dimarts, 18 d’octubre del 2016

Sherlock Holmes y el legado de Moriarty

Autors: Sergio Colomino (guió), Jordi Palomé (dibuix), Xavi Casals (color)
Publicat per: Norma Editorial, octubre 2016
Format: Cartoné - 17x26 cm - 156 pàgines - color.
Preu: 22€

Des del moment en que fou publicat Sherlock Holmes i la conspiració de Barcelona, l'abril de 2012, els seus autors principals, Sergio Colomino i Jordi Palomé, van anar rebent bones sensacions de part dels lectors, demanat si hi haurien noves aventures del seu Sherlock Holmes. Amb el posterior visiti-plau de Norma Editorial, els dos autors es van posar a la feina, i aquest octubre de 2016, quatre anys i mig després, ens ha arribat Sherlock Holmes y el legado de Moriarty, aquest cop però només en castellà.

En lloc de ser una aventura posterior a la de Barcelona, n'és una preqüela, situada per tant dos anys abans, l'any 1891, poc temps després de l'enfrontament entre en Sherlock Holmes i el Professor James Moriarty a les cascades de Reichenbach, així doncs ens trobem als inicis del que es coneix com a "El Gran Hiatus". A Sant Petersburg, el detectiu es veurà immers en una missió per tal d'evitar un possible conflicte bèl·lic que podria esdevenir a gran escala entre l'Imperi Britànic i l'Imperi Rus. Però en el transcurs d'aquesta delicada i important missió, en Sherlock es retrobarà amb l'Irene Adler, considerada pel detectiu una rival a la seva altura i guanyant-se l'honorífic títol de "La Dona".

El legado de Moriarty sorgeix de La conspiració de Barcelona, no en va, certes escenes aparegudes i relatades breument en aquest segon, ara han servit com element d'origen per tal de desenvolupar tota una història al seu voltant i així crear aquesta nova aventura.

Un element a destacar és la el rerefons històric de l'obra. Com ja he mencionat es tracta de l'equilibri de poders entre Imperi Britànic i l'Imperi Rus pels seus corresponents dominis a Àsia continental, el que es coneix com el Gran Joc. A més a més com a altres elements reals, hi ha la inclusió de la cultura popular com la cèlebre obra de Jules Verne, Michel Stogoff. Així doncs el treball d'investigació que hi ha darrera, tal com ja vam veure a La conspiració de Barcelona, dóna versemblança i realitat a la part fictícia, fent-ne una obra molt completa. Gran feina en el guió per part d'en Sergio Colomino.

També  mencionar la part artística, amb en Jordi Palomé al dibuix i en Xavi Casals al color, on també hi ha hagut un treball d'investigació per representar la ciutat de Sant Petersburg del segle XIX, entre d'altres elements. En aquesta ocasió el to que se li ha donat al còmic és més lluminós, a diferència del còmic ambientat a Barcelona, molt més fosc. I sense cap manera de dubte, l'element que ens deu haver cridat més l'atenció d'aquesta part,  és l'atractiva Irene Adler, magnífica.

Amb Sherlock Holmes y el legado de Morarty, tenim una altra magnífica aventura holmesiana per part del duet Colomino-Palomé.  

Sherlock Holmes y el legado de Moriarty (Norma, octubre 2016),
preqüela de Sherlock Holmes i la conspiració de Barcelona (Norma, abril 2012)