dijous, 2 de novembre del 2017

Cazafantasmas vol. 1: El hombre del espejo

Títol: Cazafantasmas vol. 1: El hombre del espejo
Títol original: Ghostbusters vol. 1: The man from the mirror (Capítols #1-4)
Autors: Erik Burnham (Guió), Dan Schoening (Dibuix), Luis Antonio Delgado (Color) i Tristan Jones (Guió i dibuix del PCOC)
Traducció de: Cristian Timoneda
Col·lecció: Linea Infinite
Publicat per: Fandogamia Editorial, juny de 2017
Format: Rústic, 27x17 cm, 120 pàgines, Color
Preu: 12€




A mitjans d'octubre quan vaig fer la ressenya de Cazafantasmas/Tortugas Ninjas, vaig aprofitar per fer una introducció de l'origen de l'univers dels Caçafantasmes, i també vaig mencionar que al passat juny Fandogamia Editorial havia estrenat la seva sèrie en curs, que originalment es va estrenar el 2011, titulant-se el seu primer volum: El hombre del espejo.

Segons la cronologia oficial dels Caçafantasmes publicada per IDW Publishing i que podeu consultar aquí, l'entrecreuament Caçafantamses/Tortugues Ninja es posterior al volum número 9. Però en tot cas no hi ha cap problema, en llegir un abans que l'altre.

Faig un breu resum de la introducció de l'origen dels Caçafantasmes per entendre aquest primer volum. L'any 1984 es va estrenar la primera pel·lícula, el 1989 es va estrenar la seva segona pel·lícula, i el que llavors no vaig mencionar per què ho desconeixia i que està estretament lligat a les dues pel·lícules anteriors, és que l'any 2009, es va posar a la venda Ghostbusters: The Video Game en diferents plataformes. El videojoc està basat en els llargmetratges anteriors i en vindria a ser la tercera pel·lícula de la saga. El primer volum es fa varies referències no només a les pel·lícules si no també a aquest videojoc, tot i així, hi ha algun error en la continuïtat entre l'univers primari (pel·lícules i videojoc) i els còmics. En aquest videojoc, el jugador serà el cinquè caçafantasma, el novell de l'equip, i ajudarà als quatre principals a aturar les amenaces paranormals de Nova York. Si teniu curiositat pel videojoc, al Youtube el podeu visualitzar. Hi és en anglès, en un vídeo llarg de 3 hores i mitja o bé en castellà, repartit en catorze vídeos, de duracions diverses cada un.

Dit això, en aquest primer volum de la sèrie en curs dels Caçafantasmes, els nostres herois entre fantasma i fantasma tindran com a missió aturar el malvats plans d'un vell conegut: Gozer el Destructor, l'enemic de la primera pel·lícula, que com recordarem, com a forma destructora es va manifestar com a Stay Puft Marshmallow Man, el Mariner Merenga, segons la traducció catalana. Un enviat de Gozer, Idulnas té com objectiu la persona d'en Ray Stantz, culpable com sabem que en Gozer es manifestés en aquesta forma, i ara es proposa mitjançant el caçafantasma, que en Gozer es manifesti en la seva nova vinguda en un aspecte digne del seu ésser, no pas en la vergonyosa forma tot i molt destructiva de "Marshamallow Man". Nova York altre cop està amenaçada i només els Caçafantasmes ho poden evitar.

Com a recordatori i aclariment, "Stay Puft" (Mantenir-se esponjós) és una empresa fictícia que comercialitza les llaminadures anomenades "núvol", el que en anglès és coneix com a "marshmallow". Així doncs la traducció en català literal de "Marshmallow Man" és "Home de Núvol", i "Hombre de Malvavisco" és com es coneix aquest personatge en castellà. Podem entendre que pel fet que va vestit de mariner, i que quan es destruït agafa forma líquida i blanca, fou anomenat "Mariner Merenga" en la traducció en català de la primera pel·lícula, canviant els núvols per merenga.

Com a continguts addicionals, aquest volum inclou una introducció de Brian Clevinger, el contingut de Paranormal Contracts Oversight Comission "PCOC" (Comissió de Supervisió de Contractes Paranormals) de Tristan Jones,  The Ghostly Galleries (La galeria dels fantasmes apareguts al volum) i finalment una galeria de portades alternatives.

Les aventures dels Caçafantasmes continuaran aquest proper desembre, en el qual està previst que Fandogamia publiqui el segon volum: El lugar más mágico de la Tierra (The most magical place on Earth)