dimarts, 6 de març del 2018

El dia 3

TítolEl dia 3
Autors: Cristina Durán (dibuix), Miguel Ángel Giner Bou (guió i dibuix) i Laura Ballester (guió)
Revisió lingüística: Juli Jordà (U I DOS Serveis Lingüístics)
Col·lecció: Sillón Orejero
Publicat per: Astiberri Ediciones, febrer de 2018
Format: Cartoné, 17x24 cm, 216 pàgines, Color
Preu: 18€

Aquest passat febrer, Astiberri va publicar un còmic, que en motiu del que s'hi explica per a molts els serà molt proper, ja perquè afortunadament ho van viure i ho ho van poder explicar, ja per relació familiar, o bé per proximitat geogràfica.

El dia 3 de juliol de 2006, pocs dies abans de la visita del papa Benet XVI, la ciutat de València es va veure fortament sacsejada. Sota el subsòl de la capital valenciana, a l'alçada de l'estació de Jesús de la xarxa de metro, hi va tenir lloc un greu accident, un dels comboi va descarrilar, comportant 43 morts i 47 ferits.

A llarg del còmic veurem tot el que va succeir, sobre tot a partir de l'accident, una llarg i feixuga etapa que ha estat especialment dura per les víctimes supervivents i pels familiars d'aquells que van morir. Una etapa que va començar amb la imminent vista del sant pontífex, en que les autoritats del moment, amb el PP tan governant l'ajuntament com la Generalitat, van fer tot el que estava a la seva disposició, amb manipulacions de tota mena, per fer passar l'accident com imprevisible i inevitable, tot devent-se a l'error humà del maquinista amb l'excés de velocitat, alhora que amb les seves actuacions es desentenien del patiment de les víctimes.

Les víctimes però aglutinades a l'Associació de Víctimes del Metro 3 de Juliol, malgrat tenir-ho en contra, malgrat tot el temps que ha anat passat, han estat batallant per tal que la veritat sortís a la llum: que els responsables de les administracions paguessin pel que els corresponia, que l'accident amb unes bones condicions de seguretat s'hauria pogut evitar o bé minimitzar, i sobre tot lluitar per aquells que no hi seran més. Afortunadament ha estat molta la gent que els ha ajudat i els ha acompanyat durant aquest anys, fins que de mica en mica, s'ha anat fent justícia.  

Cristina Durán, Miguel Ángel Giner Bou i Laura Ballester han fet un gran feina per portar-nos aquesta obra en la qual es fa memòria per aquells que des d'aquell desafortunat dia 3 ja no hi són i també pels es van quedar, els ferits, els supervivents, els familiars, que han perseverat durant anys i anys de lluita. El dia 3 és una obra imprescindible que ens colpeix des del primer moment.

Obra guanyadora del Premi Ciutat de Palma de Còmic 2016