divendres, 16 de març del 2018

Serrallonga, els Angelets de la Terra

Autor: Ricard Dilmé
Publicat per: Autoedició, desembre de 2012
Format: Rústic, 30x21 cm, 65 pàgines, Color
Preu: 10€


Tal com ja he comentat, a la segona edició del Vicòmic, vaig comprar els dos últims còmics de la trilogia Serrallonga d'en Ricard Dilmé: Serrallonga, bandera negra, i Serrallonga, els Angelets de la Terra. El primer, Torna Serrallonga 1640, malauradament està exhaurit.


A Serrallonga, bandera negra, Joan Sala i Ferrer, més conegut per Serrallonga, participava activament als diferents escenaris i batalles de la Guerra dels Segadors (1640-1652). Recordo que el Serrallonga real va ser executat els 1634, i per tant és tracta d'una llicència que es va prendre l'autor, per fer participar el famós bandoler en els grans conflictes de la Catalunya del segle XVII, i així explicar-los a través de la seva visió.  

Amb el Tractat dels Pirineus (1659), el comtat del Rosselló i part del comtat de la Cerdanya van passar a mans del Regne de França. Al Principat de Catalunya se li va imposar una frontera que el dividia en dos. Davant d'això nobles dels comtats es van aixecar en armes per reunificar el país, un d'ells fou Tomàs de Banyuls, baró de Nyer (Conflent). Malgrat les revoltes, la opressió i domini francès als comtats nord-catalans s'han fet presents, com exemple tenim l'impost sobre la sal, la gabella, prohibint la seva comercialització amb Catalunya, comportant el contraban d'aquesta i la radical actuació del gabellots, els soldats francesos que perseguien el contraban de la sal. I així es com el 1667 apareix la guerrilla dels Angelets de la Terra, que comandada per en Josep de Trinxeria, lluitava contra els gabellots, i alhora esdevé un moviment per la reunificació dels comtats amb la resta de Catalunya.

En aquesta tercera i última part de la trilogia, Serrallonga, els Angelets de la Terra, trobant-nos a l'any 1668, un envellit Joan Sala viu fent de pagès allunyat de la seva antiga vida bandolera, però caient en una trampa, aquesta comporta que s'hagi d'exiliar al Conflent juntament amb la seva filla Elisabet, tot refugiant-se a casa de Tomàs de Banyuls, qui té un fill una mica més gran que l'Elisabet, en Carles. Als comtats nord-catalans, presenciarà les injustícies dels francesos, liderats pel lleidatà afrancesat Francesc de Segarra, als locals catalans. Així que pare i filla s'uniran als Angelets de la Terra, tot lluitant contra els ocupadors i així poder reunificar aquests territoris amb la resta de Catalunya. Malauradament pel qui en la seva joventut fou un dels grans bandolers, en el complot de Vilafranca de Conflent l'any 1674, cau greument ferit també l'esperança d'una possible reunificació del país. Juntament amb sa filla i Carles de Banyuls, traspassen la frontera imposada tot arribant a les Guilleries natals del bandoler, on aquest hi dirà les últimes paraules. 

Així amb en Serrallonga participant a la revolta dels Angelets de la Terra, finalitza la trilogia d'en Ricard Dilmé, sobre el famós bandoler, donant-li l'oportunitat de participar en les guerres i conflictes del segle XVII si no hagués estat executat el 1634. El còmic s'acaba amb unes pàgines mostrant-nos les noves generacions, l'Elisabet Sala de Serrallonga i Carles de Banyuls, juntament amb molts d'altres, a punt d'entrar en batalla en un dels grans conflictes del següent segle, la Guerra de Successió, que prou bé com sabem, el Principat de Catalunya fora derrotat definitivament perdent les seves constitucions i llibertats.

Tal com ja vaig Serrallonga, bandera negra, aquest tercer llibre també té diferents extres. Per començar tenim, un dibuix elaborat per en Quim Bou, qui en va dibuixar l'adaptació a còmic de la mini-sèrie televisiva Serrallonga. Tot seguit ja hi han les pàgines on s'hi mostren els personatges principals de la història, destacant-ne aquells que en la realitat hi van tenir un paper i que he mencionat: Tomàs i Carles de Banyuls, Francesc de Segarra i Josep de Trinxeria. 

A final del llibre, hi ha una sèrie de pàgines dedicades justament a parlar dels diferents llocs per on passa l'acció en aquest llibre. Per una banda tenim aquells de la seva terra natal: Vilanova de Sau i Savassona. Seguidament tenim els escenaris de la revolta dels Angelets i d'altres de la Catalunya Nord: per una banda, Prats de Molló, Ceret i Vilafranca de Conflent, i per l'altra, Nyer, el Castell de la Roca, El Viver, Fort Liberia i l'Esquerda i el Pas de la Fou.  Per acabar tenim una pàgines on s'explica breument la revolta dels Angelets de la Terra i qui fou el bandoler Serrallonga.

Llicències històriques que s'hagi permès l'autor, a través d'aquesta trilogia, sense haver pogut llegir però el primer, se'ns permet conèixer la Catalunya del segle XVII i els conflictes que va haver de viure, mitjançant uns dels personatges més coneguts d'aquell segle però que no ho va poder presenciar. Al darrere doncs hi ha un treball de recerca i consulta, el qual el traslladà al format còmic, tot esdevenint una sèrie d'aventures amb un rerefons real.

Malgrat els segles que hagin pogut passar i totes les diferències que hi puguin haver, les semblances amb l'actualitat, hi són ben presents. Malgrat tot el que ens ha anat en contra en els pas del temps, Catalunya ha anat resistint, i per continuar existint, només ens té a nosaltres, els catalans, el que no fem nosaltres no ho farà ningú. Com diu el refrany, val més sols que mal acompanyats.