dimecres, 12 de setembre del 2018

Blame! Master Edition

Títol: Blame! Master Edition
Títol original: Blame! Shinsôban (ブラム! 新装版)
Autor: Tsutomu Nihei
Traducció de: Marc Bernabé (Daruma Serveis Lingüístics)
Publicat per: Panini Comics, juny  de 2017 a abril de 2018
Format: Rústic sense sobrecobertes - 170 x 240mm - 370 pàgines aprox. - B/N i algunes pàgines a color.
Núm. de volums: 6. Edició original tankobôn: 10 
Preu: 20€/volum, 120 euros en total.



Un dels mangues que he anat seguint aquesta primavera i estiu ha estat la primera obra de referència d'en Tsutomu Nihei, Blame!, a través de la nova edició, la Master Edition, que va treure Panini Comics l'any passat. La meva lectura però ha anat del passat març a principis d'aquest setembre.

Blame! fou la primera obra d'en Tsutomu Nihei amb la qual es va donar a conèixer. Serialitzat del 1998 al 2003, va ser recopilat en 10 volums, edició que va publicar la desapareguda Glénat de l'abril de 2001 al maig de 2004.

L'any 2015 en va sortir una nova edició en un format molt més gran al volum normal, la Blame! Shinsôban, de 6 volums, la qual Panini sota el nom de Blame! Master Edition la va començar a publicar el passat juny de 2017 i finalitzant-la el passat abril amb el volum número 6. La meva lectura però ha anat del passat març, quan vaig fer la ressenya del primer volum, fins a principis d'aquest setembre.


  
A Blame!, ens trobem en un futur dominat per la tecnologia, on els humans representen una espècie en perill d'extinció. El planeta està reconvertit en un món completament metàl·lic de dimensions desconegudes i infinites. Aquest supermón esfèric, està dividit en gegants sectors i aquests formats per milers de nivells, cavernes i diverses estructures. Dits sectors estan separats entre si per barreres infranquejables, totalment immunes a armes convencionals i impossibles de foradar o travessar de cap manera. Així doncs, saber que hi ha en altres sectors és tot un misteri, tot són rumors. 

Un humà, en Killy recorre solitàriament la immensitat metàl·lica, tot pujant cap amunt, intentant localitzar humans amb gens purs, el que ell anomena com "gens de connexió a la xarxa". Ens trobem en un context en què les mutacions han anat deteriorant els humans i provocant que les màquines no reconeguin a les persones, prenent-les per intrusos.  El camí de solitud d'en Killy s'acabarà quan conegui l'enginyera Cibo, dos camins es creuen per formar-ne un de nou.  Al llarg de la història ens anirem creuant amb diferents tipus d'humans com també el que són els principals antagonistes, per una banda la salvaguàrdia i per l'altra, els silicis.

Tal com ja vaig comentar a l'entrada del primer volum, aquesta obra té dos elements rellevants. El primer és aquest món de grans dimensions, format per grans estructures on costa distingir-ne els límits. Això dóna peu al segon element rellevant,  el silenci imperant al llarg de l'obra. La solitud d'en Killy, que no és un personatge gaire xerraire, i les poques possibilitats de trobar algú en la immensitat que recorre, dóna lloc a què la gran majoria de vinyetes siguin mudes, alhora que si ens hi fixem, també serà un senyal inequívoc del pas inexorable del temps. Només quan sigui necessari parlar i en les escenes d'acció a través de les onomatopeies serà quan el silenci deixi pas al so.

També com vaig comentar en la mencionada entrada, desconeixia completament l'obra, i malgrat el meu recent interès pel cyberpunk, si no hagués estat per aquesta nova edició, continuaria desconeixent-la,  i gràcies a la mida podem gaudir millor d'aquests dos elements tan destacables de l'obra d'en Nihei.

En resum ens trobem amb una obra tota peculiar ella mateixa, de llargs silencis trencats per una intensa acció, on s'aniran presentant tota una sèrie de personatges, i de mica en mica s'aniran aclarint els misteris i incògnites que en la lectura del primer volum ens pugui sorgir. 

Blame! però no s'acaba aquí, afortunadament pels lectors, a finals d'aquest mes de setembre, Panini Comics traurà Escuela Blame! And so on, un volum que recopila històries curtes relacionades canònicament o no amb aquesta obra. 

Escuela Blame! And so on, Panini Comics, setembre 2018