dilluns, 12 de març del 2018

Blame! Master Edition vol. 1

Títol original: Blame! Shinsôban (ブラム! 新装版) vol. 1
Autor: Tsutomu Nihei
Traducció per: Marc Bernabé (Daruma Serveis Lingüístics)
Publicat per: Panini Comics, juny de 2017
Format: Rústic sense sobrecobertes - 170x240mm - 416 - B/N i algunes pàgines a color.
Preu: 20€

En la recerca de mangues del gènere cyberpunk, dues obres que tenia en ment eren els dos mangues pels qual és conegut en Tsutomu Nihei, Blame! i Biomega. I justament l'any passat Panini Comics en va treure noves edicions d'aquesta obra: una edició en format gran de sis volums per Blame! i una edició de dos volums en format cartoné per Biomega. I així tal com vaig comentar a la ressenya del 2n Vicòmic, hi vaig trobar el primer volum de la Master Edition de Blame!, començant doncs aquesta obra.

Blame! fou la primera obra d'en Tsutomu Nihei amb la qual es va donar a conèixer. Serialitzat del 1998 al 2003, va ser recopilat en 10 volums, edició que va publicar la desapareguda Glénat de l'abril de 2001 al maig de 2004.

L'any 2015 en va sortir una nova edició en un format molt més gran al volum normal, la Blame! Shinsôban, de 6 volums, la qual Panini sota el nom de Blame! Master Edition la va començar a publicar el passat juny de 2017 i a punt de finalitzar-la aquest proper abril amb el volum número 6.

En un futur dominat per la tecnologia, els humans representen una espècie en perill d'extinció. El planeta està reconvertit en un món completament metàl·lic, dividit per diferent nivells, sent els superiors tot un misteri del que hi passa, d'on només se senten rumors. Un humà, en Killy recorre solitàriament la immensitat metal·lica localitzant humans amb gens purs, el que ell anomena "gens de connexió a la xarxa", en un context en què les mutacions han anat deteriorant els humans i provocant que les màquines no reconeguin a les persones, prenent-les per intrusos. El camí de solitud d'en Killy s'acabarà quan conegui l'enginyera Cibo, dos camins es creuen per formar-ne un de nou. 

Així és el que ens trobem en aquest primer volum, el qual ens aporta moltes incògnites sobre el context de l'obra i com s'esdevindrà aquesta. El que més m'ha sobtat d'aquest manga, fent-me recordar a la clàssica pel·lícula 2001: una odissea a l'espai, és el seu silenci, aspecte totalment lligat a la solitud del protagonista que es dóna en gran part del volum en qüestió, on els únics sons són les onomatopeies quan hi ha acció. Així doncs el text sols el veiem en el diàlegs, i en Killy és paio de poques paraules, ni pensament seus llegim. 

L'altre aspecte rellevant de l'obra són els paisatges, les megaestructures que observem, donant una tridimensionalitat a una obra que és bidimensional. Certament això és gràcies als estudis d'arquitectura que l'autor té, i que alhora amplifica el mencionat anteriorment, el silenci i la solitud del protagonista. Un sol individu voltant per un mon gegantí i infinit. 

Desconeixia completament l'obra, i malgrat el meu recent interès pel cyberpunk, si no hagués estat per aquesta nova edició, continuaria desconeixent-la, en la qual podem gaudir millor del dibuix d'en Nihei, degut a la seva mida. 

Blame! presenta una sèrie de característiques i contrastos: acció, silenci, megaestructures i misteris, que saben captar l'atenció de lector. Veurem com continuarà el viatge d'en Killy ara acompanyat per la Cibo, en el segon volum, que espero tenir aviat, quan també hauria de tenir els dos volums de la Ultimate Edition de Biomega, mentre em vaig comprant i guardant els volums de la nova obra d'en Tsutomu Nihei, Knights of Sidonia, per llegir-los més endavant, dels quals tinc els dos primers, sortint aquest març el volum 5.