dilluns, 21 de gener del 2019

Canalles

Títol: Canalles
Títol original: Rogues
Autors: Diversos autors. Editat per George R. R. Martin i Gardner Dozois
Traducció de: Valentí Martí i Sansaloni
Publicat per: Llibres de l'Encobert. 1a edició: desembre de 2017
Format: Cartoné amb sobrecoberta, 160 x 223 mm, 1112 pàgines
Preu: 29.95 €

El passat desembre de 2017, des de València ens va arribar la notícia que la petita editorial Llibres de l'Encobert havia aconseguit els drets per publicar l'antologia Canalles (Rogues) editada originalment el 2014 per en Gardner Dozois, mort el passat maig de 2018, i pel conegut creador de la saga Cançó de Gel i Foc, George R. R. Martin.

Aquesta antologia recopila 21 històries d'autors diferents cada una d'una temàtica diferents: fantasia, ficció, misteri, bruixeria; però que tenen un element en comú que els seus personatges són uns canalles, uns desvergonyits, uns bergants, uns brivalls i així un seguit de sinònims els quals també podrien titular el llibre en la nostra llengua, la qual té una peculiaritat no és en català estàndard sinó que ho és en la seva variant valenciana.

El contingut de llibre és el següent. En cas que d'algun autor se n'hagi publicat alguna obra en català, ho mencionaré. 

Introducció: Tots estimem els canalles (Everybody loves a rogue), per George R.R. Martin

1. Temps durs sempre (Tough times all over), per Joe Abercrombie: 

En Joe Abercrombie és conegut per la seva trilogia The First Law. En català hem pogut gaudir de la seva trilogia més recent, El mart Trencat, formada per Mig rei, Mig món i Mitja guerra, els quals han estat publicats per Rosa dels vents. En podeu llegir les ressenyes en aquest blog.

A la ciutat de Sipani, un paquet passa per les mans de múltiples personatges, cada un amb un punt de vista diferent, començant per una missatgera la qual li roben el tan ansiat paquet.

2. A què et dediques? (What do you do?), de Gillian Flynn:

La Gillian Flynn és l'autora de Ferides obertes, La part fosca i Perduda, les quals han estat publicades per La Magrana.

Una treballadora sexual que esdevé una lectora d'aures, es contractada per una dona amb un matrimoni fracassat i un inquietant fillastre per purificar la seva casa victoriana.

3. La posada de les set benediccions (The inn of the seven blessings), de Matthew Huges 

En Raffalon, un lladre, es veu interromput dels seus afers quan toca un ídol i es veu obligat a buscar-ne el propietari.

4. Un branquilló tort (Bent twig), de Joe R. Lansadale
 
L'obra és una aventura d'en Hap Collins i en Leonard Pine, els dos personatges populars de l'autor. En Hap s'agafa la llei pel seu compte per rescatar a una jove que va pel mal camí però que és la filla de la seva parella.

5. Bruna Sinagües (Tawny Petticoats), de Michael Swanwick

La història està protagonitzada pels famosos canalles de l'autor, en Darger i l'Excedent (Surplus, en anglès a l'original). En una surrealista Nova Orleans post-utòpica plena de zombis, dos estafadors, anomenats Darger i Excedent, intenten una enorme estafa.

6. Procedència (Provenance), de David W. Ball

El viatge d'un recentment recuperat Caravaggio a través de la guerra i el vessament de sang per arribar fins al present.

7. Els turbulents anys vint (The roaring twenties), de Carrie Vaughn

En els anys de la Llei Seca, el club Estrela Fugaç és freqüentat per gent amb habilitats sobrenaturals.

8. Un any i un dia a l'antiga Theradane (A year and a day in old Theradane), de Scott Lynch

Una lladre retirada és objecte de xantatge i es veu obligada a robar un carrer sencer dins d'un any i un dia.

9. Tira més una nota de metall... (Bad brass), de Bradley Denton

Quan un grup d'estudiants d'un institut intenten vendre uns instruments de vent robats, el seu professor substitut té la intenció de robar-los els beneficis per ensenyar-los una lliçó.

10. Metall pesat (Heavy metal), de Cherie Priest

Un caçador de monstres és requerit a un petit poble que encara s'està recuperant d'un antic desastre ecològic.

11. El significat de l'amor (The meaning of love), de Daniel Abraham

En una ciutat marginal, un príncep fugitiu que hi està amagat, s'ha enamorat d'una jove que serà venuda com a esclava. 

12. Una manera millor de morir (A better way to die), de Paul Cornell

En John Hamilton és un espia del segle XIX que viu en un món on la tecnologia ha seguit un camí molt diferent de la nostra, en la qual es poden manipular plecs multidimensionals. En aquesta història, en Hamilton es troba en conflicte a vida o mort amb algú que coneix molt bé: Una versió jove d'ell mateix. 

13. Mal vistos a Tir (Ill seen in Tyre), de Steven Saylor

De camí a Babilònia, Antípeter, un vell poeta grec, i el seu jove deixeble romà Gordià, s'aturen a la ciutat de Tir (Fenícia, actualment Líban) per obtenir uns vells papirs màgics, els Llibres de la Saviesa Secreta. Els dos personatges són protagonistes d'altres obres de l'autor.

14. Una càrrega d'ivoris (A cargo of ivories), de Garth Nix

Sir Hereward, un cavaller errant, i Mister Fitz, una marioneta bruixot, entren en una casa d'amagat per robar-hi unes figures d'ivoris màgiques, trobant-s'hi alguna sorpresa.

15. Diamants de tequila (Diamonds from tequila), de Walter Jon Williams

En Sean Makin és un actor que està rodant una pel·lícula a Mèxic, la qual potser l'ocasió de la seva vida per triomfar. Però tot es capgira, futur de la pel·lícula i la seva situació, quan una actriu del rodatge és assassinada.

16. La caravana a cap de lloc (The caravan to nowhere), de Phyllis Eisenstein

La història està protagonitzada per l'Alaric el Trobador, personatge aparegut en altres històries de l'autora. L'Alaric s'uneix a una caravana comercial de ruta per un vast desert, en qualitat de músic per entretenir el personal. El desert amaga els seus secrets, tal com ho fa l'Alaric amb un de seu.

17. El curiós cas de les esposes mortes (The curious affair of the dead wives), de Lisa Tuttle

La senyoreta Lane i el senyor Jesperson, detectius, investiguen el misteriós cas d'una jove morta, però que segons sembla, en realitat està viva.

18. Com el Marqués va recuperar l'abric (How the Marquis got his coat back), de Neil Gaiman

De Neil Gaiman en català, en trobem diferent material. Començant pels segells del Grup 62, Estrella Polar i LaButxaca han publicat El Llibre del Cementiri, en formats cartoné i en butxaca, respectivament, i Fanbooks va publicar l'adaptació en còmic en dos volums (vol. 1 i vol. 2). Podeu llegir les ressenyes dels còmics en aquest blog. Estella Polar també ha publicat L'al·lucinant, galàctic i piràtic viatge del pare, El cementiri sense làpides i altres històries negres i L'Ot i els gegants de gel. El segell Empúries va publicar Coraline, la novel·la i el còmic, actualment no disponibles, i també L'agulla i la noia adormida. Anant al Grup Enciclopèdia Catalana, el segell Catedral Books ha publicat Mites Nòrdics. I per acabar, Astiberri va publicar Llops dins les parets.

Aquesta història ens porta a l'estranya Londres de Davall, l'escenari de la famosa novel·la Neverwhere d'en Neil Gaiman, en la qual el Marqués de Carabàs ha de recuperar el seu apreciat abric.

 19. Pròxima sessió (Now showing), de Connie Willis

La Lindsay se'n va a un cinema multisales però també centre comercial a veure una pel·lícula que vol veure. Però ves per on, comprar una entrada i poder accedir a la sala, serà realment tota una pel·lícula on ella en serà la protagonista.

20. L'arbre del llamp (The lightning tree), de Patrick Rothfuss

D'en Patrick Rothfuss, s'ha publicat en català els dos primers llibres de la saga Crònica de l'assassí de reis: El nom del vent i El temor d'un home savi. També com a història addicional d'aquesta saga s'ha publicat La música del silenci. Tot ha està publicat per Rosa dels Vents.

Provenint d'aquesta saga, en aquest relat viurem un dia normal d'en Bast, l'ajudant de l'hostaler de la fonda Pedra Fita, en el qual ensenyarà coses però també n'aprendrà.

21. El príncep canalla o el germà d'un rei (The rogue prince, or, a king's brother), de George R. R. Martin

D'en George R. R. Martin, un dels grans autors actuals de fantasia, ens ha arribat en català, els cinc primers llibres de la seva saga Cançó de gel i foc dels set que haurà de tenir: Joc de trons, Xoc de reis, Tempesta d'espases, Festí de corbs i Dansa amb dracs. A més el novembre del 2018, ens va arribar Foc i Sang, una preqüela de la saga, amb la casa Targaryen com a protagonista. Tot aquest material ha està publicat per Alfaguara. Per altra banda, Estrella Polar i Fanbooks han publicat els còmics que adapten el llibre Joc de Trons, malauradament només tres del quatre (vol. 1, vol. 2 i vol. 3). Podeu llegir les ressenyes tant dels llibres com dels còmics en aquest blog. I per acabar des de Bromera, ens va arribar el conte El drac de gel, del qual també en podeu llegir una ressenya aquí.

Ens situem a Westeros de la saga Cançó de gel i foc, més d'un segle abans de l'inici dels fets ocorreguts a Joc de trons, el primer llibre d'aquesta saga. Per tant ens trobem davant d'una preqüela. Té com a protagonista el príncep Daemon Targaryen, del quan en coneixerem part de la seva vida i la del seu germà gran, el rei Viserys I. El relat acaba amb la mort del rei, donant a lloc el que es coneix amb La Dansa dels Dracs, la guerra civil on dos Targaryen, fills del rei Viserys I, es van disputar el Tron de Ferro, la Rhaenyra i l'Aegon II. Però això ja és una altra història. 

Aquest relat també està inclòs al mencionat Foc i Sang, formant part del capítol "Els hereus del drac - la qüestió successòria". Ja tenint aquest llibre m'he permès una ràpida comparació. El que s'explica en un lloc succeeix a l'altre, he vist però algun paràgraf que no apareix en un lloc o altre, més que res per aprofundir en el context d'on està publicat.

Pel que fa a la traducció, independentment que aquest relat sigui en català valencià i Foc i Sang en català estàndard, ambdós casos segueixen la traducció establerta als cincs llibres publicats de la saga, excepte aquells termes que siguin de "nova aparició" en català, però la diferència és lleugera. Ara bé, hi ha un però important per a mi. Per raons que no conec, el continent de Westeros, terme original i utilitzat en català als cinc llibres de la saga i també a Foc i Sang, aquí en aquest relat és anomenat Ponent, derivat del terme castellà Poniente. Independentment d'això, l'he gaudit igualment, com també he fet amb les altres històries incloses en aquesta antologia.

Canalles fou un regal de Reis de 2018, començant-lo poc després i acabant-lo just ara, un any després. Tot i que les primeres històries les vaig llegir seguides, el fet de tractar-se de relats independents, va donar lloc que fes un parèntesi, o bé també llegint-les tot pausadament, i amb espais temporals entre elles. Ara però les últimes històries que em quedaven les he llegit amb poc més d'una setmana.

Ens trobem amb un excel·lent recull que ens permet conèixer tota mena d'històries cada una amb els seus canalles, en alguns casos en són els protagonistes, en altres casos, els canalles són uns altres. Històries de tots colors, escrites per grans escriptors molts d'ells havent rebut molts premis. És doncs tota una satisfacció l'interès i la feina que hi ha hagut per part de Llibres de l'Encobert per haver-nos portat aquest llibre en la nostra llengua en la seva varietat valenciana, que sempre s'agraeix llegir en altres varietats, que a Catalunya en el meu cas, estem molt i massa acostumats llegir en l'estàndard, que ens fa perdre la riquesa de la nostra llengua.