dijous, 24 de gener del 2019

Usagi Yojimbo Saga Libro 3

Títol original: The Usagi Yojimbo Saga Book 3
Autor: Stan Sakai
Traducció de: Nacho Bentz
Col·lecció: Independientes USA
Publicat per: Planeta Cómic, desembre de 2018
Format: Rústic, 616 pàgines, 168 x 257 mm, B/N i color
Preu: 35€


Com a novetat de desembre de 2018, Planeta Cómic va publicar el tercer volum integral d'Usagi Yojimbo Saga. Així aquest integral recopila els números 31 a 52 dels comic-books de Usagi Yojimbo Volume Three de Dark Horse, a més d'altres històries del núm. 140 de Dark Horse Presents, Dark Horse Presents Annual 1999, Dark Horse Maverick 2001, i els números 20 a 23 de Dark Horse Extra; tot aquest publicats per Dark Horse Comics, i també el núm. 97 de Wizard: The Comics Magazine, publicat per Gareb Shamus Enterprises, Inc; i Oni Double Feature núm. 11, publicat per Oni Press. Dit d'una altra manera, aquest tercer integral inclou els volums recopilatoris números 14, 15 i 16, els respectius Máscara de demonio (Demon mask), Segadora II: Viaje al Santuario Atsuta (Grasscutter II: Journey to Atsuta Shriner) i La Luna Encapotada (The shrouded Moon), o  Halo de Luna, al volum recopilatori.


El nom del primer volum que s'inclou, Máscara de Demonio, prové de la història de tres capítols titulada El misterio de la máscara de demonio, on es relata una aventura de l'Usagi on haurà de fer front a un misteriós assassí que porta un màscara de dimoni, amb un regust final amarg. Acompanyen aquesta història, d'altres amb algunes de ben curtes, d'una o poques pàgines. Veurem l'Usagi mostrant totes les seves cares, des de la guerrera, a la prudent, passant per la impulsiva i fins i tot la de murri, lleugerament dolentot. Tornarem a tenir el petit Usagi com a deixeble d'en Katsuichi, i amb ell la primera trobada del petit conill amb la llavors també petita Tomoe Ame. Apareix per primer cop, el ronin i caçadimonis Sasuké, un guillot misteriós, qui fa pinta que reapareixerà, en contra del que voldria l'Usagi. La darrera història, Reunión, serveix per introduir-nos al segon volum que s'inclou en aquest integral. L'Usagi arriba al temple del sacerdot Sanshobo, on també hi ha en Gen, per tal de portar l'espasa Segadora cap al temple Atsuta.  També inclou un capítol a tot color, Tsuru, acolorit per en Tom Luth, el colorista de les portades dels números individuals.
 
Tot continuant el capítol anterior, Reunión, i com a segona part del volum Segadora, inclòs a Usagi Yojimbo Saga Libro 2, tenim aquest volum titulat Segadora II: Viaje al Santuario Atsuta. L'Usagi, en Gen i el Sacerdot Sanshobo, emprenen un llarg viatge cap al Santuari Atsuta per dipositar-hi l'espasa dels déus, la Segadora, i així estigui protegida pels segles un lloc tan sagrat com aquest santuari. Però el camí d'aquests tres no serà pas senzill. Alguns faran tot el possible per obtenir-la i ja que l'espasa que és tot un símbol, la pretenen utilitzar per obtenir poder. Per una banda tenim els ninges Neko (Gat) i per l'altra els temibles ninges Komori (Rat-penat). Però a més, com ja hem vist en anteriors capítols on hi surten els Neko, hi haurà friccions entre la kashira Chizu i el chunin Kagemaru, tenint objectius diferents envers l'espasa. Serà una història, on per tal que l'Usagi i companyia pugin portar a terme la seva missió hi hauran moltes morts, i algunes de lamentables.
 
Acabem l'integral amb La luna encapotada. Després de separar-se d'en Sanshobo, l'Usagi empren el camí cap al temple Kitanoji. En Gen l'acompanyarà fins que decideixi canviar de ruta. Així que en una primera aventura decideixen fer dines fàcilment, tot ficant-se en un conflicte entre bandes però la cosa no els hi sortirà com volien. Per altra banda, finalment en Kagmaru finalment pren el control dels ninja Neko, i la Chizu malgrat poder fugir de l'emboscada, en surt en molt mal estat. A més a més i per una altra banda, algú terrorific està buscant l'Usagi. Es tracta de l'espadatxina Inazuma la qual fou posseïda per l'esperit maligne d'en Jei (Saga vol. 2: Segadora, desenllaç). Tornant amb l'Usagi i en Gen, es retroben amb la Kitsune, qui està ficada en un bon merder. Resolt això, l'Usagi continua el seu propi camí cap a Kitanoji, mentre en Gen i la Kitsune, segueixen un altre camí. Es llavors quan coneixerem la història passada de la Kitsune. Finalment aquests dos també es separen. A Kitanoji, és on tindrà lloc un duel entre en Katsuichi i Nakamura Koji, antics rivals.

Aquest tercer volum integral està estructurat com els altres volum integrals de UJ Saga. Per començar tenim una pàgina presentant-nos els personatges principals. Tot seguit ja venen els diversos capítols separats segons el volum on originalment van ser inclosos, inclouen-t'hi també les introduccions dels tres volums originals (Paul Dini, Greg Rucka i Scott Shaw!). Seguidament, com a material extra però alhora important, tenim un conjunt de notes de l'Stan Sakai, sobre els aspectes japonesos que apareixen a llarg del llibre, dient-nos quines han estat les seves fonts d'informació. Per acabar hi ha les portades en color tant del números individuals com dels tres volums. Els colors són d'en Tom Luth, excepte per aquelles pintades pel mateix Sakai.També hi ha una una il·lustració de Frank Miller i acolorida per Laura Martin, i una dibuixada per l'Stan Sakai i acolorida per Pat Duke. A més de dos dibuixos en blanc i negre de Andi Watson i Mark Crilley, respectivament. A la solapa posterior s'hi mostren les portades dels volums integrals publicats. Així hi surten els dos de l'etapa Fantagraphics, i els volums 1 i 2 de UJ Saga

També mencionar dos errors que he vist, a l'índex pel tercer volum hi posa Sombras grises quan hauria de ser La luna encapotada, i  la pàgina 539, a la vinyeta del mig hi ha dos textos intercanviats.

De moment, Planeta no ha comunicat quan sortirà el quart llibre d'Usagi Yojimbo Saga, esperem que de cara la primavera.

  
The Usagi Yojimbo Saga Book 4, Dark Horse Comics, Agost 2015