divendres, 18 de gener del 2019

Doctor Who. 11a temporada i Especial Cap d'Any 2019

Després de reveure l'última etapa d'en Peter Capaldi com a Doctor, tot seguit he començat amb l'onzena temporada de Doctor Who, en la qual el paper del Senyor del Temps, en la seva tretzena encarnació, és interpretat per la Jodie Whittaker. Podríem dir que ja estàvem avisats. No és el primer Senyor del Temps que sabem que ha canviat de sexe, el més conegut és l'Amo en la seva darrera encarnació, la Missy. Simplement tocava fer el pas i que fos el protagonista qui fes el canvi, i finalment ha arribat, cosa que es va saber el juliol de l'any passat, un cop acabada la desena temporada, tot esperant l'Especial de Nadal de 2017 on tindria lloc la regeneració.

Comencem així amb el primer episodi, The woman who fell to Earth (La dona que va caure a la Terra), estrenat el 7 d'octubre de 2018. El títol és un recordatori de l'última situació on es trobava el Doctor o ara millor la Doctora. Tot just acabada de regenerar, cau del TARDIS en direcció a la Terra, i cau justament sobre un tren que està sent atacat per un ésser extraterrestre. Encara acabant el procés de regeneració, amb algun problema físic, també de memòria, fins més endavant no es recordarà del seu nom, però activa des del primer moment, ajudarà els seus nous amics presents també al tren a resoldre l'amenaça extraterrestre, un guerrer Stenza, que pertorba la pau i tranquil·litat de la ciutat de Sheffield (Anglaterra), i tot sense tenir el suport del TARDIS desaparegut en algun lloc. La veurem explicar que suposa per un Senyor del Temps la regeneració, la veurem construir un tornavís sònic, la veurem actuar com sempre ha fet en les seves anteriors vides, i finalment la veurem canviar-se de roba, que estava feta pols. Nou Doctor, nova roba. Els seus nous companys són el jove Ryan Sinclair (Tosin Cole) que treballa de mosso de magatzem, la jove oficial de policia Yasmin "Yaz" Khan (Mandip Gill), i en Graham O'Brien (Bradly Walsh), jubilat, antic conductor de busos i també mencionar la breument companya per només aquest episodi, la Grace O'Brien (Sharon D Clarke), esposa de l'anterior i àvia d'en Ryan.





Continuem amb The Ghost Monument (El Monument Fantasma). Tot rastrejant el TARDIS, la Doctora i accidentalment els seus tres nous companys, en Ryan, la Yaz i en Graham van a parar a un planeta anomenat Desolació, on s'està a punt de celebrar la darrera etapa d'un rally espacial. Són dos concursants els que hi han arribat, i per guanyar des del punt d'inici hauran d'arribar tot caminant fins al punt final d'etapa, allà on hi ha el dit Monument Fantasma que vés per on és el TARDIS, cosa que donarà lloc que la Doctora i els seus tres companys vagin amb els dos finalistes. Però el camí estarà ple de perills. En aquest episodi hi ha tres elements que s'han de tenir en compte. El primer és que l'estat en què es troba el planeta és culpa dels Stenza, el que indica que tindran importància durant la temporada. El segon és que es farà menció a un element relacionat amb la Doctora, cosa que la pertorba: The Timeless Child (El nen intemporal). I el tercer és està relacionat amb el TARDIS. Quan la Doctora i els altres tres hi entren veuran i veurem com a patit un important redisseny interior i algun també exterior.


El tercer episodi rep el nom de Rosa, amb motiu de que els protagonistes tot intentant tornar a Sheffield aniran a parar a la ciutat de Montgomery (Alabama, EUA) del 1955, on justament coneixeran la Rosa Parks. Amb algú intentant que la Rosa Parks no faci la gesta de l'autobús que va iniciar el moviment anit-segregacionista, els nostres viatgers justament hauran de fer el possible perquè la història no es modifiqui. Un episodi amb un rerefons molt actual.


Continuem amb Arachnids in the UK (Aràcnids al Regne Unit). Finalment els nostres protagonistes tornen a Sheffield, aterrant el TARDIS mitja hora després que els quatre iniciessin el viatge, tot i que per ells han passat molt més temps. Amb molt de temps al davant, la Doctora visita la llar de la Yaz, així coneixent els seus pares, en Hakim i la Najia, i sa germana, la Sonya. Però ves per on, el que havia de ser una estada tranquil·la, aviat es complica quan van descobrint que la ciutat té problemes amb les aranyes, algunes d'ells més grans del normal, gegants. Havent resolt la situació els tres fins ara acompanyants de la Doctora, decideixen ser-ho, cadascú pels seus propis motius, tal com diuen, formant l'Equip TARDIS.


Arribem al cinquè episodi, The Tsuranga conundrum (L'endevinalla Tsuranga). L'Equip TARDIS va a parar a la nau mèdica Tsuranga (segle LXVII). I ver per on, la nau és assaltada per un alienígena que es cruspeix la matèria no orgànica, posant en perill la mateixa nau i en conseqüència tothom qui hi ha. Caldrà aturar l'intrús abans no sigui massa tard.


Comencem amb la segona meitat de la temporada amb Demons of the Punjab (Dimonis del Panjab). Encuriosida la Yaz per la vida de la seva àvia materna, l'Umbreen; malgrat les reticències inicials de la Doctora, l'Equip TARDIS anirà a parar al Panjab on coneixeran una jove Umbreen, evitant això sí interferir en la història. Ara bé arriben justament a l'agost de 1947, és quan té lloc la Partició de l'India, que va donar lloc als actuals estats de l'Índia, el Pakistan i també Bangla Desh, amb tot el conflicte que això va ocasionar. A més però no són els únics forasters que hi ha. Uns misteriosos alienígenes també hi són presents.


Continuem amb Kerblam!. La Doctora i companys estan viatjant amb el TARDIS quan un repartidor de Kerblam!, el servei de missatgeria més gran de la galàxia, apareix donant-li un paquet a la Doctora, on a dins hi ha un barret fez, com aquell que havia portat el seu jo anterior Onzè Doctor. Però el més intrigant és un missatge a la targeta d'enviament on hi ha dues cridaneres paraules "Help me" o sigui "Ajuda'm". Davant d'això l'Equip  TARDIS farà camí cap a les instal·lacions de Kerblam! per saber qui necessita ajuda i per què.


Arribem al vuitè episodi amb The witchfinders (Caçadors de bruixes). L'Equip TARDIS aterra a l'Anglaterra del segle XVII, trobant-se enmig d'un judici contra bruixes. Malgrat la política de l Doctora de no interferir en el passat, ho acabaran fent, tot descobrint que s'amaga darrera de les acusacions de bruixes que han comportat la mort de tantes dones allà on són.

Continuem amb el penúltim episodi de la temporada: It takes you away (Se t'emporta). En el present (2018), la Doctora i companys arriben en una casa aïllada situada als fiords noruecs on troben una nena espantada i amagada sola, esperant que torni el seu pare. A l'exterior hi ha un monstre que s'emporta la gent. A més dins de casa hi ha un mirall que no reflecteix correctament com hauria de fer-ho. La Doctora i els seus amics hauran d'esbrinar què està passant.

I arribem al desè i últim episodi de l'onzena temporada: The battle of Ranskoor Av Kolos (La batalla de Ranskoor Av Kolos).  L'equip TARDIS seguint uns senyals d'auxili arriben al planeta Ranskoor Av Kolos. Veuran com el planeta ha estat afectat per una misteriosa batalla que ha involucrat a moltes naus i diversa gent. Troben un supervivent de la batalla, en Paltraki, amb la memòria afectada per culpa del planeta, però quan li posen un bloquejador neural, aquest va recuperant els records i de mica en mica es van assabentant del que ha passat. I ves per on, darrere de  tot plegat hi ha el guerrer Stenza, en Tzim-Sha que apareix al primer episodi, i que tot i pensant que fou derrotat llavors i que no el tornarien a veure, va sobreviure sent molt més poderós i perillós que abans. En ser derrotat va comportar que anés a parar a aquest planeta, justament apareixent davant de dos Ux, l'Andinio i en Delph, creient aquests que és el seu Creador. Així en Tzim-Sha en la seva nova condició de déu, combinant la tecnologia stenza i els grans poders dels dos Ux, durant mil·lennis s'ha anat preparant per venjar-se de qui va al seu dia el va derrotar, la Doctora.



Ara l'Equip TARDIS hauran de fer mans i mànigues per aturar els plans d'en Tzim-Sha, ja que no només ells estan en perill siné també el mateix planeta Terra. La seva reaparició, també serveix per tancar el període de dol d'en Graham i en Ryan per la mort de la Grace, que es va produir just al primer episodi, per culpa de les actuacions d'en Tzim-Sha, per això al resum del primer episodi parlo de "breument companya", i ha estat un tema recurrent al llarg de la temporada.

Els plans d'en Tzim-Sha acaben frustrats, i ell engarjolat per l'eternitat. Això dóna a lloc a que hi pugui haver un possible futur retorn si mai és alliberat, o bé millor i crec que més interessant és aprofundir amb els stenza, per tant amb l'aparició d'altres individus.

Segurament hi ha hagut finals de temporada molt més èpics, ja que normalment han constat de 2 o 3 episodis, i aquest cop només un, tot i això aquest té grans moments, a més serveix per tancar els fets del primer episodi.

I finalitzada l'onzena temporada, toca l'Especial de Cap d'Any de 2019, titulat Resolution (Resolució o Propòsit). Si els enemics que han aparegut al llarg de la temporada han estat inèdits, nous, ara en aquest especial recuperem un dels grans enemics del Doctor, els Daleks.

El segle IX, una de les criatures més perilloses de l'univers va arribar a la Terra, un Dalek, un explorador de la seva espècie. Llavors tres tribus van unir-se i el van poder derrotar, separant-lo en tres parts i enterrant-lo en tres llocs ben distants. Ara, dia de Cap d'Any de 2019, a Sheffield, el Dalek ha ressuscitat i s'ha reunificat, però en el seu aspecte orgànic, així que parasita i controla una noia, la Lin, per tal de reconstruir la seva armadura, i tenint com a principal objectiu fer venir la flota Dalek per així reclamar la Terra per a ells. Comença doncs un compte enrere per aturar el Dalek que anirà un pas per davant de la Doctora i companyia, afegint-se en aquest aventura en Mitch, company de feina de la Lin i també l'Aaron, el pare d'en Ryan, mencionat en diferents moments de la temporada. Enmig del perill, pare i fill arreglaran els seus problemes, alhora que l'Aaron tindrà un paper clau en la derrota del Dalex explorador. Una història on entendre el passat serà també clau per resoldre el present. Un especial èpic, on malgrat que els Daleks han aparegut infinites vegades, s'ha sabut innovar amb aquest Dalek explorador. Sempre hi tenen coses noves a mostrar-nos.



 

Per la 12a temporada de Doctor Who segons sembla ens haurem d'esperar tot un any, no arribarà fins a principis de 2020.


Altres entrades de Doctor Who a Planeta Sigarra:

Sèrie de televisió (Nova etapa):
 Novè Doctor 
 Desè Doctor
Onzè Doctor
Dotzè Doctor 

Còmics: