dissabte, 23 de febrer del 2019

Gunnm Last Order vol. 1

Títol: Gunnm Last Order vol. 1
Títol original: Gunnm Last Order (銃夢 Last Order New Edition) vol. 1
Autor: Yukito Kishiro
Traducció de: Gustavo Álvarez
Publicat per: Editorial Ivrea, gener 2019.
Format: Rústic amb sobrecoberta  - Volum A5 (15x21 cm) - 336 pàgines - B/N i color
Preu: 15€

Amb el final de la publicació de la sèrie original de Gunnm, eren moltes les preguntes a l'Editorial Ivrea si també publicaria la seva continuació anomenada Gunnm Last Order. La resposta va arribar al passat Saló del Manga de Barcelona de 2018, quan Ivrea, a la seva presentació de novetats, va anunciar que així mateix posseïa de Gunnm Last Order, també d'en Yukito Kishiro, que originalment  es va publicar del novembre de 2000 al gener de 2014, i recopilant-se els seus capítols en 19 volums. 

Ara bé, no va anunciar l'edició de 19 volums, sinó la New Edition, de 12 volums, en format A5, o dit en altres paraules en Edició Definitiva. Comportant doncs que la segona sèrie de Gunnm tindria una mida major  a la primera sèrie de recent publicació per Ivrea com també a la tercera part Gunnm Mars Chronicle sent publicada per Planeta Cómic. El seu primer volum es va posar a la venda aquest passat gener, que sortint amb una periodicitat mensual, ocuparà tot el 2019.

El volum 9 de Gunnm, inclou tres capítols finals (La conquista de Salem part I i part II, i Epílogo), els quals al seu dia en Yukito Kishiro, a causa d'uns problemes de salut, va crear per tancar la història. Ara bé quan va decidir continuar la història, aquests tres es van ignorar, i la continuació o sigui Gunnm Last Order, continuava a partir del capítol anterior a aquests tres, el número 51 Epitafio. En aquest, les últimes vinyetes, mostren com la Gallycau en una trampa, un ninot bomba l'atrapa i explota i ella totalment destruïda. Finalment apareix en Desty Nova, el qual agafa un tros de cervell de la Gally.

Així doncs, en els primers compassos de Gunnm Last Order, situem-nos a Salem, la ciutat flotant, veiem en Desty Nova que regenera el cervell de la Gally, creant-li un nou cos, l'Imaginos, tot gràcies a la seva ciència i tecnologia, a més a més, gràcies a la regeneració del seu cervell ha recuperat més antics records de la seva infància: la Gally, o Yoko, tal com es diu realment, ha recordat de qui va aprendre el seu estil de lluita Panzer Kunst. Quan la Gally finalment es desperta veu com Salem està en caos, ja que una setmana abans en Desty Nova va revelar a Salem, el secret dels salemians. Quan un salemià arriba als 19 anys, se li substitueix el cervell per un xip. En fer-se públic aquest fet va comportar que molts adults entressin en xoc, alguns ho van suportar, d'altres es van suïcidar, a més d'obrir-se una guerra entre adults i no-adults. La Gally però no només es troba amb aquesta caòtica situació, sinó que a més, es retroba amb en Desty Nova, amb els seus nous sequaços, creant-se entre ells dos una estranya relació, provenint d'una antiga enemistat. En mig de tot el merder, la Gally té com a objectiu trobar la seva amiga salemiana Lou Collins.

Les diverses edicions espanyoles
  
Com la sèrie original, Gunnm Last Order també fou publicada per Planeta DeAgostini Comics (ara Planeta Cómic). Aquella edició va tenir diferents formats al llarg de la seva publicació. Primerament va ser publicada en mitjos volums, per més endavant ja publicar-la en volums sencers, variant la periodicitat i ja  faltant-ne quatre volums pel final hi va haver una llarga pausa llarga motivada per canvis editorials al Japó. Vegem-ne la història, informació de la qual extrec de Listado Manga.

- Els 12 mitjos volums en castellà del número 1 al 12, publicats del març de 2004 al març de 2005, corresponen als volums japonesos 1 al 6.
- Els 13 volums complets en castellà del número 13 al 25 corresponen als volums japonesos del 7 al 19. Del 13 al 21 van ser publicats del novembre del 2005 al novembre de 2011, i els quatre volums finals, del 22 al 25, foren publicats de l'octubre de 2014 al maig de 2016.

Per altra banda hi ha el tema de canvi d'editorial.

- Els primers 15 volums van ser editats per Shueisha al Japó.
- A partir del volum japonès 16 (equivalent al volum espanyol núm. 22) al 19 (el 25 espanyol) l'editorial va passar a ser Kodansha, reeditant també els 15 anteriors i canviant el disseny de les portades.

Tots aquests canvis, fins a aquesta nova reedició, donaven lloc a què només es poguessin trobar al mercat els últims 4 volums amb certa facilitat. Així doncs amb la nova edició d'Ivrea de la sèrie original, era necessària una nova edició de Gunnm Last Order, que no ha tardat gens i caient a mans de la mateixa Ivrea

Aquesta nova edició com ja he dit correspon a la New Edition, passant de 19 a 12 volums, els quals són en format B6 de 300 a 450 pàgines, en sentit de lectura oriental i incloent pàgines a color. Cada volum porta sobrecobertes iguals que la japonesa, només modificant lleugerament la part del llom, i a més la sobrecoberta presenta detalls tinta metal·litzada.

Gunnm, Gunnm Last Order i... Gunnm Mars Chronicle

Les aventures de la Gally no s'acaba amb Gunnm Last Order sinó que hi ha una tercera part, la mencionada Gunnm Mars Chronicle. Aquesta és una sèrie oberta, comptant fins al moment amb 6 volums, la qual està sent publicada per Planeta, des del passat març de 2018, i havent publicat fins al moment 5 volums, el darrer aquest febrer de 2019.

Gunnm Mars Chronicle vol. 5, Planeta Cómic, febrer 2019
 
Així doncs, el dia d'avui també la Gunnm original publicada completament en 9 volums per part d'Ivrea. La mateixa editorial ha començat a publicar la segona part, Gunnm Last Order, la qual es completarà durant aquell llarg, i per altra banda tenim Planeta Cómic que està publicant la tercera part, Gunnm Mars Chronicle. En el meu cas, vaig comprant els volums d'aquesta tercera part, tot reservant-me'ls, i així començar la seva lectura per quan acabi Last Order, llegint-ho tot correctament, una part rere l'altre.