dijous, 27 de juny del 2019

Mortadel·lo i Filemó. Da Vinci, el pintamona... Lisa

Títol: Mortadel·lo i Filemó. Da Vinci, el pintamona... Lisa
Títol original: Mortadelo y Filemón. Da Vinci, el pintamona... Lisa
Autors: Francisco Ibáñez (guió i dibuix), Rubén Larrea (color i composició), Juan Manuel Muñoz (tinta pàgines interiors) i Cristina Ruiz (ròtuls)
Traducció de: Emma de Porrata-Doria Botey
Col·lecció: Mestres de l'Humor núm. 52
Publicat per: Bruguera, abril de 2019
Format: Cartoné, 48 pàgines, Color
Preu: 13,90€



Aquest passat abril va sortir una nova aventura de Mortadel·lo i Filemó, titulada Da Vinci, el pintamona... Lisa, sent el segon àlbum de la col·lecció Mestres de l'Humor publicat sota el recuperat segell Bruguera, d'ençà que Penguin Random House va comprar Ediciones B.

En Bacteri aconsegueix aïllar l'ADN d'un dels inventors i artistes més important la història, en Leonardo da Vinci. Però té l'ocurrència de guardar el preparat en una ampolla de gasosa i vés per on en Mortadel·lo que té set s'ho veu, i així quan fa efecte, l'agent de la TIA es transforma am en Da Vinci, o més ben dit en una peculiar barreja entre els dos individus. Tindrà com a objectiu dibuixar la seva pròpia Mona Lisa, que serà l'Ofèlia, i  entre intent i intent de dibuixar-la, sempre ficant la pota també mostrarà la seva capacitat inventiva, crearà tota mena d'aparells i màquines, com les voladores, sent marca de la casa Da Vinci. I entre una cosa i una altra tota persona vivent que el rodegi, començant per la mateixa Ofèlia, passant per en Filemó, en Súper o fins i tot el Director General, es veuran afectats per la brillantor d'en Mortadel·lo da Vinci, i de retruc ell també. I sembla que no hi ha manera  de què passin els efectes del preparat per tal que tot torni a la normalitat.

És una història d'humor i entretinguda que homenatja l'artista florentí en el cinquè centenari de la seva mort. Però cal dir que la història acaba sent repetitiva en haver-hi diversos cicles d'intents de dibuixar la Mona Lisa i mostrar invents. No en va els diversos invents que es mostren i les circumstàncies en  què s'utilitzen com també les diverses i peculiars maneres de dibuixar l'Ofèlia donen variabilitat a aquesta repetició.

Per acabar, comentar que a principis de mes es va posar a la venda el número 53 de la col·lecció Mestres de l'Humor. Aquest cop està dedicat al Mundial de Bàsquet d'aquest any. En Mortadel·lo i en Filemó han anat a diversos Jocs olímpics i a Mundials de futbol, però de bàsquet diria que és el primer cop, si més no que s'hagi publicat en català. 

Mortadel·lo i Filemó. Mundial de Bàsquet 2019, Bruguera, juny de 2019