dilluns, 3 de juny del 2019

Peter Hipnos

Títol: Peter Hipnos
Autor: Josep Maria Beà
Col·lecció: Todo Beà núm. 4 
Publicat per: Ediciones Trilita, març 2019
Format: Cartoné, 52 pàgines, 245 X 325 mm, B/N
Preu: 19,8€




El passat mes de març, Trilita Ediciones va reeditar una nova obra d'en Josep Maria Beà, Peter Hipnos, la qual va ser la meva primera compra del 37 Comic Barcelona

Peter Hipnos és una sèrie d'historietes de fantasia protagonitzades per un noiet anomenat Peter Hipnos en la qual trencant la seva quotidianitat es troba amb situacions amb les quals es veu arrossegat a viatjar per mons fantàstics i inimaginables concorreguts per tots tipus d'éssers. 

 Nascut com a Tales of Peter Hypnos, té una complexa trajectòria editorial. Segons Tebeosfera, en Josep Maria Bèa va crear la sèrie per a l'agència Selecciones Ilustradas, que la va vendre als EUA a Warren Publishing i, presumiblement, a Austràlia a Gredown. A Warren va començar a editar-se el 1976, però no es van publicar tots els capítols de la sèrie, només tres, en tres números de la revista Eerie. Aquests tres episodis serien traduïts a Espanya pel segell Garbo, en les capçaleres Spirit i Vampus. Ves per on, però per voler introduir l'autor en una secció especial de la revista espanyola Spirit (de Garbo), una de les historietes de Peter Hypnos va aparèixer publicada a Espanya a l'estiu de 1975, abans que als EUA.

El 1976, també, la sèrie es va publicar a Austràlia en un llibre editat per Gredown (presumptament subministrada per Selecciones Ilustradas). En aquesta publicació van aparèixer set capítols, quatre dels quals no van ser publicats per Warren. 


En Beà va recuperar la sèrie per al públic espanyol publicant cinc capítols a la revista Rambla, entre els anys 1983 i 1984. El 1985 es van recopilar en un àlbum del segell Intermagen, però de nou només els cinc capítols ja coneguts a Espanya, quedant-ne dos d'inèdits en castellà.


Finalment, tenim aquesta nova edició per part de Trilita que recopila els 5 capítols publicats per  Intermagen, i quedant doncs també inèdits els dos publicats exclusivament a Austràlia: Games Around Reality i Short Trip To Old Age, recopilats juntament amb els altres 5 a The monster factory per Gredown (1976).

Vegem els 5 capítols que conté aquesta edició i on prèviament també s'han publicat:

- Monstruos. Publicat a Sprit núm. 2 (Garbo, juny 1975) com La fábrica de monstruos, an Eerie núm. 72 (Warren, febrer de 1976) amb el títol The Incredible People-Making Machines, i a Rambla Especial Aniversario (maig-juny de 1984).
- La llave de plata. Publicar a Eerie núm. 76 (Warren, agost de 1976) com a The Silver Key, a Vampus núm. 61 (Garbo, Setembre de 1976), i a Rambla núm. 18 (maig de 1984).
La solución en el espejo. Publicado a Rambla núm 15 (febrer de 1984).
- Viaje al inconsciente. Publicat a Rambla Extra Navidad (desembre de1983).
- El final. Publicar a Eerie núm. 73 (Warren, març de 1976) com a Voyage To The Final Hole, a Vampus núm. 60 (Garbo, agost de 1976) com a Viaje al agujero final i a Rambla núm. 17 (abril de 1984) com a El orificio final.

Per aquesta nova edició el mateix Beà ha realitzat una nova portada, en la qual la il·lustració està creada a partir de gravats vuitcentistes (segle XIX), també presents al llarg de les diverses historietes, tot fent un mosaic amb el seu estil de dibuix, que és el que dóna encant i particularitat a Peter Hipnos, juntament amb l'argument de les històries.  El llibre compta amb un pròleg amb un text d'en Will Eisner publicat originalment a la revista Spirit núm. 2 (Garbo, juny de 1976).

La recuperació de les obres d'en Beà sempre són molt benvingudes, i Trilita ens porten unes molt magnífiques reedicions i aquesta de Peter Hipnos també ho és, només lamentar l'absència de les dues historietes inèdites en castellà per desig de l'autor, que comporta que no sigui del tot completa. 



Aventures of Peter Hypnos. The monster factory (Gredwon, 1976) i 
Peter Hipnos (Intermagen, 1985)