dimecres, 12 de desembre del 2018

Lupin III vol. 1

Títol: Lupin III vol. 1
Títol original: Lupin Sansei (ルパン三世, Lupin III (Tercer) vol. 1 
Autor: Monkey Punch (Kazuhiko Katô)
Traducció de: Marc Bernabé (Daruma Serveis Lingüístics)
Publicat per: Panini Comics, agost de 2018
Format: Volum doble B6 - 130x180 mm - Rústic amb sobrecobertes - 400 pàgines - B/N
Preu: 13.95€





Lupin III és una obra amb una gran trajectòria a la seva esquena. El seu autor és en Kazuhiko Katô conegut sota el seu àlies Monkey Punch. El primer  capítol del manga amb el qual es va iniciar aquest univers del manga i anime, fou publicat el 10 d'agost de 1967 a la revista Weekly Manga Action de l'editorial Futabasha, i l'últim capítol es va publicar el 27 d'abril de 1972, donant a lloc un total de 130 episodis i recopilats en 14 volums. Més correctament aquesta publicació es va fer en dues tongades, una de 94 capítols del 10 d'agost de 1967 al 22 de maig de 1969 i una segona de 36 capítols del 12 d'agost del 1971 al 27 d'abril del 1972.

Tot i que més o menys tenia coneixement de l'existència d'aquesta, ja que com he dit és tot univers, del qual s'han originat altres mangues, animes, pel·lícules i videojocs, el meu primer contacte directe amb Lupin III fou ara fa dos anys, finals de desembre del 2016 quan vaig mirar una de les seves pel·lícules: El castell de Cagliostro, estrenada el 1979, pel fet d'haver estat doblada en català i també perquè el seu director és el tan conegut actualment Hayao Miyazaki, que llavors encara no havia creat l'Studio Ghibli. Aquesta fou la  primera pel·lícula d'animació que va dirigir.

La primera edició espanyola del manga fou per part d'Ediciones Mangaline que en va publicar una edició de 5 volums entre l'octubre de 2006 i  el juny de 2007 i anomenant-lo Lupin The IIIrd.  Enguany Panini Comics ha recuperat l'obra, llançant el primer volum el passat agost i tenint una periodicitat bimestral, el segon va sortir a l'octubre i aquest desembre surt el tercer. Constarà de 7 volums en total. Així que amb el meu interès per clàssics del manga o bé per noves versions d'aquests, gràcies a aquesta nova edició estic coneixent un clàssic de fama internacional, i que aprofitant el passat Saló del Manga, vaig comprar-ne els dos primers volums.

Feta la introducció, Lupin III ens presenta un personatge del mateix nom el qual és un lladre. Aquest segons l'autor és el nét del lladre de quant blanc Arsène Lupin, personatge de novel·la creat per en Maurice Leblanc. D'aquí que en Lupin III també es conegui com a Arsène Lupin III, encara que el nom Arsène no s'utilitzi al manga, si més no al primer volum, que és el que he llegit. Això va donar lloc que per qüestions de dret d'autor durant molt de temps, fora del Japó, no es pogués utilitzar el nom "Lupin" i aquest fos reanomenat com "Rupan" o "Wolf", justament a la versió catalana de El castell de Cagliostro, és anomenat d'aquesta darrera manera.

Respecte a aquest primer volum, cada capítol correspon a una història, en alguns aquesta es pot donar en dos capítols. En un context general, seguirem les aventures d'un lladre internacional anomenat Lupin III el qual roba tot allò que li interessa i normalment sempre ho aconsegueix i també és un gran mestre de la disfressa, habilitat molt útil durant les seves missions. En aquestes té l'ajuda de tres amics, no sempre tots tres alhora. Per una banda tenim en Daisuke Jigen, que és el pistoler i tirador del grup, també tenim la Fujiko Mine, que és l'amor d'en Lupin però també una rival. A en Lupin li encanten les dones belles, no dubtant ni un moment aprofitar-se'n sexualment si pot, i sabent aquesta debilitat per les dones, la Fujiko se n'aprofita. I finalment tenim en Goemon Ishikawa XIII, un samurai descendent d'en Goemon Ishikawa, el llegendari bandit japonès.

A la portada mostrada els hi veiem tots quatre: en Lupin amb la jaqueta vermella, en Daisuke Jigen amb el barret  i la pistola, la Fujiko assentada a terra i en Goemon amb vestimenta tradicional japonesa i la katana. Per cert, aquest últim, tot i sortir en la portada del primer volum, no apareix fins al segon volum.

Però en Lupin també té qui el persegueix, es tracta de l'inspector Koichi Zenigata. Aquest aconseguirà capturar-lo diverses vegades, però en Lupin és tan bo que aconsegueix escapar-se. Fins i tot els veurem fer equip si hi ha un criminal més perillós que el mateix Lupin.

Lupin III evidentment presenta un dibuix antiquat respecte avui en dia, té una edat però presenta històries plenes d'acció, humor i també tocs eròtics i sexuals però lleugers, no pas explícits. L'autor al seu dia sabia que havia de dibuixar i que no, ell mateix ja indica que "ara toca censura", ho deixa doncs a la imaginació del lector. Veurem en els propers volums, com evoluciones les històries i el dibuix.

I ja que he parlat d'antiguitat, mirant dins de la meva mangateca, Lupin III ha esdevingut el meu manga més vell, en el sentit de la seva publicació original al Japó. El segon més vell és Capitán Harlock, en l'edició de dos volums i cofre que va publicar Norma Editorial el 2016, i completa el podi Musculman, publicat per Glénat en 18 volums dobles.