dimarts, 31 de desembre del 2019

Corto Maltès. El dia de Tarowean

Títol original: Corto Maltese. Le jour de Tarowean
Autors: Juan Díaz Canales (Guió) i Rubén Pellejero (Dibuix i color). Basat en l'obra d'Hugo Pratt
Publicat per: Norma Editorial, novembre de 2019
Format: Cartoné - 22,5 x 39,7 cm - 88 pàgines - Color
ISBN: 978-84-679-3821-0
Preu: 19,95€





Des que n'Hugo Pratt va crear el seu icònic personatge Corto Maltès (1967), han estat molts els lectors durant anys i anys que han gaudit de les seves aventures al llarg del nostre planeta. En Juan Díaz Canales i en Rubén Pellejero van recuperar el personatge primer amb Sota el sol de mitjanit (2015), seguit d'Equatòria (2017).

Des que es va publicar la primera aventura del mariner britànic, La balada de la mar salada, els lectors s'han preguntat el perquè de com apareix per primera vegada, lligat a un bot a la deriva. Un misteri que n'Hugo Pratt no va explicar, però que en Juan Díaz Canales i en Rubén Pellejero han volgut donar resposta amb el seu tercer còmic de Corto Maltès titulat El dia de Tarowan, publicat aquest novembre de 2019.  

Aquesta nova aventura s'inicia en el dia de Tarowean, també conegut com el dia dels morts, Tots Sants, Halloween o Samhain, és a dir l'1 de novembre, en aquest cas de l'any 1912.

Ens trobem a Tasmània on en Corto i en Rasputín on alliberen el jove Calaboose, empresonat al centre penitenciari de Port Arthur. Seguidament, tots tres es dirigeixen al regne de Sarawak (actualment Malàisia), a la costa nord de Borneo, país governat pels rajàs blancs, sent l'actual en Charles Brooke, nebot d'en James Brooke, el fundador. Durant la seva estada, en Corto es trobarà involucrat en els afers interns del regne pel que fa a les discrepàncies entre els senyors anglesos i els nadius daiaks sobre l'explotació dels arbres de gutaperxa.

Continuant el viatge pel Pacífic, es descobrirà la veritable identitat d'en Calaboose, i això ens portarà a l'illa on va néixer el jove. Serà la cadena de fets que hi haurà en aquesta illa, el que donarà lloc que en Corto Maltès, acabi abandonat lligat a un bot al mig de l'oceà, i en tots aquests afers, també hi tindrà un paper destacat l'individu conegut com El Monjo, que per la seva part també serà molt reveladora.

Justament les últimes escenes d'aquest àlbum, tenen lloc en el dia de Tarowean, però de l'any 1913, tota una aventura d'un any, enllaçant-se així amb La balada de la mar salada.

Tot llegint les obres d'en Corto Maltès, un també aprèn història d'aquella època, les primeres dècades del segle XX. Tot introduint-nos amb la història dels rajàs blancs de Sarawak, se'ns presentarà l'explotació dels arbres de gutaperxa i la seva importància en les comunicacions, donant lloc a una conversa entre personatges sobre l'explotació dels recursos natural amb motiu del progrés en vers la conservació de la natura. Al cap i a la fi, tenint en compte el fil conductor que donarà a lloc aquesta conversa, no se'ns pot escapar que hi hagués gent il·lustrada que d'alguna manera o altra ja poses al crit al cel, sobre la situació que es trobava el nostre planeta, i molt o poc ja s'havia anat actuant en aquest sentit. En tot cas, en els 100 anys que han passat, la cosa no ha millorat pas, sinó tot el contrari, ha empitjorat. 

Tal com hem vist en altres aventures, els personatges femenins també tindran el seu paper rellevant, en especial pel que fa a en Calaboose i en Corto Maltès, com també aportant-nos la part feminista de la història, o sigui l'empoderament de les dones en vers els homes, i en aquest cas, molt literal.

Sense cap mena dubte els àlbums de Corto Maltès, són històries d'històries, no només seguim les passes del mariner i dels seus acompanyants, sinó que alhora se'ns presenten altres elements, normalment basats en la realitat, presents o passats de l'època, permetent al lector introduir-nos en altres històries de diversa temàtica. I aquest àlbum no és pas cap excepció.