dilluns, 14 de setembre del 2020

Capitán Harlock - Memorias de la Arcadia vol. 2: Las profundas tinieblas del alma

TítolCapitán Harlock - Memorias de la Arcadia vol. 2: Las profundas tinieblas del alma
Títol original: Capitaine Albator. Mémoires de l'Arcadia vol. 2: Les ténèbres abyssales de l'âme
Autors: Jérôme Alquié (guió, dibuix i color) i Leiji Matsumoto (Autor original i supervisió)
Traducció de: Belén Murcia
Publicat per: LetraBlanka Editorial, juliol de 2020
Format: Cartoné - 48 pàgines -  23 x 30 cm - Color
Preu: 17€
 
 
Aquest estiu, a finals de juliol, ens ha arribat el segon volum de Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia d'en Jerôme Alquié per part de Letrablanka Editorial. El seu primer volum va sortir al passat Manga Barcelona de 2019.

El seu autor i títol original ja ens indica d'on prové aquesta obra, de França. I és que en aquest país d'Europa el manga Capità Harlock, una de les obres insígnies d'en Leiji Matsumoto, és molt conegut. Però en aquest país, el pirata espacial no es coneix com a Harlock sinó que rep el nom d'Albator, ja que segons diu la wikipedia en francès, el canvi fou degut per evitar una confusió fonètica amb un altre capità famós del còmic franco-belga, en Haddock de Tintín. I aquest canvi de nom ha persistit al llarg del temps.

Així doncs amb motiu de la seva procedència Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia és publicat com si es tractés d'un còmic franco-belga amb lectura occidental, en format àlbum, en cartoné i en color. Un cop ens hi endinsem ens trobem amb un dibuix modern imitant l'antic estil del mestre Matsumoto, que amb les seves semblances i diferencies podríem trobar en altres obres més o menys actuals basades en les obres de l'autor japonès. Dit d'una altra manera el podríem definir com si d'un manga fos però publicat a la manera occidental. Un "crossover" d'allò més interessant en tots els seus sentits.

El primer volum de Capitán Harlock. Memorias de la Arcadia titulat Los frios dedos del olvido comença introduint-nos el que ja sabem: Una Terra governada per una classe política corrupta i que només pensa en ella mateixa, mentre que l'espècie extraterrestre Mazon té l'objectiu de conquerir la Terra, i sent la tripulació de l'Arcadia amb el seu capità al capdavant, en Harlock, els únics en enfrontar-s'hi i defensar el planeta. Enmig d'aquesta situació, quelcom estrany passa a la Terra: Una important onada de fred ha aparegut en una època de l'any que no pertoca, comportant important nevades, causada per una misteriosa Mazon de gel. 
 
Aquest segon volum està titulat originalment Les ténèbres abyssales de l'âme i que jo ho he traduït com Las profundas tinieblas del alma, seguint el criteri d'una frase que apareix a l'inici del còmic, ja que per error, a la pàgina on hauria de constar el seu títol oficial traduït al castellà, hi surt el títol del primer volum. 
 
En aquest segon volum doncs aprofundirem en la veritat que envolta aquesta misteriosa Mazon de gel, la qual és una de les tres mazons especials que existeixen, presentant-nos la segona, la Mazon de les ombres, tal com el títol del volum ja intueix i hi està estretament relacionat. La veritat d'aquestes mazons se situa en el passat llunyà d'aquesta espècie. Una veritat que va implicar tres germanes que foren maleïdes per la seva espècie tot per conquerir la Terra llavors. Ara al present estan immerses en una venjança contra les mazon de la Reina Raflesia, una venjança que pot comportar la destrucció de la tan anhelada Terra per uns i estimada per altres. Serà la tripulació de l'Arcadia amb el capità Harlock al capdavant capaç de trobar la manera de resoldre aquest conflicte entre mazons amb el futur del planeta enmig del conflicte?

Sense cap manera de dubte ens trobem davant d'una obra que honora a l'obra original i que recomano a tot seguidor de Capità Harlock i de l'obra en general del mestre japonès, destacant que en aquest volum, hi ha un convidat especial del Leijiverse amb qui en Harlock tindrà una conversa. Repetint el que ja vaig dir a la ressenya del primer volum, el format amb què es publica Memorias de la Arcadia ens permet conèixer aquest clàssic del manga d'una altra manera, donant-li una altra perspectiva, en mans d'un autor no japonès que demostra que aprecia el pirata espacial creat pel mestre Leiji Matsumoto
 
Esperem que de cara l'any vinent ens arribi el tercer i darrer volum, ja que aquest novembre es publicarà a França.