dilluns, 11 de gener del 2021

Las Tortugas Ninja vol. 1

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 1
Títol original
: TMNT #1 a 6 USA, TMNT Microseries núm. 1 (Raphael), TMNT Microseries núm. 2 (Michelangelo), TMNT 30th Anniversary Special USA (A lot to learn)
Autors principals:
Kevin Eastman i Tom Waltz (Guió), Dan Duncan, i Kevin Eastman (Dibuix), Ronda Pattison (Color) i Dan Duncan (Portada)
Tortugues Ninja (TMNT) creades per Kevin Eastman i Peter Laird
Traducció per:
Bárbara Azagra Rueda
Publicat per:
ECC Ediciones, desembre 2020.
Format:
Rústica - 208 pàgines - Color
Preu:
20,50 €

 
Aquest passat desembre han tornat en format còmic les Tortugues Ninja, per part d'ECC Ediciones. Després d'haver publicat la trilogia Batman/Tortugas Ninja, ha començat a publicar les dues sèries dels quelonis muntants: la sèrie original publicada a Mirage Comics i la nova sèrie publicada a IDW. 

Havent comprat els dos primers volums de les dues sèries, després d'haver llegit la sèrie original d'en Kevin Eastman i en Peter Laird, m'he endinsat en la nova sèrie de les Tortugues Ninja que va néixer a l'editorial IDW Publishing l'agost de 2011, enguany farà deu anys.

Els qui hem llegit els dos volums de Cazafantasmas/Totugas Ninja publicats per Fandogamia, d'una manera molt i molt avançada ja estem introduïts en aquesta nova era, tot empassant-nos spoilers, especialment al segon volum, ja que les seves històries formen part de la cronologia establerta de les noves Tortugues Ninja.  En canvi la trilogia Batman/Tortugas Ninja, aquesta publicada per ECC, està fora de la continuïtat. 
 
Aquesta nova etapa, a part de les de la sèrie regular, que aquest gener en surt el número 113,  també hi ha les micro-sèries, capítols dedicats als personatges principals, entrecreuaments com els dels Caçafantasmes, i altres històries que s'intercalen entre els capítols de la sèrie regular, tot expandint-la. ECC, davant d'aquesta barreja, i per tal que hi hagi una continuïtat entre els volums que publiqui, la seva edició recopilarà en ordre cronològic la sèrie regular i els especials, micro-sèries i entrecreuaments relacionats amb aquesta etapa. Una manera per saber com anirà la història és mirar aquest enllaç de la Turtlepedia. I en aquest primer volum, així és, i per tant a parer meu es tot un encert. També podem seguir la  TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i per començar el contingut és el mateix que el d'ECC (Fins al moment, podem entendre que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC). 


Sobre les portades, que com sabem que sempre n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa, i al final de volum, hi tindrem dues portades alternatives d'en Kevin Eastman en blanc i negre, més la portada del volum 1 recopilatori original i la del volum 1 recopilatori de les micro-sèries. Aquest aspecte també està molt ben cuidat.

A diferència de la sèrie original que es publica en cartoné, aquesta es publica en rústica, i també cosida i encolada.

Explicada doncs com és aquesta edició, basant-nos en el seu primer volum, és hora d'endinsar-nos en el seu contingut.
 
Núms. 1 a 4  (agost - novembre de 2011): Els quatre primers números, que es recopilen en el primer volum original de la sèrie, donen lloc al primer arc argumental d'aquesta nova etapa: Change is constant (El canvi és constant).

La història s'explica tot alterant el present i el passat. Començant pel present tenim per una banda la rata mutant Splinter convivint amb les tres tortugues mutants Leonardo, Donatello i Michelangelo, els quals volten els carrers de Nova York tot cercant la quarta tortuga, en Raphael, la qual fa 18 mesos es va veure separada dels altres i qui no sap qui és. L'Splinter i les tres Tortugues estan enfrontats al gat mutant Old Hob, i la seva banda d'humans. Per la banda d'en Raphael, perdut i errant, coneix un humà, amb qui esdevindran amics, en Casey Jones. Finalment una baralla contra l'Old Hob, comportarà que la família finalment es reuneix. Un esperat retrobament, un final feliç.

Però per entendre aquest present, cal fer un salt al passat, que s'anirà explicant de mica en mica. Fa divuit mesos, al laboratori StockGen, hi entra a treballar com a becària l'estudiant April O'Neil. El nom de laboratori ja ens dóna una pista de qui el dirigeix, el Dr. Baxter Stockman. Al laboratori hi tenen quatre tortuguetes, com animals d'experimentació, i serà l'April qui les batejarà amb els noms que ja coneixem. A més, també hi ha una rata de nom Splinter, la qual ja han experimentat amb ella, que mostra una gran intel·ligència i un rellevant afecte per les quatre tortuguetes. La seva història dels cinc animalons i també de l'April, ja que s'hi veurà involucrada, quan uns misteriosos ninges s'infiltrin al laboratori agafin les tortuguetes i certs productes experimentals. I en la seva fugida es veuran perseguits per l'Splinter. Com a resultat els animalons aniran parar a un carreró quedant impregnats d'una misteriosa substància verda que els ninges també havien agafat. Però l'aparició d'un gat, suposarà que una de les tortuguetes es vegi separada de les altres i alhora suposarà l'inici de l'enemistat entre la rata i el gat, entre l'Splinter i l'Old Hob. A més l'Splinter i tres tortuguetes aniran a parar a les clavegueres. Hores després, aquests quatre esdevenen éssers mutants i bípedes, i per la seva banda, en Raphael també. 

Així doncs aquests primers quatre capítols  donen un nou origen als protagonistes i de com esdevenen mutants, introduint-nos un nou mutant, el gat Old Hob, però també hi ha algunes semblances amb la sèrie original, com qui és en Raphael qui coneix en Casey Jones, i també la relació laboral entre en Baxter Stockman i l'April O'Neil. 
 
Mucho que aprender (A lot to learn), de Tom Waltz y Bobby Curnow (guió), Dan Duncan (dibuix) i Ronda Pattison (color) (maig de 2014): Història inclosa en el recopilatori per celebrar el 30è aniversari de les Tortugues Ninja. 
 
No fa ni un mes que en Raphael s'ha reunit amb la seva família, i veiem com ha progressat molt amb les arts ninges, però així i tot veiem en ell certa rebel·lia i temperament, el més important com adaptar-se a tenir una família serà una prova important. 

Núm. 5, Micro-sèries 1 Raphael, Microsèries 2 Michelangelo i Núm. 6 (desembre  de 2011- gener de 2012). 

En el primer arc argumental se'ns ha explicat el perquè són mutants, l'Splinter i les Tortugues, però no el perquè són ninges. És doncs el numero 5 que funciona com a pròleg del segon arc argumental, Enemies Old, Enemies New (Vells enemics, nous enemics) on se'ns explica.
 
Al Japó feudal, hi havia un home, en Hamato Yoshi, un ninja del Clan del Peu. Una discussió amb l'Oroku Saki, el cap del clan, va comportar l'inici de l'enemistat entre ells dos. En Saki va enviar uns ninges a casa d'en Yoshi, i la seva esposa la Tang Shen cau morta, per altra banda en Yoshi aconsegueix fugir amb els seus quatre fills. Els anys van passar fins que l'Oroku Saki aconsegueix trobar-los i els executa, però en un món on les mutacions són possibles també ho són les reencarnacions. Així, en Hamato Yoshi es va reencarnar a la rata Splinter, i els seus fills a les quatre tortugues. Això ens explica per què els nostres protagonistes són una rata i quatre tortugues ninja ben experimentades. Un element de les seves vides anteriors. 
 
Aquesta serà la història que l'Splinter explicarà als seus quatre fills per Nadal, després fer-los-hi uns presents. A en Raphael, després d'haver fet un gran progrés, li donarà les seves armes característiques els dos sais. En les seves vides passades, els fills Hamato tenien un color de vestir característic, blau, vermell, lila i taronja. En el present, després de la separació i fins ara, en en Leo, en Don i Mike portaven la cinta de color vermell com a recordatori del germà perdut, i aquest reunir-se amb la seva família rep doncs el seu color, i ara els altres com a regal reben les cintes del color de la seva vida passada, en Leo, la cinta blava; en Don, la cinta lila, i en Michelangelo, la cinta taronja.

Micro-sèries núm 1: Raphael, de Brian Lynch (guió), Franco Urru (dibuix) i Fabio Mantovani (color): La Tortuga Ninja i en Casey Jones es creuaran amb tres estranys individus, la guineu àrtica mutant Alopex i dos humans que els seus aspectes ens recordaran a dos personatges que prou bé coneixem. Aquests tres treballen sota les ordres d'un misteriós i poderós mestre ninja. 

Micro-sèries núm. 2: Michelangelo, de Brian Lynch (guió), Andy Kuhn (dibuix) i Bill Crabtree (color): La Tortuga Ninja s'infiltrarà a una festa de Nit de Cap d'Any, gràcies al fet que la gent hi va disfressada. Allà es veurà involucrat sense voler en un robatori d'un diamant de color verd, el qual algú poderós dels baixos fons de Nova York està buscant. Finalment en Michelagonelo farà amistat amb una de les implicades amb el robatori, la Kara que resulta ser en realitat policia. Una manera moguda d'entrar a l'any nou.

Amb el número 6, tornem a la sèrie regular, sent la primera part del segon arc argumental. Les quatre tortugues persegueixen a dons ninges, que persegueixen a un misteriós guerrer que parla francès, el qual després de la batalla que tindrà lloc i on pedrà la vida, dirà als nostres protagonistes que "la guerra s'acosta". Un cop a casa, i segons el mestre Splinter, segurament els ninges formen part del Clan del Peu. A més, en Casey coneixerà l'April tot buscant algú que l'ajudi amb els estudis universitaris. I finalment, veurem com l'Old Hob treballa per en Baxter Stockman, i aquest introdueix al gat mutant els seus coneguts i terrorífics invents: els mousers o ratoners.
 

Les Tortugues Ninja i l'Splinter es veuen amenaçats per nous enemics, però com ells que tenen una vida passada, sembla que d'aquells temps passats, els seus enemics de llavors també han fet el salt al present. Per sort, també tenen amics, alguns amb qui s'acaben de coneixer i d'altres amb qui encara s'han de retrobar. 

Un primer volum, on se'ns explica per què les tortugues són mutants i són ninges, compleix doncs la seva funció introductòria, però també ens obra incògnites i misteris, i amb l'aparició de diversos personatges alguns amb nom, d'altres encara sense nom, i que en un futur donaran molt de joc. El segon volum, tenint una periodicitat trimestral, s'espera la seva sortida el març.   
 
D'aquesta manera comença el rellançament de les Tortugues Ninja en el mitjà que va veure néixer aquests atractius personatges.