dimarts, 5 de gener del 2021

Las Tortugas Ninja: La serie original vol. 1

Títol: Las Tortugas Ninja: La serie original vol. 1
Títol original: Teenage Mutant Ninja Turtles #1 a 7 USA i  Raphael One Issue Micro-Series USA
Autors: Kevin Eastman i Peter Laird
Traducció per: Francisco San Rafael Simó
Publicat per: ECC Ediciones, desembre 2020.
Format: Cartoné - 328 pàgines - B/N + 8 a color
Preu: 34€


 
 
 
Aquest passat desembre han tornat en format còmic les Tortugues Ninja, per part d'ECC Ediciones. Després d'haver publicat la trilogia Batman/Tortugas Ninja, ha començat a publicar les dues sèries dels quelonis muntants: la sèrie original publicada a Mirage Comics i la nova sèrie publicada a IDW. 

Havent comprat els dos primers volums de les dues sèries, he començat amb la sèrie original d'en Kevin Eastman i en Peter Laird.  Aquesta ja fa anys que la vaig llegir quan Norma Editorial la va publicar entre el 2006 i el 2007, en una edició en rústica i en cinc volums. Aquesta nova, però és en cartoné i constarà de 6 volums, i ja aquest primer volum té un capítol més que l'edició de Norma. Per tant podem esperar que aquesta nova col·lecció tindrà més contingut. Segons indica ECC aquesta col·lecció recull aquells capítols que els seus autors consideren canònics. Així doncs serà al llarg dels volums que veurem les diferències entre les dues edicions, a part de la traducció, cosa evident.

En el cas de la traducció, el que he trobat innecessari és la traducció dels cartells i rètols que van apareixent en edificis, vehicles o altres, que implica doncs alterar el dibuix original, i sobretot perquè l'acció principalment té a Nova York i no té sentit veure-hi textos en castellà. Segurament aquest serà el gran error d'aquesta edició. 

Ara bé, el punt fort d'aquesta edició és que per cada capítol, al final d'aquests hi ha apareixen comentaris i anotacions dels autors explicant anècdotes i detalls sobre la creació dels respectius capítols. Sense dubte unes seccions molt interessant i importants per aprofundir en el seu procés creatiu i conèixer també els dos autors.

Al final del volum, hi ha la galeria de portades en color dels capítols inclosos. I mencionar que la il·lustració de la coberta ocupa la portada, llom i contraportada, mostrant els personatges que apareixen al volum.
 
Molts coneixem les Tortugues Ninja gràcies a la primera sèrie animada que ens va arribar en català, però mentre aquestes estan dirigides a un públic infantil, les Tortugues originals estan dirigides a un públic de juvenil a adult. Una altra diferència entre els dos productes és el fet el còmic en ser en blanc i negre, en segons quins casos és complicat diferenciar quina Tortuga és quina. I és que els colors identificatius de cada adolescent mutant és propi de la sèrie animada. Fixeu-vos en la portada d'aquest primer volum les cintes de cada tortuga són vermelles, per tant seran les armes o bé el diàleg les coses que ens permetran identificar-les.

A part de la característica ninja de les seus protagonistes, que els serà útil per lluitar, també hi ha elements propis de la ciència-ficció com robots assassins, extraterrestres i viatges interplanetaris, i tot el que els seus creadors els hi passés pel cap. Per seguir els fets i la cronologia del còmic original segueixo la Viquipèdia pròpia de les Tortugues Ninja: la Turtlepedia. Amb el breu resum que hi ha continuació, ho anireu veient. 
 
TMNT núm. 1 - Se cuenta el origen de la Tortugas (The Turtle's origin is told): La història comença quan les Tortugues Ninja fan la seva primera sortida nocturna, deixant pels terres membres dels Dragons Púrpures. Quan els mutants tornen al seu cau a les clavegueres, el seu mestre, l'Splinter els hi explica el seu origen. Ens remuntem anys rere, l'Splinter era només una rata, l'animal de companyia d'en Hamato Yoshi, un ninja membre del Clan del Peu, i la rata copiava els moviments que feia el seu mestre entrenant-se. En Yoshi i un altre membre del clan, l'Oroku Nagi estaven enamorats de la mateixa dona, la Tang Shen, qui va preferir en Yoshi. Engelosit en Nagi, va anar a casa de la parella on va fer mal a la noia. En arribar en Yoshi, en veure el panorama es va enfadar tant que va matar a en Nagi. Degut el deshonor de matar un company del Clan del Peu, la parella fuig i se'n va a Nova York. Al Japó, però el germà petit d'en Nagi, l'Oroku Saki promet venjar son germà, i un cop ja ha esdevingut adult, el Clan del Peu l'envia a Nova York on crearà una branca del clan ninja, i es farà conèixer com a Shredder. Arribarà el dia en què en Saki trobarà on viu la parella i els matarà, però durant el combat la gàbia on viu l'Splinter es trencarà i serà alliberat. A partir d'aquí la rata viurà pels carrers de la ciutat.

Un dia, l'Splinter serà testimoni d'un accident viari. Un home cec travessava el carrer, quan un camió s'hi acosta, un jove salva l'home, però amb el cop de volant del camió, s'obren les portes posteriors, en surt disparat un flascó el qual rebota al cap del jove, i d'aquí va rebotant pel carrer fins a impactar a una peixera on un nen porta  4 tortugues. La peixera es trenca i tortugues i flascó cauen a les clavegueres. Resulta, el flascó es trenca del qual en surt un moc verd i les tortugues en queden impregnades. L'Splinter que hi havia baixat, en agafar les tortugues també en queda impregnat. L'endemà els 5 havien crescut considerablement, i amb el pas del temps, anirien adoptant forma humanoide, esdevenint bípedes, amb la capacitat de parlar, intel·ligents, i l'Splinter entrenaria les tortugues en les arts ninja que havia après d'en Yoshi. Així van néixer les Teenage Mutant Ninja Turtles, les Tortugues Ninja, Mutants i Adolescents.

L'Splinter els hi encomana una missió, derrotar l'Oroku Saki, l'Shredder. Després de desafiar-lo, les quatre Tortugues i el temible Shredder es troben cara a cara, però tot i que el malvat ninja hi va amb els seus ninges del Clan del Peu, les Tortugues els derroten. El seu enemic acaba mort per una explosió provocada per ell mateix.

Si feu memòria, notareu les diferències amb la sèrie respecte als orígens dels mutants. Breument, a la sèrie en Saki para una trampa a en Yoshi qui no pot reverenciar-se al líder del clan, i es veu obligat a marxar. A Nova York, viu a les clavegueres i un dia es troba amb quatre tortugues envoltades d'un moc, les quals adoptaran forma humanoide pel contacte amb l'humà, i en Yoshi que havia tocat una rata, adopta aquesta forma. Així doncs és en Yoshi qui esdevé l'Splinter.

TMNT núm. 2 - La Tortugas Ninja contra los ratoneros (TMNT vs. the mousers): Un cop havent derrotat l'Shredder, les Tortugues i l'Splinter es queden sense objectiu, però apareix una nova amenaça. El Doctor Baxter Stockman ha creat una sèrie de robots anomenats mousers (No recordo el nom en català), els quals serviran per eliminar les rates de Nova York, però l'April O'Neil, la seva ajudant, descobreix les veritables intencions de l'Stockman, aconseguir grans sumes de diners mitjançant els mètodes que sigui, i es veu amenaçada pel doctor. En la seva fuga, perseguida pels mousers, es topa amb les Tortugues que la salven, caient desmaiada pels esdeveniments. Al cau de les Tortugues, en despertar-se, l'Splinter li explica qui són ells cinc. Tornen al laboratori, on derroten l'Stockman no sense ordenar abans que els mousers vagin tots cap allà, i en l'últim moment entre en Donatello i l'April aconsegueixen desconnectar-los a tots. 

TMNT núm. 3 - La gran persecusión (The great chase): Seguidament retornen cada uns a casa seva. Un cop al cau, les Tortugues el troben tot destrossat i el mestre Splinter no hi és. Es posen en contacte amb l'April, la qual els hi ofereix allotjament, i els va a recollir al punt de trobada amb la seva furgoneta, però fins a casa de la noia, es veuran immersos en una persecució policial, ja que la policia han confós la furgoneta per una altra. Finalment aconsegueixen arribar a casa de l'April on cauen adormits. 

A l'epíleg d'aquest número, se'ns explica que li passa a l'Splinter. Estava tranquil a casa quan apareixen uns mousers. Els derrota quedant ferit, se'n va del cau, però llavors és rodejat per més d'ells, però inesperadament se'n van (quan l'Stockman els crida que vagin cap al laboratori). Erra pels túnels fins que apareix una gent que sentint-lo parlar el salven, són membres del TCRI. En despertar-se es troba en un llit, curat, quan intenta anar-se'n, en passar per davant d'una habitació, veu que la gent en realitat són robots controlats per unes criatures similars a cervells.

TMNT Raphael - Yo me lo guiso y yo me lo como (Me, myself, and I) : En una sortida per calmar-se després d'esbatussar-se amb en Michelangelo, en Raphael voltant pels carrers coneix un paio que va d'heroi, però que també se'n va de l'olla, és en Casey Jones. Després d'una llarga baralla entre ells dos faran una treva i una certa amistat.

TMNT núm. 4 - Rescatando al maestro Splinter (Rescuing master Splinter): Preocupats per on deu ser el seu mestre, decideixen canviar d'aires i fer una sortida nocturna. Voltant es troben rodejats per membres del Clan del Peu que volen venjar-se, i un cop derrotats, les Tortugues es troben cara a cara amb la seu del TCRI, les quals les lletres estaven escrites al flascó dels mocs mutàgens i que encara conserven. L'endemà, les Tortugues Ninja hi tornen per esbrinar sobre per què són el que són i s'hi infiltren. Buscant habitacions, en una per casualitat hi troben el seu mestre en animació suspesa en una màquina, però en voler-lo treure'l, arriben els extraterrestres dins els seus robots, i comença la batalla. En el transcurs i en trobar una possible sortida, les Tortugues s'enfilen a una mena de plataforma i accidentalment en Michelangelo activa la màquina de la plataforma, i llavors els 4 germans envoltats per una llum desapareixen.

TMNT núm. 5 - La Tortugas forman equipo con Fugitoide (Teaming up with Fugitoid): Les Tortugues han estat teletransportades a la ciutat de Peblak, al planeta D'Hoonib. Allà salven un robot dels soldats de la Federació, que resulta ser en realitat un científic, en Honeycutt, el qual per accident la seva ment va ser transferida al seu robot, i a més a més posseeix la clau per tal que les Tortugues puguin tornar a la terra, però aquesta clau, la tecnologia de translocació, també és el motiu pel qual és perseguit, ja que es pot utilitzar com a arma, tant per la Federació com pel triceratons, uns triceratops humanoides, els quals el capturen i se l'emporten a la seva nau, i marxant del planeta. Les Tortugues aconsegueixen infiltrar-se a la nau.

TMNT núm. 6 - El planeta de los triceratones (The triceraton homeworld):  Arriben al planeta Triceraton, on el seu Líder Suprem vol persuadir en Honeycutt per tal que faci l'arma. Per fer-ho, un cop capturades les Tortugues, les quals les troben a la nau, les envia a una arena de combat, on lluiten i afortunadament guanyen els seus contrincants, seguidament alliberen en Honeycutt i agafen el Líder Suprem com a ostatge per tal de facilitat la fugida, però en el transcurs d'aquesta el Líder és mort, i quan les Tortugues i en Honeycutt es veuen rodejats pels triceratons, són envoltats per una llum, i Tortugues, Honeycutt i alguns triceratons desapareixen. 
 
TMNT núm. 7 - Todo sale a la luz (All is revealed): Les Tortugues, en Honeycutt i tres triceratons són transportats a la seu del TCRI, allà després de la confusió inicial amb els altres extraterrestres, i en deixar fora de combat els triceratons, la resta d'individus a través de l'Splinter entren en raó, i posant-se al dia, les Tortugues coneixeran el perquè dels extraterrestres del TCRI a la Terra, i per tant la història completa del mutagen que les va crear. Per altra banda, les forces de seguretat de la ciutat i l'exercit han envoltat l'edifici amb la intenció d'entrar-hi. A contra-rellotge, arreglen la màquina de translocació, teletransportant tot déu al planeta dels extraterrestres. Segons després els humans entren a la sala, però ja no hi ha ningú i poc temps hi seran, ja que falten 5 minuts per l'autodestrucció. Les Tortugues i l'Splinter són retornats a la Terra just al bany de l'April.

Com veieu en aquest primer volum, podem dir que s'obra i es tanca un arc argumental. Les Tortugues Ninja culminen la venjança contra l'Shredder encomanda per l'Splinter. I també coneixeran tot el que envolta el seu origen com a éssers mutants: els extraterrestres del TCRI, això sí, tot fent un viatge interestel·lar. 
 
Pel segon volum, i així anar vivint les aventures de les Tortugues Ninja ens haurem d'esperar uns mesos, ja que aquest segon, tenint la col·lecció una periodicitat quadrimestral, sortirà a l'abril.  En el meu cas, ara tocarà llegir el primer volum de la nova sèrie, tenint una periodicitat trimestral, el març sortirà el segon volum. És hora de tornar a gaudir de la Tortugamania per partida doble.

2 comentaris:

Moroboshi ha dit...

No sabia que ECC trauria una edició del còmic original, que vaig descartar a Norma perquè no eren números ni tan sols seguits. I vaig veure que no cobria, ni de bon tros, l'obra original.

Em sap greu llegir a la teva ressenya que ECC no anirà gaire més lluny. A mi això de les seleccions de capítols em fa tirar enrere, i molt. Llàstima que, almenys de moment, no hi ha res d'exhaustiu tampoc en anglès, que per postres seria, com sempre, més barat. ECC segueix una mica Norma també pel que fa als preus dels seus còmics americans, de superherois o no.

Si un còmic és tan llegendari, per què no se'n fa una edició completa? Hem d'esperar 80 anys perquè Fantagraphics el recuperi com cal? XD

Llop Segarrenc ha dit...

L'edició de Norma tenia 5 volums, aquesta d'ECC en tindrà 6. El primer volum d'ECC té un capítol més que el de Norma. Podem entendre que hi haurà més contingut. Quin serà? Això ho veurem al llarg dels volums.

No la descartaria tan aviat.

Salut i Bon Any Nou.