dimecres, 31 de març del 2021

Raruto Edición Definitiva


Títol:
Raruto Edición Definitiva
Autor:
Jesús García Ferrer "Jesulink"
Publicat per:
Fandogamia Editorial i Loftur Studio, desembre de 2020
Format: Cartonés - 550 pàg./volum - Volum A5 14,8 x 21 cm - B/N
Núm. de volums:
3
Preus:
57,5 €, primer preu croufando (Early Bird) i 64,50 €, segon preu croufando


Tot va començar un 30 de novembre de 2005 quan en Jesús García Ferrer, també conegut com a Jesulink, va publicar en un blog que ja no existeix el primer capítol del webcomic de Raruto, que amb el temps esdevindria la famosa paròdia de Naruto. Aquell fou el primer dels 65 capítols que té la sèrie, 36 de l'etapa Raruto, 29 de l'etapa Raruto Sisepuede (comptant El otro final), 2 capítols especials (Viaje al País Blanco Blanco i El tigre mal dibujado) i 3 capítols de farciment (la trilogia Relleno Chronicles). A part també hi ha tires còmiques i micro-històries, i altre material extra.

Tots aquests capítols s'han recopilat en 5 volums de l'etapa Raruto, 4 volums + 1 volum especial (El otro final) de l'etapa Raruto Sisepuede i el volums recopilatoris del 5è aniversari (Viaje al País Blanco Blanco i El tigre mal dibujado) i el de Relleno Chronicles. Un total de 12 volums.
 
 

Naruto de Masashi Kishimoto al seu dia va deixar empremta i encara avui, ja que té una continuació, Boruto: Naruto Next Generations, i això va donar lloc al seu moment que dibuixants en fessin paròdies, algunes de conegudes com a Haruto i Joputo, que no he llegit. En Jesulink allò per passar-s'ho també si va posar amb Raruto i ves per on, capítol rere capítol, la seva història va anar triomfant, no en va es va fer una sèrie d'animació de pocs capítols i tot.
 
No s'ho pensava pas que allò que seria una diversió temporal, seria la primera passa d'una aventura molt i molt llarga i que s'aniria professionalitzant amb els anys: el còmic 5 elementos i la sèrie i videojoc Kofi en serien els següents projectes. Raruto doncs també ha deixat empremta. 

No recordo com i on vaig sentir a parlar de Raruto per primer cop al seu moment. Sí que recordo haver-ne llegit els seus primers capítols, però el vaig deixar aparcat, no m'hi vaig enganxar, tot i ser magnífica sèrie. Potser simplement estava centrat amb Naruto. En canvi amb 5 elementos, la següent sèrie d'en Jesulink, sí que en vaig ser un seguidor fidel des del primer dia fins al seu final.

En Zumomaki Raruto  és un jove ninja que té com a objectiu ser el "Jefazo" de la vila oculta de Torroja, tenir reconeixement i un gran sou. En Raruto és membre de l'equip 7 format pels seus companys Margarina Flora i Kuchilla Saske i el seu professor Kágate Kakasí. Al llarg de la trama anirà vivint experiències i coneixent personatges, que són paròdies dels personatges i aventures de l'obra original d'en Masashi Kishimoto. Així doncs veurem que la paròdia és molt fidel a l'obra original. Així que tot llegint-la, mentalment he anat fent memòria de com passaven les coses a Naruto.

El que succeeix a Naruto ho trobem a Raruto, de manera més comprimit, amb la seva essència, amb les seves característiques i amb el magnífic humor que en Jesulink li va donar, fent doncs de Raruto una obra amb la seva pròpia originalitat, a més havent-hi personatges de creació pròpia o d'altres que provenen d'altres obres, que li donen fortalesa i identitat pròpia. 

La fidelitat a Naruto és tan gran que fins i tot té farciment i tot. L'anime de Naruto té molts i molts episodis de farciment, especialment l'etapa compresa entre Naruto i Naruto Shippuden, i Raruto no podia ser menys i com ja he mencionat amb anterioritat tenim els tres capítols de l'etapa Relleno Chronicles. El tema del farciment es mencionarà en molts moments, és una altra cosa que ha deixat empremta. 
 
Una altra cosa remarcable de Raruto és que té dos finals. Veient en Jesulink que l'últim arc argumental s'anava allargant, el de la Gran Guerra Ninja, va decidir posar punt final i crear el seu propi final, publicant-se l'octubre de 2013 i el novembre va sortir el quart i darrer volum de l'etapa Sisepuede. Evidentment el manga original va anar continuant fins que amb el capítol 700, el novembre de 2014,  es va posar fi, tot i que amb les noves generacions amb en Boruto al capdavant, que ja apareixent en aquest darrer capítol, les històries dels ninges continuarien. 

Dos anys del primer final de Raruto, a la tardor del 2015, en Jesulink va publicar el segon final, El otro final, el qual aquest és fidel al manga original, i així com a mode d'epíleg també hi fa aparèixer les noves generacions, amb en Bobuto sent-ne el principal.  
 
Amb el 10è aniversari es posava fi a Raruto, fins que al cap de cinc anys, a l'estiu del 2020 s'anunciava...

L'Edició Definitiva del 15è Aniversari.


Arriba el 2020 amb el qual se celebraria el seu 15è aniversari, i que podem fer per celebrar-ho? Publicar una edició definitiva, i amb la bona gent de Fandogamia Editorial s'ha portat a terme aquest projecte que ha triomfat excel·lentment. En cas contrari, no escriuria aquestes línies. Aquell estiu es va anunciar la campanya de micro-mecenatge, el conegut croufando, que es va iniciar el setembre de 2021, finalitzant el 6 d'octubre de 2020, i recopilant un total 42280, en la hi vaig participar, i així al llarg del desembre, els mecenes la van començar a rebre a casa, i així gaudir-la.  
 
L'Edició Definitiva consta d'una edició de tres volums en cartoné, recopilant tot el que s'ha creat i publicat de Raruto entre capítols i material extra, i amb alguns al·licients extres aconseguits gràcies al croufando com és el cofre que protegeix els volums,  i també un capítol de 12 pàgines dedicat al fill del protagonista Bobuto, el niño forrado, que de manera resumida ens explica que ha anat succeint i s'ha pogut adaptar de l'obra original Boruto
 



 
Hi ha estat gràcies a aquesta magnífica edició amb la qual per primer cop que he llegit de principi a fi i he conegut com pertoca, durant aquests darrers tres mesos, aquesta gran obra que és Raruto, i a més aquesta edició encara és més especial com a mecenes ja a l'entrevista a en Jesulink del primer volum s'ha inclòs una de les preguntes que vaig formular. Molta il·lusió!