Autors: Emili Samper Prunera. Imatge de la coberta d'Hugo Prades.
Publicat per: Centre d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona i Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili, maig de 2021
Format: Rústic - 202 pàgines - 17 x 24 cm - B/N i Color
Preu: 20 €
Des del 2008 a la ciutat de Tarragona, hi té lloc la Setmana del Còmic, organitzada per l'associació Delirópolis i amb col·laboració de l'Ajuntament, la qual ha tingut lloc any rere any, exceptuant el passat 2020 per motius prou coneguts. Així doncs fins al 2019, hi ha hagut 12 edicions. Les dues primeres edicions es van celebrar al maig, però a partir de la tercera tenen lloc al novembre.
Quin coneix molt bé que hi ha darrere d'aquestes Setmanes del Còmic de Tarragona és n'Emili Prunera Samper, company de ComiCat, en la primera edició fou un simple espectador, però a partir de la segona hi ha anat duent a terme diverses conferències, i volent recopilar les seves participacions d'aquests anys, ens va presentar el passat maig Mirades i estudis des de la Setmana del Còmic de Tarragona, publicat pel Centre d'Estudis Històrics i Socials Guillem Oliver del Camp de Tarragona i Publicacions de la Universitat Rovira i Virgili.
Amb pròleg de n'Eduard Baile, de la Universitat d'Alacant i Unicòmic; en el primer capítol, Quan la ciutat es vesteix amb vinyetes: la Setmana del Còmic de Tarragona, l'autor ens va un excel·lent repàs del contingut d'aquestes dotze edicions. Inclou a tot color les imatges dels cartells de les dotze edicions.
El segon capítol no té relació amb la Setmana però sí com el còmic i amb Tarragona. És la presentació que va fer el 7 d'abril de 2011 del còmic 1811. El setge de Tarragona, amb guió d'Àngel-O Brunet i amb il·lustracions d'Hugo Prades i Josep Lluís Zaragoza (amb col·laboració de Ramon Sarlé).
Abans de continuar, mencionar que les informacions donades en aquests conferències poden haver quedat desfasades, així que amb notes de peu de pàgina va
fent actualitzacions, indicant si certa informació és vigent o no, per exemple si certs blogs els podem trobar o no, com veurem al tercer capítol o bé, si un còmic, des de llavors ha tingut més edicions, com és el cas de Persèpolis del quart capítol.
És a partir del tercer capítol que ens trobem les conferències que n'Emili Prunera ha fet a la Setmana. La d'aquest capítol Vinyetes i blogs: El còmic a la xarxa (2a edició, el 6 de maig de 2009). Un bon repàs de com els còmics i internet han interactuat entre ells. Sigui com mitjà per publicar-los o bé per parlar-ne. I els blogs llavors, n'eren el mitjà de referència. Evidentment no hi podria faltar unes pàgines dedicades a ComiCat.
Al quart capítol, La mirada femenina, en la novel·la gràfica. El cas de Persèpolis (4a edició, 26 de novembre de 2011), l'autor per començar ens posa sobre la taula com es pot definir el concepte de novel·la gràfica, continua amb exemples de còmic elaborats per dones, sent un dels exemples més coneguts el de Marjane Satrapi amb Persèpolis, la qual també se'n va fer una adaptació cinematogràfica.
Al cinquè capítol, De Superlópez a Pulgarcito: Un viatge als mons escarolitrópico-gmnésicos de Jan (8a edició, 27 de novembre de 2015), el títol també ens deixa ben clar que ens trobarem a les seves pàgines, un extens repàs de la vida i obra de Juan López Fernández, més conegut com a Jan. Una excel·lent manera de conèixer aquest gran autor.
Qui molt o poc coneix n'Emili Samper, o el segueix per les seves xarxes socials, prou que sap que és un gran seguidor de l'univers de DC Comics, i per tant no podien faltar conferències d'aquesta franquícia de superherois, i justament en són dues. Però en lloc de centrar-se en les extenses sèries de còmics, que evidentment les té en compte, es va centrar en les adaptacions.
Al sisè capítol, Batman: La sèrie animada o com captar l'essència del cavaller fosc (9a edició, 21 de novembre de 2016), l'autor ens fa una rellevant presentació de Batman: The animated series, les seqüeles i d'altres produccions animades tant del cavaller fosc com d'altres personatges de DC.
I si a l'anterior capítol/conferència ha parlat d'animació, en aquest capítol, la seva conferència la dedica a les adaptacions de la pantalla petita: De la vinyeta a la pantalla: DC a la televisió (10a edició, 23 de novembre de 2017). Se centra l'univers televisiu de DC d'aquell moment, i en especial en el conegut Arrowverse, amb el seu contingut de llavors.
El darrer capítol el dedica a una autora premiada que va es va fer conèixer el 2010 amb mitjançant el webcòmic i que amb el temps ha fet el salt al paper: Bellesa i horror: L'art d'Emily Carroll (12a edició, 22 de novembre de 2019).
Com podem entreveure en la seva lectura, per cada una de les conferències, n'Emili Samper va fer un gran treball de recerca, per tal que aportessin el màxim d'informació possible, i per tant l'espectador rebés la informació amb tot detall. Amb la lectura així ha estat i esperant que al seu moment també ho fos així.
El 2020 es va haver de fer aturada forçosa, enguany també està sent mogut, però que aquestes paraules serveixin per donar ànims a l'organització, que pugui tenir lloc la 13a Setmana del Còmic de Tarragona, esdeveniment que he conegut gràcies a les mirades i paraules que l'Emili Samper hi ha aportat.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada