dimecres, 11 d’agost del 2021

Capitán Harlock: Dimension Voyage

Títol: Capitán Harlock: Dimension Voyage
Títol original: Captain Harlock: Jigen Kôkai  (キャプテンハーロック~次元航海~, Capità Harlock: Viatge Dimensional)
Autors: Leiji Matsumoto (guió) i Kouichi Shimaboshi (dibuix)
Traducció per: Marc Bernabé (Daruma SL)
Publicat per: Norma Editorial, octubre de 2016 a juliol de 2021
Format: Volum rústic amb sobrecoberta - 144 a 160 pàgines - Volum B6 (13 x 18,2 cm) - B/N + Color
Nº de volums: 10
Preu: 8€, els volums 1 a 7, i 9 €, els volums 8 a 10. Total = 83 €


L'any 2014, amb motiu del seu 60è aniversari com a mangaka, en Leiji Matsumoto va decidir recuperar un dels seus mangas clàssics, el Pirata Espacial Capità Harlock, i donar-li un toc més modern, així va néixer Captain Harlock: Jigen Kôkai o sigui Captain Harlock: Dimension Voyage. En aquesta obra ell és el guionista, deixant el dibuix a les mans d'en Kouichi Shimaboshi, un jove amb un gran talent i deixeble del mateix Matsumoto.

Originalment al Japó, el manga fou publicat a la revista Champion Red  de l'editorial Akita Shoten de l'agost de 2014 al gener de 2019, havent-se publicat un total de 52 capítols, recopilats en 10 volums.
 
Fou l'octubre de 2016 que Norma Editorial, a part de publicar el manga clàssic en una edició integral, també va publicar el primer volum de Dimension Voyage. Fins al tercer volum, va tenir una periodicitat trimestral (gener i abril de 2017), però pel quart ens vam haver d'esperar un any sencer, va sortir el març de 2018. El cinquè va sortir el juny, però pel sisè ens vam esperar fins al març de 2019 i el setè al desembre. Les circumstàncies ben conegudes del 2020 va donar a lloc que només sortís el volum 8, el juliol, i ha estat enguany que s'ha completat el manga, sortint doncs els volums 9 i 10, el març i el juliol. Tal com un vaixell pot navegar sense rumb, també ho ha estat la periodicitat d'aquest manga havent estat irregular i canviant.





Amb la lectura del primer volum la trama bé a ser la mateixa que la del manga clàssic, l'amenaça de les Mazon volen conquerir la Terra amb només en el pirata espacial Harlock i la tripulació de l'Arcadia com defensors de la Terra, però amb un ritme narratiu diferent més d'acord amb als temps actuals, per exemple ja hi trobem l'aparició i citació d'en Tochirô Ooyama, personatge que al manga clàssic només se l'anomena pel seu nom al final de la història, del qual no en surt ni una imatge. Totalment comprensible, ja que no només és una nova versió de l'obra original sinó també és una reunió tot lligant les obres del complex Leijivers: Un univers compartit per diferents obres amb els seus respectius lligams però també amb incoherències. I certament el fet que no sigui quelcom tancant i ben estipulat, permet poder jugar-hi i donar nova vida als personatges clàssics donant-los noves aventures.

Així a aquest Dimension Voyage també veurem elements i personatges d'altres obres com Queen Emeraldas, Galaxy Express 999 i Space Battleship Yamato. Altres referències i cites provenen d'altres obres sobre Capità Harlock com el film d'animació L'Arcadia de la meva joventut de 1982 i el film CGI Capità Harlock de 2013; i també en podríem trobar respecte a l'anime clàssic, i es que en aquesta versió se'ns presenta l'Isora Kirita, un militar que tant pel seu càrrec i cognom té el seu origen en en Mitsuru Kirita i també ens apareix una adolescent Mayu Ooyama, la filla d'en Tochirô i l'Emeraldas. Així doncs totes aquestes peces de diferents mides s'uneixen per formar aquesta nova versió del clàssic d'en Leiji Matsumoto, on cada nom que ens sigui desconegut serà susceptible a cercar-ne informació per internet per veure el seu rerefons, i on aquest cop sí, podem veure el desenllaç entre l'Arcadia i les Mazon, entre el capità Harlock i la reina Raflesia.
 
En comparació amb la sèrie tradicional, aquesta nova versió és molt més atractiva visualment i capaç de despertar l'interès de les noves generacions gràcies a la feina d'en Kouichi Shimaboshi que ha sabut dibuixar de tal manera la història, tot mantenint les característiques establertes per en Leiji Matsumoto, es distingeix per una aportació important pel que fa a qualitat i definició.

Per tant, Capitán Harlock: Dimenson Voyage no només és una lectura recomanada pels seguidors de la sèrie clàssica que la vulguin conèixer d'una altra manera, sinó també per aquells que no la coneixien com podrien ser les generacions més joves, que vulguin introduir-se amb aquesta nova versió de les aventures del pirata espacial i els altres personatges que componen l'extens i caòtic univers d'en Leiji Matsumoto.