dimecres, 16 de novembre del 2022

Jujutsu Kaisen. La guerra màgica vol. 1

Títol: Jujutsu Kaisen. La guerra màgica vol. 1
Títol original: Jujutsu Kaisen (呪術廻戦 (じゅじゅつかいせん), Guerra màgica)
Autor: Gege Akutami
Traducció de: Anna Copoví Carda (Daruma SL)
Publicat per: Norma Editorial, setembre de 2022
Format: Rústic amb sobrecobertes - 11,5 x 11,75 cm - 192 pàgines - B/N 
Preu: 8 €






El divendres 17 de juny, Norma Editorial (enllaç Twitter) va publicar un vídeo anunciant oficialment la seva nova línia de manga en català, presentat per l'Anabel Espada i la Judith Martí de l'equip manga de l'editorial.

Justament el dilluns d'aquella setmana de manera no oficial es va conèixer, i fent-se saber ràpidament per les xarxes, que Norma Editorial publicaria Tokyo Revengers en català, un dels mangues amb reeiximent actualment, com a novetat de juliol. Faltava doncs la confirmació oficial per part de l'editorial, arribant el divendres.

La suposada línia de manga en català de Norma formava part de la rumorologia d'aquells darrers mesos, que finalment ho va deixar de ser, i amb l'anunci oficial es van anunciar els seus primers títols: la mencionada Tokyo Revengers, Chainsaw Man, Jujutsu Kaisen. La guerra màgica i Guardians de la nit (Kimetsu no yaiba).

I així amb l'arribada de juliol, Norma va iniciar el camí de publicar manga en català: Tokyo Revengers fou l'obra escollida per començar a caminar. El setembre van arribar dos nous títols més: els primers volums de Chainsaw Man i Jujutsu Kaisen. La guerra màgica, que van arribar acompanyats d'un posagots imantant, sent aquesta segona obra a la qual dedico aquesta ressenya.


Aquest manga és obra de Gege Akutami, la qual és una sèrie en curs que es va començar a publicar a la revista de manga shōnen de Shueisha Weekly Shōnen Jump el març de 2018. Fins al moment s'han recopilat els seus capítols en vint-i-un volums.

Tot i que fa un parell de mesos, que ja el podem gaudir, no ha estat fins ara que l'he llegit, a causa de la llarga llista de novetats acumulades que tinc pendents. La nostra edició manté el títol japonès, Jujutsu Kaisen, com el principal, com passa en altres llengües, i com a subtítol hi tenim una traducció aproximada en català, La guerra màgica. Un cas similar que segurament recordarem és el manga i anime Fushigi Yûgi. El joc misteriós. Vegem-ne de què tracta. 
 
En Yûji Itadori és un estudiant d'institut que viu a Sendai. Tot i tenir unes capacitats físiques extraordinàries no forma part de cap club esportiu, sinó que és membre del club d'ocultisme, per disposar de temps per poder visitar el seu avi a l'hospital, el qual malauradament mort, dient-li moments abans  que ajudi als altres i que en conseqüència morirà envoltat d'altres persones, no com ell mor acompanyat únicament del seu nét. Després de la seva mort, en Yûji interpreta aquestes últimes paraules com si tothom s'ha de merèixer una mort digna. I amb aquest pensament al cap, coneix en Megumi Fushiguro, un bruixot, també adolescent, que l'informa que un talismà molt poderós és al seu institut, el qual en Yūji i els seus amics del club l'havien trobat prèviament, i tot i que ell en té la capsa, el talismà el tenen ells. Quan els seus amics, treuen el paper que segella i envolta el talismà, que resulta ser un dit, comencen a aparèixer al centre educatiu tota mena de malediccions, criatures que sorgeixen a través de les emocions negatives de la gent, especialment en llocs on és molt fàcil que sorgeixin com els instituts. Així que sabent en Yûji que els seus amics volen manipular el talismà, en Megumi i ell hi fan cap. Però ja és massa tard, diverses malediccions han paregut posant en perill els seus amics. Així que a pesar de la seva descomunal força, no pot fer res contra les malediccions i emprèn una decisió que li canviarà la vida, s'empassa el dit per protegir-los i acaba esdevenint el recipient de qui pertany el dit, en Ryômen Sukuna, una de les més poderoses malediccions que existeixen. 
 
Però ves per on, tot i estar posseït, en Yûji és capaç de controlar el seu cos malgrat els intents d'en Sukuna per ser-ne ell el posseïdor. Quan aquest fet tan estrany el veu, en Satoru Gojô, el mestre d'en Megumi, decideix portar-lo a l'Escola Tècnica Superior de Màgia de l'Àrea Metropolitana de Tòquio tot proposant un pla als seus superiors. Ja que en Yûji pel fet de què és ara, ha de morir sigui com sigui, es posposa la seva pena de mort, fins que consumeixi tots els dits d'en Sukuna, un total de vint,  i així arribat aquest moment, amb la mort d'en Yûji també es desfaran d'en Ryômen Sukuna per sempre, i acceptant aquesta decisió, l'alternativa es morir immediatament, esdevé alumne de l'Escola de Màgia de Tôquio, tot formant part de l'equip del mestre Satoru Gojô, juntament amb en Megumi Fushiguro i la Nobara Kugisaki, qui s'afegeix a posteriori.

I així un noi normal, tot i tenir unes qualitats físiques impressionants, acaba esdevenint l'amfitrió d'una poderosa maledicció, i de retruc alumne d'una escola de bruixeria, i així mentre s'encamina fins al dia de la seva mort, poder protegir les persones de les malediccions, evitant-les d'unes morts esgarrifoses. 

Així comença aquesta obra que ha tingut una molt bona rebuda i acceptació, la qual compta amb dues novel·les i una adaptació animada de moment d'una temporada de 24 episodis, emesos de l'octubre de 2020 al març de 2021. Una altra obra amb reconeixement publicada en la nostra llengua.

Fins avui en dia, Norma Editorial ha publicat dos volums en català, sortint la seva preqüela Escola Tècnica Superior de Màgia de l'Àrea Metropolitana de Tòquio a finals de novembre, els quals els dos disponibles ja els tinc, pendent de llegir-ne el segon. La preqüela consta de 4 capítols que el desembre de 2020 passaria a esdevenir el volum 0 de la sèrie Jujutsu Kaisen

Jujutsu Kaisen vol. 0. Escola Tècnica Superior de Màgia de l'Àrea Metropolitana de Tòquio. 
Norma Editorial, novembre de 2022

Una obra que en acabar de llegir el volum, per la formació d'aquest equip de tres alumnes i un mestre m'ha recordat a en Naruto de Masahsi Kishimto, i fins aquí les semblances, però que no deixa de ser una de les fonts d'inspiració de les moltes que té Gege Akutami, destacant especialment en Yoshihiro Togashai (YuYu Hakusho) o en Tite Kubo (Bleach). A veure com continuen les aventures d'en Yûji Itadori ara que ha emprès una nova i màgica vida, i no el sentit més favorable i bonic de la paraula "màgica".