dimecres, 9 de novembre del 2022

Olot (Còmic)

Títol: Olot
Títol original: Olot
Autor: Jorge Alderete "Dr. Alderete"
Traducció per: Glòria de Castro
Publicat per: Autsaider Cómics, setembre de 2022
Format: Cartoné amb sobrecoberta - 17,5 x 25 - 120 pàgines - Color
Preu: 19 €


La Garrotxa és una comarca que he visitat força. El motiu principal és ben clar: el Parc Natural de la Zona Volcànica de la Garrotxa. I així he visitat altres llocs coneguts, ja siguin o no relacionats amb el vulcanisme com Castellfollit de la Roca, la Fageda d'en Jordà o Besalú amb el seu conegut pont, per dir-ne alguns. 

Possiblement, Olot, només hagi estat un lloc de pas, per anar d'aquí a allà, fer-hi parada per dinar, però no tinc present fer-hi turisme i visitar la ciutat, exceptuant el cop on vaig anar a visitar expressament el seu volcà local, el Montsacopa. Segurament per no haver fet l'exercici de visitar la ciutat, desconeixia que hi hagués un moai, les famoses estàtues de Rapa Nui, l'Illa de Pasqua.

I aquest moai és justament el primer motiu que va portar a terme la creació d'aquest còmic, justament anomenat Olot, publicat per la mallorquina Autsaider Comics, aquest passat setembre.  Així, l'argentí Jorge Alderete "Dr. Alderete", establert a Mèxic, apassionat de la cultura rapanui va visitar Olot a finals de 2015 per veure el seu moai, i durant la seva curta estada es va impregnar de fets que van succeir a Olot, en anys anteriors, fets alguns d'ells foscos i d'altres d'estranys.

Justament la primera historieta ens presenta la història del moai d'Olot, i el seu agermanament amb Rapa Nui, i els seus personatges implicats en aquests esdeveniments. I així amb ella se'ns explica breument qui fou Joan Maristany Galceran (El Masnou (Maresme) 1832-1914), pirata i esclavista, sent el principal contribuïdor en el genocidi del poble de Rapa Nui, amb la captura de tres quartes parts de la població el 1862. Personatge que sí que coneixia per haver llegit fa temps algun article per Internet. Un nom a recordar però per  haver contribuït pel bé de la humanitat, si no tot el contrari.

I així amb aquesta ens portarà a conèixer altres històries de la crònica negra i paranormal d'Olot i la Garrotxa. 

Els crims han estat presents en aquestes contrades amb casos ben esgarrifosos: els assassinats causats per en Pere Puig, el cas d'en Joan Vila, el zelador d'Olot, i el llibre es tanca amb segurament amb el cas més mediàtic i que no hi podia faltar, el segrest de la farmacèutica Maria Àngels Feliu. Tres casos malauradament ben reals.

Però com hem dit també hi ha fets paranormals, i així com a exemple clar tenim les abduccions extraterrestres, que segons sembla entre 1966 i 2010 hi va haver 90 casos a la Garrotxa. Experiència que pels afectats és ben real a pesar de no poder-ho demostrar, i això és el que ha volgut representar l'autor, aquesta realitat. 

Però en un còmic centrat en Olot i la Garrotxa, la vulcanologia no hi podia faltar, i així en la seva corresponent història veurem que pel protagonista hi trobarà la passió de la seva vida però també la seva perdició. 

Ens trobem amb còmic amb històries ben locals, on la il·lustració té un gran pes en el relat de les historietes, en algunes el text és poc present, el just i necessari, creades per un autor argentí, publicat el llibre per una editorial mallorquina, i com hem dit, tot gràcies a un moai per commemorar l'agermanament d'Olot i Rapa Nui. Elements tan distants s'han trobat per donar vida aquesta obra per mostrar-nos la part més fosca i misteriosa d'aquesta ciutat i comarca catalanes. Una descoberta i una lectura molt interessant.