dimarts, 4 de juliol del 2023

Einstein

Títol: Einstein
Títol original: Einstein
Autors: Jim Ottaviani (guió), Jerel Dye (dibuix) i Alison Acton (color)
Traducció de: Ernest Riera
Publicat per: Norma Editorial, juny de 2023
Format: Cartoné - 304 pàgines - 15 x 21,5 cm - Color
Preu: 29,5 €






 
Com a novetat de juny, Norma Editorial ha publicat Einstein, un còmic divulgatiu de ciència sobre aquest conegut físic, sortint a la venda simultàniament en català i en castellà. En realitat aquest és el tercer llibre sobre una sèrie de còmics dedicats a grans físics de la nostra història. Fa anys, Norma va publicar només en castellà Feynman (2012), i Hawking (2020). Per tant, és una excel·lent notícia l'arribada en català d'aquest tercer còmic dedicat a Albert Einstein.

Els tres títols compten amb en Jim Ottaviani com a guionista, però mentre els dos primers tenen en Leland Myrick com a dibuixant, aquest tercer aquesta tasca recau a mans Jerel Dye, i acompanyant d'Alison Acton als colors.

Einstein sense ser pròpiament una biografia, tot fent un viatge per la seva vida, coneixerem la seva carrera científica com també la seva part més personal i familiar. I segurament aquesta segona part és la més interessant, ja que normalment de tot el reguitzell de científics més o menys coneixem i recordem les seves teories i descobriments que van fer, però rarament la seva part més personal.

Així ben jove, el 1905, amb any que feia els 26 anys, va publicar la seva Teoria Especial de la Relativitat, quan encara era un jove físic desconegut, i d'aquesta teoria se'n deriva una de les equacions de la física més conegudes, E=mc². Teoria que aniria desenvolupant al llarg de la seva vida. A més aquell 1905, se l'anomena el seu Any Miraculós, publicant altres articles sobre el moviment brownià o sobre l'efecte fotoelèctric. Però com a excel·lent científic sempre estava al peu del canó, aportant noves idees al món de la física, en alguns casos cometent errors, o pensant que ho eren, però vistos des d'una altra manera, en realitat acabarien sent encerts. Mencionar que la tecnologia de la seva època fora un factor limitant i, per tant, moltes de les coses que ell va proposar no es van poder demostrar fins després de la seva mort.

Però física a part, que serà un element, molt important en aquest còmic, fent-lo fins i tot feixuc en llegir-lo, pels profans d'aquesta ciència, però que evidentment és inevitable la seva presència; la seva part més familiar i personal és el que ho compensa amb un Einstein humà, amb també els seus errors i encerts. Un Einstein que com ens mostra fou molt faldiller al llarg de la seva vida, amb una taca negra rellevant pel que fa al fet d'haver-se desentès de la seva primogènita, la Lieserl, el gener de 1902, que encara avui se'n desconeix si va acabar morint o va ser donada en adopció, ja que va néixer fora del matrimoni. I també ens mostra els seu vessant social, religiós i polític. Fou d'idees socialistes, i sent de família jueva, l'ascens del nazisme a Alemanya, fa comportar que finalment s'establís definitivament als Estats Units, el 1933, accedint a la ciutadania estatunidenca el 1940, però mantenint la seva nacionalitat suïssa, que va obtenir el 1901.

Fou un home que va viatjar molt al llarg de la seva vida, i tot que no surti al còmic, també feu una visita a Catalunya, a finals de febrer de 1923, amb motiu dels Cursos Monogràfics d'Alts Estudis i d'Intercanvi de la Mancomunitat de Catalunya.

A Einstein, coneixem una de les grans figures científiques del segle XX, i amb el seu llenguatge científic, a pesar de ser enrevessat, sense ell no acabaríem d'entendre el personatge històric que se'ns mostra. Sense dubte, tot un encert, que Norma Editorial hagi decidit publicar aquest còmic en català per poder conèixer aquest gran físic des d'aquesta obra que ens l'aproxima d'una tot entrellaçant la ciència i la seva vida més terrenal.