dijous, 6 de juliol del 2023

Las Tortugas Ninja vol. 15

Títol: Las Tortugas Ninja vol. 15
Títols originals: TMNT núms. 65-66, TMNT Universe (back-up) núms. 1-5 (Inside Out) i 6-9 (What is Ninja?),  TMNT Universe (main) núms. 4, 5, 6, 10, 7, 8 USA
Autors: Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz, Nick Pitarra, John Lees, Sophie Campbell i Brahm Revel (història), Tom Waltz, Paul Allor, Chris Mowry, John Lees i Ryan Ferrier (guió); Damian Couceiro, Bill Sienkiewicz, Mateus Santolouco, Michael Dialynas, Nick Pitarra, Sophie Campbell, Brahm Revel i Adam Gorham (dibuix); Ronda Pattison, Tomi Varga i Felipe Sobreiro (color); Joshua Hixson (assistent a tinta) i Freddie E. Williams II (portada)
Traducció per: Bárbara Azagra Rueda
Publicat per: ECC Ediciones, juny de 2023
Format: Rústica - 208  pàgines - Color
Preu: 21 €


A finals d'aquest juny de 2023, ECC va posar a la venda el volum 15 de la nova sèrie de les Tortugues Ninja, i començant el juliol, ha tocat la seva lectura.

Com que la continuïtat d'IDW combina la sèrie regular, amb les micro-sèries, entrecreuaments i altres, una bona manera de no perdre's, és seguir aquest enllaç de la Turtlepedia o bé TMNT The IDW Collection de  Penguin Random House, on a cada volum s'indica el seu contingut, i fins al volum 9 el contingut és el mateix que el d'ECC, cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC.

Amb el volum 9 d'ECC hi ha un lleuger canvi.  El corresponent volum de l'IDW Collection és el cinquè, que inclou el primer entrecreuament amb els Caçafantasmes, però com que aquest ja va ser publicat per Fandogamia (setembre de 2017), per una qüestió de drets, en aquest volum d'ECC no s'inclou, o més aviat s'hauria d'haver inclòs en el que hauria sigut el volum 10 d'ECC. Així doncs, es dividiria el cinquè de l'IDW Collection en dos: per una banda, tindríem els quatre capítols de Turtles in Time i els números 38 a 40 i per l'altra banda, tindríem l'entrecreuament amb els Caçafantasmes i els números 41 a 44.

Així, el 10è i 11è volum d'ECC corresponen al sisè de l'IDW Collection. A partir d'aquests dos volums d'ECC es recupera que cada volum de l'IDW Collection equival a dos d'ECC, fins que no ens trobem amb algun altre canvi. Per tant, aquest 15è volum d'ECC correspon a la segona meitat del vuitè de l'IDW Collection.

Endinsem-mos en aquest quinzè volum, que inclou els números 65 i 66  de la sèrie regular més diversos números d'Universo Tortugas Ninja (TMNT Universe), una sèrie que se centra en els personatges secundaris de la continuïtat d'IDW, tot i que les Tortugues hi estaran molt implicades i de vegades sent els personatges centrals. Originalment, cada número incloïa una història principal "maig" i una secundaria "backup", curta de quatre pàgines.
 
Universo Tortugas Ninja núms. 4 (main), de Paul Allor (guió), Damian Couceiro (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial de Freddie E. Williams II i alternativa de Damian Couceiro (novembre de 2016). Aquest quart número correspon al desenllaç de l'arc argumental, The war to come (La guerra que vindrà), dels capítols "main" de TMNT Universe.

La batalla que té lloc a la seu del TCRI entre les Forces de Protecció de la Terra i els mutants sembla que els primers comencin a agafar avantatge, però l'arribada de reforços de l'organització de la Madame Null capgira la situació, i provoca la retirada de les Forces. L'April ha aconseguit en la seva fugida arriba a destianció avisar la Madame Null del que passa. Acabada la batalla, en Baxter Stockman ha estat el més damnificat de tots.

Universo Tortugas Ninja núms. 1 - 5 (backup), de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Kevin Eastman (esbossos), Bill Sienkiewicz (dibuix) i Tomi Varga (color). Portada oficial de Kevin Eastman i Peter Laird i alternativa de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (agost a desembre de 2016). Història curta formada per cinc parts, com si fos un únic capítol de 20 pàgines, anomenada Del revés (Inside out).

En aquesta història veure'm en Leo enfrontar-se a les seves pitjors pors, tot realitzant un entrenament mental. 

Núm. 65, de Kevin Eastman, Bobby Curnow i Tom Waltz (història), Tom Waltz (guió), Mateus Santolouco (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial de Mateus Santolouco i alternativa de Kevin Eastman (dibuix) i Tomi Varga (color) (desembre de 2016). Capítol anomenat Christmas Special (Especial de Nadal).

Les Tortugues preparen i celebren una festa de Nadal, on a part dels amics més íntims, en l'April, en Casey, l'Angel i en Woody, també s'hi autoconvidaran l'Slash i els Mutanimals (excepte en Hob). Ja acabada la festa, i les Tortugues dormint, en Mike rep un regal d'algú molt important.

Universo Tortugas Ninja núms. 5 (main), de Chris Mowry (guió), Michael Dialynas (dibuix) i Tomi Varga (color). Portada oficial de Freddie E. Williams II i alternativa de Michael Dialynas  (novembre de 2016). Capítol anomenat Urban Legends (Llegendes urbanes).

Simultàniament, a la festa de Nadal de les Tortugues, viurem la primera trobada entre l'Old Hob i en Leatherhead, involucrant-hi pel mig en Hun qui organitza batalles il·legals entre gossos. Una trobada que no acabarà bé per a ningú.

Universo Tortugas Ninja núms. 6 (main), de Nick Pitarra i John Lees (història), John Lees (guió), Nick Pitarra (dibuix) i Felipe Sobreiro (color). Portada oficial de Freddie E. Williams II i alternativa de Nick Pitarra (dibuix) i Felipe Sobreiro (color) (gener de 2017). Capítol anomenat The rot in the shell (La podridura a la closca).

Mentre en Michelangelo ajuda a l'agent de policia Maureen Lin a trobar una persona perduda a les clavegueres, troben un dels mutants més estranys i alhora també perillós fins ara desconegut, en Wyrm, un mutant resultat de la unió d'infinits cucs platihelmints.

Núm. 66, de Kevin Eastman, Bobby Curnow, Tom Waltz i Sophie Campbell (història), Tom Waltz (guió), Sophie Campbell (dibuix) i Ronda Pattison (color). Portada oficial i alternativa de Sophie Campbell (gener de 2017). Aquest capítol és el pròleg de l'arc argumental Desperate Measures (Mesures desesperades), però per la seva continuació ens haurem d'esperar al següent volum.

En Raph i l'Angel van a Alaska a cercar l'Alopex, la qual sola, lluita contra el control de la Kitsune. Gràcies a la intervenció d'en Raph, la guineu s'allibera definitivament del control. Tots tres tornen a casa.

Universo Tortugas Ninja núm. 10 (backup), de Sophie Campbell (història i dibuix). Portada oficial de Antonio Fuso i alternativa de Ryan Lee (maig de 2017). Història curta de quatre pàgines anomenada Las Tortugas Ninja Pepperoni (Teenage Mutant Ninja Pepperoni, el títol original té més sentit).

Les Tortugues i l'Alopex miren la petita protoceratops Pepperoni (Tortugas en el tiempo capítol 1, volum 9) mentre dorm, preguntant-se què està somiant. En realitat, somia en tenir un cos antropomòrfic com el de les tortugues, amb una màscara i lluitant al seu costat. Es desperta mentre en Raphael i l'Alopex estan veient un film de Gamera, s'escapa amb el sai d'en Raphael i corre per l'habitació, fent-se passar per un gran ninja.

Universo Tortugas Ninja núms. 6 - 9 (backup), de Brahm Revel (història i dibuix). Portada oficial de Hugo Petrus i alternativa de Logan Faerber (gener a abril de 2017). Història curta formada per quatre parts, com si fos un únic capítol de 16 pàgines, anomenada ¿Qué és un Ninja? (What is Ninja?).

És una història plena de narració, majoritàriament sense diàlegs, on l'Splinter explica a la Jennika el que significa ser un ninja, mentre que les escenes alternen les observacions de la Jennika a les Tortugues en el present amb flaixbacs de la seva vida abans de convertir-se en una assassina del Peu.


Universo Tortugas Ninja núms. 7 i 8 (main), de Ryan Ferrier (guió), Adam Gorham (dibuix), Joshua Hickson (assistent de tinta) i Ronda Pattison (color). Portades oficials de Freddie E. Williams II i alternatives d'Adam Gorham (febrer i març de 2017). Història de dos capítols anomenada Metalhead 2.0.

En Donnie reconstrueix i activa en Metalhead, però per sorpresa de tothom manté la consciència d'en Donatello mentre aquest ocupava el cos robòtic, esdevé un nou ésser, a qui anomenaran Metaldon. Però aquest té una forta confusió "mental", que porta a atacar en Donnie, i al vell laboratori d'en Harold aconsegueix un nou cos que li permet processar tot el que sent ara. Finalment, seran als laboratoris TCRI, on aquest nou Metalhead esborra tot rastre d'emoció i humanitat, esdevenint una nova mena de ser i separant-se de les quatre Tortugues.


En aquest quinzè volum, hem vist una mica de tot: el desenllaç del setge de les Forces de Protecció de la Terra, una festa de Nadal, amb la primera topada entre en Hob i en Leatherhead, l'aparició del mutant Wyrm, el passat de la Jennika i la creació d'un nou Metalhead. 

Com sabem de portades de capítols n'hi ha més d'una, així abans de cada capítol, hi tindrem la seva portada oficial i la seva alternativa, el qual ho he indicat als crèdits de cada historieta. Al final de volum, hi tenim la portada del setzè volum recopilatori original, Chasing Phantoms, de Dave Wachter, i la portada del segon volum recopilatori original de TMNT Universe de Freddie E. Williams II.
 
Sent la periodicitat d'aquesta sèrie bimestral, el setzè volum el tenim programat per finals d'agost. A més, un mes abans, el juliol, s'estrena Las Tortugas Ninja: El último Ronin - Los años perdidos amb el seu número 1, i pel setembre tindrem el número 2.