dijous, 9 de maig del 2024

Crònica del 42 Comic Barcelona 1a part: Distribució, compres i firmes

Aquesta és la crònica ja publicada a ComiCat, però aquí li donaré un toc més personal, afegint-hi les compres i dedicatòries, i parlant en primera persona del singular.

Del divendres 3 al diumenge 5 de maig ha tingut lloc el 42è Comic Barcelona, que s’ha celebrat a la planta baixa del Palau 2, al Palau 5 i a la Plaça Univers de Fira Montjuïc. L'assistència ha estat de vora 110.000 visitants, una xifra similar a la de l'any passat que en consolida el nombre.

Enguany, hi hem tornat a ser en Marc "Llop Segarrenc", qui escriu aquestes línies, al llarg de dissabte i diumenge amb l'acreditació de ComiCat; en Pau "Gargotaire", el dissabte i també amb acreditació de ComiCat; així com d'altres companys com en Javier del Campo, que el va visitar el divendres, en Jordi Riera Pujal i l'Emili Samper, els quals van participar en dues xerrades diferents, dissabte i diumenge respectivament, les quals en parlo tot seguit:

Dissabte, a les 11 h, la sala còmic 4 va acollir la taula rodona Cent anys del naixement de Josep Coll, moderada per Antoni Guiral i amb la participació de Victoria Bermejo, Raquel Gu i Jordi Riera Pujal. Es va parlar de la genialitat i la modernor de Josep Coll com a autor de còmics (1924-1984). També es va recordar el fet que en una enquesta feta per la revista Rockdeluxe el març de 2021 entre gent del sector, Coll va quedar en el lloc número cinc en el llistat dels 100 millors còmics espanyols de tots els temps. Un dels comentaris va ser que s'hauria de traslladar el reconeixement que rep de dibuixants, autors i estudiosos als lectors habituals de còmic fent reedicions de la seva obra i publicant aspectes del seu treball poc coneguts com els dibuixos humorístics per a adults que va fer durant la seva carrera professional.

Diumenge, a les 16 h, la sala còmic 6 va acollir la taula rodona Estudis en Comicologia: Els llibres de teoria i divulgació del còmic en els temps del podcast, moderada per Cels Piñol i amb la participació d'Alejandro Martínez Viturtia, David Aliaga i Emili Samper. Es va parlar de la divulgació i dels estudis acadèmics sobre còmic posant especial èmfasi en la col·lecció Apuntes de cómic de l'Editorial Base, dirigida per Aliaga. Es van presentar els darrers volums publicats (Stan Lee y la gran novela americana de Viturtia) i es va anunciar el proper llançament, passat l'estiu, del volum que ha escrit Samper sobre còmic franco-belga.

Tant dissabte com diumenge, al Twitter de ComiCat, vaig crear dos fils fent una crònica en directe de la meva visita, a partir dels quals, posant-hi ordre, es redactarà aquesta crònica.

Entrant al Comic Barcelona pel Palau 5, per on entraven els acreditats, ens trobàvem les principals exposicions, totes elles ben interessants. En primer terme hi havia les d'El nostre Ibáñez, dedicada justament Francisco Ibáñez, mort el juliol de l'any passat, així com la de Trinti Tinturé, encantadora de vinyetes, guardonada amb el Gran Premi del saló, que també ens va deixar a principis d'aquest any. 






I baixant les escales ens trobàvem les exposicions de Bruixes, del 1r Premi Carnet Jove de Còmic, de Tomàs Hijo, la de tribut a Mad Max Blacksad: Work in progress, i la dels 30 anys del Premi Ivà,











Al Palau 5 també hi era el lloc on acostumen a realitzar-se les presentacions editorials, les conferències i les projeccions cinematogràfiques a l'auditori. En sortir d'aquest, accedíem a la Plaça Univers, on hi havia els Food Trucks. En travessar-la, s'accedia al Palau 2, on hi havia els estands editorials, la zona Comic Kids i la zona Nintendo, entre d'altres.


Per acabar aquest apartat d'exposicions, havíem d'anar al Palau 2, on a la zona Comic Kids hi havia la del còmic polonès, la del  XIII Concurs Escolar Comic Barcelona, la del Fantastic Graphic o la d'El déu salvatge, còmic publicat en català per Norma Editorial.




El còmic en català present al 42 Comic Barcelona.

En aquest apartat volem parlar d'aquell còmic en català que ens vam anar trobant tot voltant pel Saló, molt d'ell novetats recents. 

Començant a la part anterior del Palau 2, a l'estand anomenat Astèrix, del grup editorial Anaya, hi podíem trobar diferents obres dels seus diferents segells editorials, tal com les aventures del famós gal, ara acompanyat de la sèrie de l'Ideafix (Salvat-Bruixola), Males Bèsties i Llegendari (Barcanova), i Les Sisters o el manga europeu (Hachette) entre d'altres.








Com ja presenciem des de fa uns anys, hi teníem el vistós estand d'Ooso Comics, sent la seva darrera novetat el segon volum de Silverday.





Les editorials de les Illes Balears ocupaven un bon espai sota el paraigües de l'Institut d'Estudis Baleàrics, on hi eren presents Dolmen Editorial, Escápula Cómics i Autsaider Comics, entre d'altres. Tot i no fer-ne fotos, totes elles en major o menor grau publiquen còmic en català.

També hi vam trobàvem l'estand Bang i Mamut, sent referents del còmic infantil en català.





Passant per l'estand d'Astiberri, hi podíem trobar alguna de les seves darreres novetats com La petita gènia i el monstre de la vall o els títols que ens arribat en català de Paco Roca, entre altre obres.



Tot i estrenar-se al passat 29 Manga Barelona, Fandogamia Editorial ens portava La meva experiència lesbiana amb al solitud de Kabi Nagata.



Una altra editorial que també pública còmic en català és Libros del Zorro Rojo, amb la sèrie Miss Cat com a obra principal.



Una editorial que s'ha estrenat enguany és Garbuix Books amb Els Dinodocus. Els egipcis i L'evolució de la vida.

A l'estand de l'Editorial Finestres hi vam trobar el seu catàleg de còmic en català, que va creixent mes rere mes. Cal destacar-ne la seva gran darrera novetat, els dos volums d'El que més m'agrada són els monstres, però també mencionar El rei dels cargols, Premi Finestres de Còmic en Català 2023.


 
També hi trobàvem la madrilenya Liana Editorial, la qual té un bonic catàleg de còmic en català.

 
 A la zona Artist Alley, hi vam trobar en Carles Roman, autor de Drac Català i Fabi i Fedó, ciutadans d'Empúries, que per aquest saló ha estrenat la seva línia Trama Negra amb Bad Swing.


I un autor que s'ha estrenat amb la publicació de còmics en físic i en català, però que compta amb una llarga trajectòria, és en Guillermo Martínez-Vela, que ens portava els quatre volums recopilatoris de Nena pija.



A la part posterior del Palau 2, a l'estand d'Abacus hi vam trobar Dodoma, Grendel, i Joc d'heroïnes, tres sèries tancades de tres volums, publicades per l'editorial Kaji Manga, de la qual seguim sense noticies sobre la seva adquisició justament per part de grup Abacus.


I a l'estand de Casa del Llibre hi vam poder trobar tot de sèries infantils i juvenils publicades per diferents editorials.






Entrant a Norma Editorial, cal destacar la seves darreres novetats de còmic en català: El déu salvatge i Un fosc mantell, com també el seu catàleg de manga en català. El seu segell Astronave també tenia un espai, on destacava Molly Wind, guardonat com a Millor Còmic Infantil i Juvenil en aquest saló.





A Penguin Random House, hi teníem títols de tota mena com l'obra multipremiada Herba, el catàleg de Francisco Ibáñez, la sèrie de manga Wind Breaker o també El viatge de Shuna, entre altres títols en català.







A Planeta Cómic, comencem destacant les seves darreres novetats com From Hell, els volums 1 d'Adolf i de l'edició Jump Remix de Narutocom també la seva sèrie infantil Mínor el salvatjot.  També hi trobàvem seu catàleg de manga en català amb Bola de drac i sèries derivades, les completes Dr. Slump i l'edició normal de Naruto, i les que estan en curs com My Hero Academia, Detectiu Conan, Haikyû!!, One Piece i Ranma 1/2.








No ens podem oblidar de Panini Comics, que té en curs Berkserk en la seva edició Maximum, també Prodigiosa. Les aventures de Ladybug i Gat Noir, i també la seva estrena de Marvel en català amb Spider-man: Animals, reuniu-vos i Spider-man: Aventura quàntica!.





I acabem a l'estand d'ECC, on hi podíem trobar les sèries Nuc i L'Arlo i en Pips del seu segell Kodomo. Annex al seu estand, hi podíem trobar un espai per Cascaborra Ediciones, els quals recentment han encetat la publicació de l'edició en color de Capablanca de Joan Mundet, el qual també tenia un estand a l'Artist Alley.





Les compres i les dedicatòries

Un dels motius per visitar el Saló (aquest o el del Manga) és aconseguir dedicatòries de part dels autors, a part de fer alguna compra, aprofitant l'esdeveniment. Al meu perfil de Twitter, el diumenge ja hi vaig fer un fil, que ara recullo també aquí. Vegem-ho.

A l'estand de Moztros a fer-hi la primera compra: el segon entrecreuament entre Mighty Morphin Power Rangers i Tortugas Ninja.



Passant per Fandogamia, hi vaig fer-hi dues compres. La primera fou Doctor Who. El Décimo Doctor vol. 6 Pecados del padre, i la segona fou una samarreta de Cowboy Bebop.


A l'estand d'Ooso, hi vaig recollir el segon volum de Silverday. Un conte de fades d'un divendres de plata.




Fou a Norma Editorial on hi vaig fer el gruix de les compres. En primer lloc tenim les dues novetats de  còmic en català del saló: El déu salvatge, de Fabien Vehlmann i Roger Ibáñez, i Un fosc mantell, de Javier Martin.


De manga en català, vaig comprar les quatre novetats que es van posar a la venda amb motiu del saló. En primer lloc tenim
el segon volum de  Cardcaptor Sakura, de Clamp, i el quinzè volum de Chainsaw Man, de Tatsuki Fujimoto.


En segon lloc també vaig comprar els volums núm. 3 de les edicions col·leccionistes d'Atac als titans, de Hajime Isayama, i de Mazinger Z (en aquest cas, el darrer), de Go Nagai.


Com a darrera compra, en tenim una d'aquestes inesperades: el 1r volum recopilatori (de 4) de les tires còmiques de Nena pija de Guillermo Martínez-Vela. I amb aquesta compra, arribava la primera firma del saló.



 
Vaig continuar aconseguint les dedicatòries de Marcos Martín i Muntsa Vicente als dos primers volums de Friday publicats per Mai Més.



I com a darrera firma acabo
tenim la de d'en Joan Mundet al primer volum de la nova edició en color de Capablanca, publicada per Cascaborra Ediciones.



Hauria volgut posar les llicències de còmic en català, però com que Blogger té limitació de caràcters en les etiquetes, i no me'n deixa posar més, faré una segona part dedicada a les llicències i futurs llançaments.

Aquesta edició ha mantingut l'espai utilitzat del de la passada edició. Les principals exposicions estaven concentrades al Palau 5, i la planta baixa del Palau 2 es va prioritzar la presència d'editorials, llibreries, auto-editors, artistes i il·lustradors, sense ocupar el pis superior. Pocs eren els estands de marxandatge que hi havia, quelcom totalment diferent amb el Manga Barcelona, on ocupen tot un pavelló.

Ficomic ha fet una bona feina en general, que creiem que ha estat recompensada pel gran nombre de visitants, amb una xifra semblant a la de l'any passat. Així mateix, cal dir que tot i les 110.000 persones visitants, es podia caminar sense aglomeracions, tot facilitant el gaudi de l'esdeveniment.

Aquesta ha estat la meva aventura en aquest 42 Comic Barcelona.

Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc"