dijous, 9 de maig del 2024

Crònica del 42 Comic Barcelona 2a part: Les llicències de còmic i manga en català

Tal com he dit a la primera part de la Crònica del 42 Comic Barcelona, la restricció de caràcters a les etiquetes de Blogger, m'ha fet fer una segona part dedicada a les llicències de manga en català. En tot cas és un copiar i enganxar, del que ja està publicat a ComiCat, també redactat per mi, amb algun lleuger retoc. 

Les llicències i novetats destacades per aquest 2023 de còmic i manga en català

Tant dissabte com diumenge entre volta hi volta vam assistir a diferents presentacions editorials.

El dissabte vam començar amb la de Fandogamia Editorial. Preguntats de com anava la situació de La meva experiència lesbiana amb la solitud, en Pedro F. Medina, va comentar que ha venut més o menys la meitat de la tirada, durant aquests cinc mesos que està a la venda. No és un èxit però tampoc és un fracàs. Porta pocs mesos al mercat, i ha de ser una porta per anar ampliant el catàleg. La seva autora, Kabi Nagata, la tindran en compte de cara a futures publicacions. També va demanar perdó pels erros de traducció que hi ha l'obra. 

A la presentació de Panini Comics, el seu responsable, l'Alejandro M. Viturtia, en lloc de fer una presentació de novetats i de futurs llançaments va parlar de les darreres novetats que havien tret. Va lloar la sèrie Spider-man de Mike Maihack que podem gaudir en català, i de la qual ja tenim disponibles dos dels tres volums que tindrà, tot dient que és una bona manera de conèixer aquest superheroi en uns bones aventures i des d'una perspectiva molt juvenil.

Preguntats per com anava la línia en català va comentar que està funcionant a poc a poc, que s'ha d'anar consolidant i que en cas d'ampliar-la es decantarien per Marvel, com sembla que hi estan treballant, enlloc del manga, tot i que Berserk funciona prou bé. El còmic japonès té un funcionament diferent, i sembla que és més fàcil poder ampliar per la via Marvel. Va argumentar que com que la població està avesada a llegir Marvel en castellà el còmic infantil podria ser la millor manera de fer-hi entrar nous lectors.

Després tocava el torn de les editorials balears sota el paraigües de l'Institut d'Estudis Baleàrics, però es va anular per un problema de comunicació segons els dos únics representats que es van presentar, i que no n'estaven al cas. Ens van demanar disculpes. Cal dir que les dues del migdia no és una hora gaire adequada per una presentació. 
 
Dues hores després va arribar el torn d'ECC Ediciones. Pel que fa al segell Kodomo van parlar de la sèrie Nuc, darrer volum El bigfoot, i també L'Arlo i en Pips que el seu tercer volum serà novetat de juliol.


Per part del manga en català, com sabem aquest maig s'estrenen amb Gyo de Junji Ito, però la sorpresa va arribar quan van anunciar el retorn del Shin-chan de Yoshito Usui en català! Serà una edició de 12 volums, en contraposició dels 50 que té originalment i s'espera que arribi després de l'estiu. Però a més també van mencionar que hi ha una possibilitat alta que publiquin Els diaris de l'apotecaria en català, però sense poder-ho confirmar al 100%. En tot cas, ja tenim el primer anunci confirmat de còmic i manga en català. 


Continuant per Norma Editorial, primer van fer un repàs de les seves darreres novetats, que en català van mencionar El déu salvatge i Un fosc mantell, Entrant en els futurs llançaments de còmic europeu, van anunciar Adéu Birkenau, de JD Morvan, Matet, Efa, Cesc i Roger, que s'espera de cara a l'octubre.


I ja passant a la línia de manga, van anunciar que la nova obra serà Minecraft: viatge a la fi del món, de Kazuyoshi Seto, una sèrie oberta de 8 volums que s'espera de cara a l'octubre. De manga, també van mencionar que Death Note té dos problemes: té molta lletra i la seva producció física és lenta i complicada, però ens van donar la bona notícia que s'espera que de cara al juny podrem tenir el tercer volum.



I ara anem a la darrera presentació  de dissabte, la de Planeta Comic, la qual no es va fer cap mena d'anunci, només van repassar les darreres novetats, entre elles l'edició Jump Remix de Naruto. Anant al torn de preguntes i respostes, tal com van dir diverses vegades per futurs anuncis de manga ens haurem d'esperar al 30 Manga Barcelona. Els hi vam fer saber que per futurs anuncis de còmic en català, aquests no siguin tan tristos com va ser el cas de From Hell. I per acabar preguntats per si tindríem més Tezuka en català, posant per exemple el manga Tritó del mar, van dir que Adolf seria una manera de valorar-ho.

El diumenge va començar amb la presentació d'Ooso Cómics. Van començar fent un repàs de les seves darreres novetats publicades. Tot seguit van mencionar que ja estan treballant amb Kamen Rider Black que constarà de tres volums dobles, i que esperen que puguin treure'l el juny o juliol. Ara bé, en dir que la traducció en català es faria del castellà, van donar lloc a un cert rebombori tant a xarxes com presencialment, que nosaltres no vam percebre, fins al punt que aquest passat dilluns en un directe al canal de Twitch del Mangazín Podcast van mencionar que ara per ara pausaven la publicació de la seva edició en català. Vegeu la decisió aquí. Això no afecta les altres sèries en curs.

A part d'això, durant la presentació van anunciar una nova llicència: Mega Man Gigamix, la continuació de Mega Man Megamix, davant del bona rebuda que ha tingut aquesta obra. Aquest nou títol constarà de tres volums.





També van dir que l'àlbum de les targetes caurà en un moment o altre, i que serà limitat. No descarten alguna obra de producció pròpia, i de moment descarten reeditar Supercatalà. De moment descarten portar més Go Nagai, ara que les editorials grans s'hi han interessat. I tenen interès en portar més shôjo.

Tot seguit van ser el torn de Distrito Editorial i Salamandra Graphic, dos segells del grup Penguin Random House. Tot just començar, el representant de Distrito, conscient que es preguntaria, va dir que Karekano, de la qual n'hem vist el seu anime en català, i Yamada-kun to Lv999 no Koi wo Suru, anunciades recentment en castellà, estaven treballant per portar-les en català. En cas que es puguin confirmar, serien simultànies les edicions en català i en castellà, si bé ara per ara no hi ha res segur. També van mencionar que Wind Breaker en català funciona bé i esperen que amb la recent estrena de l'anime es pugui enfortir.

Per part de Salamandra Graphic, per aquest any no tenen res sobre la taula, però de cara a finals de 2025, sí que estan treballant en una obra de producció pròpia. Caldrà veure si des d'altres segells com Reservoir Books, que enguany ha publicat Herba, ens sorprenen amb nous títols.

I acabem amb la presentació editorial de Bang i Mamut. Desconeixem si mai havien fet presentacions al Saló del Còmic, però els darrers anys segur que no. Van començar fent un repàs del que han publicat recentment, i com a novetat van anunciar La casa nova d'Hug (títol en català no confirmat de La casa nueva de Hugo, en castellà), que es publicarà aquest juny.


També esperen que en futur arribin noves aventures de Superpatata d'Artur Laperla, del qual aquest maig es publicarà el tercer i darrer volum d'Enrenou Còsmic, i que ja podíem trobar a l'estand de l'editorial en aquest saló. I preguntats sobre els criteris de publicar en català o no una obra, van comentar que mentre a Mamut s'intenta que tot surti en català, a Bang es mira més per autor. Cosa que va donar lloc a a preguntar què, com que a Catalunya ens agrada el True Crime, si Röd i Snön, que es pot traduir com Roig a la neu, publicat en castellà aquest any, podria arribar en català. Van respondre que hi ha possibilitats. 


Text i fotografies per Marc Mensa "Llop Segarrenc", excepte les imatges de les llicències d'ECC i Norma extretes de les respectives editorials.