divendres, 1 de novembre del 2024

Adeu, Birkenau

Títol: Adeu, Birkenau
Títol original: Adieu Birkenau
Autors: Ginette Kolinka (testimoni), Jean-David Morvan i Victor Matet (guió), Cesc F. Dalmases i Ricard Efa (dibuix) i Roger Surroca (color)
Traducció de: Pilar Garriga
Publicat per: Norma Editorial, setembre de 2024
Format: Cartoné - 112 pàgines - 23,3 x 31,2 cm - Color
Preu: 28 €




 
Com a novetats de setembre de còmic, Norma Editorial va treure dues novetats en català, una de les quals fou Adeu, Birkenau, obra creada per Jean-David Morvan, Victor Matet, Cesc F. Dalmases, Ricard Efa i Roger Surroca, a partir del testimoni de la Ginette Kolinka, una supervivent del nazisme.

D'aquests cinc autors alguns no són aliens amb el còmic publicat en català. Jean-David Morvan fou guionista d'Stanley Greene: Una vida a pèl (Finestres, octubre de 2023), juntament amb Tristan Fillaire. En Cesc F. Dalmases, el vam conèixer amb l'adaptació d'El pont dels jueus (Fanbooks (Comic Books),  maig de 2014), més endavant va participar en l'adaptació de Victus (Norma, 1a part (2016), 2a part (2017), 3a part (2019) i Integral (2021), i més recentment tenim La Masia, l'escola de somnis (Montena (PRH), setembre de 2020) i Sempre Barça (Base, setembre de 2022), aquests dos junt amb Eduard Torrents. I per part de Ricard Efa, el vam conèixer amb Sola (Norma, febrer de 2019) juntament amb Denis Lapière, i ara com a darreres novetats hem tingut la trilogia Noceà (Mai Més, març i setembre de 2023, i setembre de 2024). 

Aquesta història té com a protagonista la Ginette Polinka, una jove parisenca, llavors anomenada Cherkasky de cognom, que va sobreviure a la barbàrie del nazisme. Per posar un inici, ens situem el juny de 1942, quan els jueus són obligats a portar una estrella groga a la roba. No és l'única llei que els van imposar els alemanys que dominaven la França ocupada. També van restringir els seus moviments socials com laborals i empresarials. Tot per tenir-los controlats, com també aïllats dels no-jueus. 

Així que la família Cherkasky decideix anar-se'n a la França lliure, tot utilitzant documentació falsa. Avinyó serà la seva nova llar. Però l'Alemanya nazi acaba envaint també la França lliure. Així tot, la família continuarà fent una vida prou normal.

Però tot canviarà el 1944. Aquell març l'engany serà descobert, i el pare, el seu germà, un nebot i la Ginette seran capturats, salvant-se la mare i les germanes. Tots quatre acabaran al camp d'Auschwitz. Allà seran seleccionats. Com a camp de treball, aquells considerats aptes continuarien vius, com la Ginette i el seu nebot. Els no-aptes, com el seu pare, massa gran, i el seu germà, passa petit,  trobarien la mort immediatament. Sent un complex gegantí, la Ginette i el seu nebot van ser separats, i la noia, de només dinous anys fou enviada al camp d’Auschwitz II-Birkenau. 

Mesos endavant, amb l'aproximació dels exercits enemics, va ser traslladada, juntament amb les altres presoneres, a altres camps, fins que finalment, va ser alliberada. Ella dels quatre capturats de la seva família, aquell març de 1944, fou l'única que va sobreviure.

Aquests fets traumàtics els va enterrar durant cinquanta anys, quan amb motiu de la filmació de la «Shoah Foundation» acabada de fundar per l'Steven Spielberg, els records afloren a la memòria de la Ginette de setanta anys, i a partir d'aquí decideix donar el seu testimoni.

L'octubre de 2020, amb noranta-cinc anys, Victor Matet i Jean-David Morvan l'acompanyaran a un viatge a Polonia, on s'acomiadarà per darrera i definitiva vegada de Birkenau. Serà doncs aquesta darrera visita, el germen del llibre que tenim a les mans.

Alternant el present i el passat, i només tenint en compte el que ella recorda, sense interferències de rècords d'altres supervivents, viurem el que ella va viure durant aquells temps de terror, especialment la seva malaurada estada a Birkenau.

Al final del llibre, hi tenim el dossier Ginette Kolinka, itinerari d'una supervivent, de Tal Bruttmann, on de manera cronològica es repassaran els fets que va viure la Ginette des del 1942 al seu alliberament el maig de 1945, tot complementant la història del còmic, i estant il·lustrat per retalls de diaris, il·lustracions i fotografies.

Adeu, Birkenau és una narració molt pròxima i colpidora d'uns malaurats fets molt coneguts, la persecució i l'extermini dels jueus per part de l'Alemanya nazi, i que gràcies a la memòria dels supervivents, com és el cas de la Ginette Kolinka, traspassaran a la memòria de les noves generacions.