diumenge, 8 de novembre del 2009

Landmark i Forever: Les Guies de l'Edició Definitva de Bola de drac

El manga de Bola de drac (Dragon Ball) d'Akira Toriyama ens arribaria en català l'any olímpic 1992 a mans de Planeta deAgostini. Aquella primera edició era en format "comic book", editat en aquelles series, primerament, Blanca i Vermella, i segonament reeditat com Groga i Blava, però a Japó fora editat en 42 toms (Tankôbon).
Passaren els anys i en arribar el 2006, Planeta començaria a reeditar Bola de drac amb un format de luxe, més gran, noves cobertes dibuixades pel mateix autor, amb pagines en color, segons la corresponent edició japonesa Dragon Ball Perfect Edition. Aquesta s'anomenaria Bola de drac Edició Definitiva que es compondria de 34 toms.

I així de manera quinzenalment arribaríem al tom 34, posant fi a l'Edició Definitiva.

Però la història no s'ha acabat, i es que per complementar dita edició es van realitzar 2 guies: Dragon Ball Landmark i Dragon Ball Forever, que Planeta les ha editat en català sota el nom Bola de drac Landmark i Bola de drac Forever, sortint el setembre i aquest passat Saló del Manga, respectivament.


Aquestes guies ens expliquen de forma resumida la història del manga, combats destacats, un recull de tots els personatges rellevants, fets i miracles d'Akira Toriyama, una serie d'il·lustracions de mangakes que van rebre la influencia de Bola de drac una explicació del Dragon World, les relacions entre els diferents personatges, i molts altres detalls.

Personalment les dos guies complementen de molt bona manera l'Edició Definitiva de Bola de drac.