divendres, 18 de maig del 2012

El facsímil de Bola de Drac

Tota història té un començament. El febrer del 1990, TV3 estrenaria una sèrie de dibuixos, una com qualsevol altra, anomenada Dragon Ball, però coneguda per nosaltres com a Bola de Drac. Aviat es va veure que aquella sèrie no era una qualsevol, era molt més.  Es va iniciar un fenomen mai vist: La boladedracmanía.

1r número Sèrie Blanca
I això va donar lloc que una editorial de còmics, Planeta deAgostini, s'interesses per si aquella sèrie japonesa tenia una versió en còmic, o més ben dit el còmic, el manga del qual se n'havia fet l'adaptació animada tant aclamada. I així era. Van posar fil i agulla, i al maig del 1992, l'any dels Jocs Olímpics de Barcelona, va sortir el primer número de la Sèrie Blanca de Bola de Drac. Aquella publicació fora en format comic-book grapat, en sentit de lectura occidental i de 32 pàgines, però és que en aquells temps hauria estat impossible el seu format original, el volum japonès tankobon i en lectura oriental. I així és que amb la Sèrie Blanca  (nº1-153) i amb la Sèrie Vermella (nº154-211), que durant un temps van sortir paral·lelament, es va publicar tot el manga en català. El primer manga en català.

Mai vaig arribar a posseir en propietat cap exemplar d'aquells números, tot i que n'havia vist per coneguts, i no seria un cop ja essent adult que un dia per Internet vaig trobar els 42 toms del manga en castellà, els quals vaig descarregar, i podent llegir de principi a fi  l'obra original del mestre Akira Toriyama.

1r número Edició Definitiva
Però Bola de Drac (en català) mai es va arribar a publicar en format tom, en els 42 toms originals (en castellà sí), fins que l'any 2006,  Planeta deAgostini en va començar a publicar la seva Edició Defintiva de 34 toms (o Ultimate Edition en castellà), i aquí va ser, ara sí, el meu primer contacte amb Bola de Drac en català i en paper, del principi fins al final.





Facsímil nº1 Sèrie Blanca
Ara aquest maig de 2012, complint-se 20 anys de l'arribada de Bola de Drac, Planeta deAgostini Comics ha fet un facsímil del primer número de la Sèrie Blanca, que van donar al recent Saló del Còmic, i el qual em fa molta il·lusió tenir-lo. Aquest conté el material original de fa 20: Una carta d'Akira Toryama dedicada als lectors catalans, el primer capítol del manga i un article d'Oleguer Sarsanedas sobre l'arribada de Bola de Drac a TV3. El contingut extra que porta són escrits de diferents persones que han intervingut amb Bola de Drac al llarg d'aquests 20 anys:

  • És l’hora de berenar de David Hernando. (Editor 2006-2010/Director editorial 2011-...)
  • Maig del 1992 de David Hernando. (Editor 2006-2010/Director editorial 2011-...)
  • Text d'Alfons Moliné.
  • Son Goku, més jove que mai de Pere Olivé (Grafisme 1982-2006).
  • En deute amb Bola de Drac d'Antoni Guiral (Editor i redactor en cap 1994-1998). 
  • Bola de Drac, torna la llegenda d'Ana María Meca (Editora 1996-1998).
  • Jo vaig ser allà (o a prop) de Jesús Pece (Director editorial 2000-2004). 
  • El fenomen Bola de Drac d'Annabel Espada (Editora 2005-2007).
  • Omnipresent Bola de Drac d'Alejandro M. Viturtia (Editor 1998-2004). 
  • Text d’Ignasi Estapé (Editor 2008-...).
  • Text de David Hernando (Editor 2006-2010/Director editorial 2011-...)

    Contraportada facsímil
    Però les sorpreses no s'acaben aquí i tal com ja havia comentat  a aquest proper octubre de cara Saló del Manga, Planeta deAgostini Comics publicarà una edició limitada i numerada Especial 20è aniversari, composta de dos volums cartoné. El primer recopilant des de la trobada d'en Son Goku i la Bulma fins al final de l'entrenament amb el Follet Tortuga, i el segon recopilant tot el 21è Gran Torneig de les Arts Marcials, completant així la primera part del manga de manera auto-conclusiva. Els dos volums vindran en un estoig i per tant no es podran adquirir separadament, i hi haurà tan edició en català com en castellà, al preu de 45€. Tot seguit, us deixo amb la presentació que va fer l'editorial als recent Saló del Còmic: